V Jornades d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana

Sota el lema de "Motivant canvis en les persones del segle XXI per avançar en la sostenibilitat", les V Jornades d'Educació Ambiental han aconseguit l'objectiu de reunir el cap de setmana passat tots els sectors relacionats amb el medi ambient i amb l'educació: consum, salut, alimentació, benestar social, mobilitat, agricultura, etc.

Gran èxit de participació en les V jornades d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana. 300 inscrits i més de 80 conferenciants, ponents i moderadors procedents d'universitats, sistema educatiu, empresa, entitats no governamentals, administracions, etc., van reflexionar el cap de setmana passat en el Centre Les Naus de València sobre el paper de l'educació ambiental com a eina per a la promoció d'una ciutadania conscient i activa per a la transformació del model social cap a la sostenibilitat.

Aposta decidida per la sostenibilitat

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, va posar el focus en l'aposta decidida per l'educació ambiental després de 9 anys de mirar per a un altre costat. Les jornades se sumen a la recentment aprovada Guia d'Acció per a l'Educació Ambiental (Educació Ambiental en Ruta -EAR) i en el marc de la de l'Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides que proposa un enfocament transversal de sostenibilitat en totes les polítiques. En aquesta perspectiva, l'Agenda 2030 situa en un lloc central l'educació. L'impuls cap a la sostenibilitat ha d'abordar-se des de la conscienciació i de manera transversal en tots els àmbits,, des de l'eliminació de la pobresa fins al combat al canvi climàtic, l'educació, la igualtat de la dona, la defensa del medi ambient, la salut, l'alimentació o el disseny de les nostres ciutats.

Per a la consellera l'educació ambiental ens ha d'ensenyar a viure junts i a ser ciutadans del futur. Un futur que sense dubte estarà marcat per tensions climàtiques i ambientals. "Ens ha d'ensenyar a trobar solucions compartides, a ser solidaris amb altres persones, perquè estem en un món amb recursos finits, però és un món amb infinita bellesa"

Per a Delia Álvarez Alonso, directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, en aquest segle ja s'han constatat els riscos ambientals als quals ens enfrontem i el repte de l'educació ambiental és arribar als ciutadans per fer que la gent s'empodere i senta que pot fer coses per a pal·liar aquests riscos.

Enfocament multidisciplinar

Les jornades organitzades pel Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), amb la col·laboració de les Naus, la Fundació Observatori del Canvi Climàtic i la Universitat de València, han volgut reunir tots els sectors que tenen una relació directa amb el medi ambient i el seu entorn social i mostrar les iniciatives que s'estan duent a terme i els programes educatius que les acompanyen des d'un punt de vista multidisciplinar. Des de plantejar mesures perquè les ciutats siguen més habitables, més netes, més justes i més saludables o la importància del món rural com a rebost d'aliments i naturalesa ben conservada, fins a la implicació del sistema educatiu formal per la sostenibilitat, amb centres oberts al  que passa en l'entorn i la necessària professionalització dels educadors ambientals.

Per a Anna Pons, directora del CEACV, no és suficient amb informar i sensibilitzar, el repte de l'educació ambiental és conscienciar a la ciutadania que el planeta té uns límits que hem de tenir en compte de cara a la nostra manera de viure..

Segons Andreu Escrivà, ambientòleg i tècnic de la Fundació Observatori del Canvi Climàtic, hui dia no es pot educar sense educar ambientalment, l'educació ambiental ha d'estar present en tots els àmbits de les nostres vides personals i professionals.

Per a Eva Pastor,del Jardí Botànic de la Universitat de València, amb la divulgació científica s'intenta generar coneixement i crear massa crítica, però en l'educació ambiental, en concret, s'intenta un canvi de mentalitat en la nostra forma de vida a tots els nivells.

Serafín Huertas de l'Associació Valenciana d'Educadors Ambientals (AVEDAM) considera que l'educació ambiental ha de ser molt combativa i, per tant, és incòmoda, perquè és impossible separar l'educació ambiental de l'economia, la justícia social, l'alimentació, o qualsevol activitat humana que influïsca en el medi.

També s'ha abordat la situació actual del sector en l'àmbit de formació i professionalització, així com la importància de valorar la qualitat del treball en educació ambiental. Les Jornades han estat recolzades per voluntaris de Cicle d'Educació y Control Ambiental de l'IES El Saler que veuen amb optimisme un futur professional als seus estudis.


Etiquetes