Vilafamés, un poble unit contra l'especulació energètica
Un any més Samarucdigital estrena el seu especial Conte Nadalenc. Un conte protagonitzat per un poble disposat a frenar l'acció d'una poderosa "mà invisible", orientada únicament a generar un superàvit energètic que serà venut i consumit a gran distància dels centres de producció, agreujant així la injusta dicotomia existent entre les zones de benefici i les de sacrifici. Aquest és un conte que atorga paraula i fotogrames en una comunitat rural, conscient i resilient, que desitja continuar albirant un paisatge viu i cultivat. Un poble que reivindica avançar cap a un model energètic veritablement just, sostenible i democràtic, triat des del poble i pensant en el poble. Vilafamés
S'acosta el moment d'acomiadar el cicle astronòmic anual, un ritu de pas que l'equip de Samarucdigital celebrem amb vosaltres, lectores i lectors, compartint una publicació especial: el nostre benvolgut "Conte d'Any Nou". Una tradició que vam encetar fa un temps i que a hores d'ara, hem convertit en un costum tan lligat a aquestes dates com ho estan els pastissets de moniato, la paella amb pilotes de Nadal o les plaents converses de sobretaula a la vora de la llar.
Els valors d'un destí turístic sostenible
El nostre relat especial d'enguany transcorre a Vilafamés, una localitat de l'interior castellonenc que ressalta per la seua pintoresca silueta rogenca, la peculiaritat dels seus carrers costeruts, la presència imponent de la Roca Grossa, i el seu estret vincle amb l'art contemporani, establert als anys setanta del segle vint.
La inqüestionable bellesa del nucli urbà i del seu entorn, han fet possible que haja sigut inclòs en l'elenc dels "Pobles més Bonics d'Espanya", un títol atorgat per l'associació homònima a poblacions que no superen els 15.000 habitants, en reconeixement del bon estat de conservació del patrimoni arquitectònic i natural, la protecció de les zones verdes i façanes o la cura de l'arbrat i de les flors. Aquest merescut guardó representa, sense dubte, un segell de qualitat per a aquest destí ideal per al turisme sostenible, allunyat de les massificacions i respectuós amb el territori.
L'amenaça de l'especulació energètica.
Però a més de mostrar els valors ambientals i culturals pels quals Vilafamés mereix sempre una visita, el motiu d'haver triat aquesta localització és la necessitat de ficar el focus en tot allò que podria ocórrer si, finalment, s'executen les macros instal·lacions energètiques que s'hi han projectat a aquesta zona. El fantasma de la implantació dels megues plantes fotovoltaiques Valentia Edetanotum FV19 i Valentia FV1, a Vilafamés i a les Useres respectivament, amenaça de destrossar per complet l'entorn viu i productiu que, ara com ara, garanteix la viabilitat de l'activitat agrícola, ramadera i del sector turístic local, imprescindibles per mantenir l'arrelament de la població al medi rural. Un fantasma capaç d'engolir més de 800 hectàrees de sòl fèrtil, que s'alimenta amb l'avarícia d'un model energètic colonialista, especulatiu i urbanocèntric i s'imposa, unilateralment, des dels centres poder llunyans i aliens a la realitat social i cultural del territori.
Un poble cohesionat per la preservació del seu futur.
Enfront d'aquesta colpidora amenaça, que transformaria el Pla de Vilafamés en un immens oceà cobert per la negror de les plaques fotovoltaiques i deixaria el seu terme municipal ferit de mort, en travessar-lo la MAT i la MAGDA - "autopistes" de molt alta tensió, destinades a conduir l'electricitat des de Morella a Almassora-, tant el veïnat Vilafamesí, com el de la resta de la comarca, manifesta la seua unànime i ferma oposició.
Aquest conte recull la veu d'un poble que uneix les seues forces en contra d'un model de transició energètica capitalista, impulsat per fons d'inversió privats estrangers, carents de qualsevol forma d'empatia.
Aquest és el conte protagonitzat per un poble disposat a frenar l'acció d'una poderosa "mà invisible", orientada únicament a generar un superàvit energètic que serà venut i consumit a gran distància dels centres de producció, agreujant així la injusta dicotomia existent entre les zones de benefici i les de sacrifici.
Aquest és un conte que atorga paraula i fotogrames a una comunitat rural, conscient i resilient, que desitja continuar albirant un paisatge viu i conreat. Un poble que reivindica avançar cap a un model energètic veritablement just, sostenible i democràtic, triat des del poble i pensant en el poble.
Gràcies a totes les persones que feu part d'aquesta lluita pacífica i tenaç. Gràcies per tindre cura de la terra que sosté les nostres arrels.
Per un 2024 amb salut, pau, justícia social, ecologisme i feminisme.
Feliç any nou!
L'equip de Samarucdigital.