Verema ecològica

El vi és el segon producte agrari més exportat per Espanya, després de l'oli.

Ens dirigim de cap a la verema, i convé que fem un repàs de l'assumpte. El vi és el segon producte agrari més exportat per Espanya, després de l'oli. De fet, alguns dels caldos i els olis que es venen com a marques de prestigi a França i a Itàlia estan fets amb fluids ibèrics.

Segons la previsió estadística de Magrama ( de juny d'enguany, a la Comunitat Valenciana s'esperava una collita de raïm de taula superior a les 100.000 tones, la majoria indiscutible en la província d'Alacant. Moltes d'elles ja estan arreplegades, venudes en els mercats i consumides, en el moment de redactar estes línies.

El raïm per a vi fregarà les 300.000 tones en la Comunitat, en este cas, quasi totes en la província de València. Són menys que en 2013 i un poc més que en 2014. La pedra en este estiu tempestuós ha pogut afectar estes produccions, així que potser al final de l'any les xifres es reduïsquen.

Molt poc per desgràcia, d'esta collita i d'esta verema pertany a la producció ecològica. El raïm de taula eco s'estan venent en els llocs adequats des de fa quasi un mes, i les que jo he consumit estaven en veritat saboroses. El vi que s'exhibix en les estanteries de les botigues bio és almenys de la passada verema. Un dia vaig comprar un negre a l'atzar, marca "El Massero", procedent d'Alacant. Em va saber a glòria. Era un Cabernet Sauvignon.

A mitjan agost circulava jo en companyia de Pep Ferràndiz, agroeco de La Canyada d'Alacant, per la carretera de Villena a Bocairent. Pep Ferràndiz cultiva fruita, oliveres i vinyes. El reportatge sobre el seu treball està penjat en la primera actualització de setembre d' Vaig aprofitar l'oportunitat per a preguntar-li si sabia qui i on es produïa “El Massero”. Em va mirar d'una manera estrany, i no va dir res. Li vaig explicar que m'havia paregut un vi excel·lent. Va seguir mirant-me de gaidó per a no apartar els ulls de la carretera. Arribarem a la seua parcel·la de fruites, i l'assumpte es va oblidar.

L'últim tram del recorregut va ser el dels seus vinyes, al voltant de 10 hectàrees molt prop del poble, a l'altre costat de la carretera CV 81, varietats Merlot, Petit Verdot, Syrah i Cabernet-SauvignonLlavors em va somriure amb picardia i em va dir "Este raïm és les que produeix el vi 'El Massero'".

Alacant és un paradís per a estos cultius tradicionalment de secà, que ara beuen gota a gota de l'exigu reg del Vinalopó, el llit del qual discorre sec, perquè l'aigua que rega la zona de La Solana i algunes altres la prenen de la capçalera, a Banyeres de Mariola.

Em va dir Pep Ferràndiz que ha tingut sort i s'ha alliberat de moment de la pedra, que ha fet mal per aquelles andoles. També va fer comentaris prudents sobre l'aigua. El seu criteri és que no es pot repartir per decret, sinó per mitjà d'acords, negociacions i estudis hidrològics objectius. "Això de que és una llàstima que l'Ebre tire al mar una massa d'aigua és una barbaritat. Un riu ha de portar aigua i deixar-la en el mar. Si no ho fa, es poden produir xicotetes catàstrofes que donen lloc a una major."

Una dada molt recent, resenyada per Luis Baandú, antic company de Canal 9, en el seu Facebook, és l'inici de la collita a Cheste. En quatre dies, del 26 al 29 d'agost, es van arreplegar 432.000 quilos de moscatell, blanca i tinta. La fotografia que il·lustra este article és de Luis.

No em consta que a Cheste hi haja veremadors ecos, però puc estar equivocat. On sí hi ha, i cada vegada més, és a Requena Utiel, que produïx magnífics caldos. De fet, un d'ells, “Rebel·lia 2012”, va ser considerat en 2014 el millor vi ecològic d'Espanya. Els bons tastadors poden trobar ecovino en Punt de Sabor, en Navarro, en Ecoorgánic i en multitud de xicotetes botigues eco obertes en les ciutats i pobles de la Comunitat.

Bon profit.

Etiquetes