Una gaiata amb valors ambientals

Treball d’ equip i creativitat, materials reciclats i la natura com a font d’ inspiración. L’alumnat del taller de Jardineria, Viverisme i Horticultura ecològica de Cáritas Diocesana Segorbe-Castelló celebra les festes de la Magdalena amb la construcció d’ una Gaiata amb valors ambientals

Les festes majors de Castelló de la Plana commemoren els orígens de la ciutat, recordant els trasllat de la població des del turó de la Magdalena fins al fèrtil pla litoral, l’any 1251. Són dies dedicats a conviure als carrers i a recordar les arrels.

La celebració suposa un parèntesi que trenca el ritme quotidià d’una capital tranquil·la i convida a gaudir dels espais públics, deixant-se contagiar d’un esperit que combina ingredients tradicionals amb un bon pessic d’activitats culturals i gastronòmiques per a totes les edats, sensibilitats i gustos. Dies abans que comence la festa,nombrosos escenaris i envelats van prenent forma, al temps que les colles i els casals gaiaters s’afanyen en deixar el rebost ple.

Gaiata amb valors ambientals

I mentrestant, a l’ interior d’ un centre formatiu, un grup d’alumnes i educadors treballen de valent, retocant els últims detalls d’un engrescador projecte que han dissenyat i construït en equip. Amb gran concentració i delicadesa, els i les joves fan servir materials propis d’un taller artístic i així és com, a colp de tisora i pinzell, la llavor inicial germina i es materialitza en formes tangibles. Pas a pas i amb molta cura, un conjunt de deixalles i elements reciclats atorguen forma i volums al monument  en homenatge als fanals fets servir pels antics habitants de la ciutat per a il·luminar el seu camí cap al nou nucli urbà.


La Gaiata Sostenible naix d’ un grapat de fils d’aram, peces de plàstic, fustes reutilitzades i una elegant carabassa embudera, reinterpretats per la mirada creativa, les ments i les mans d’un col·lectiu capaç de transformar la realitat: els membres de l´equip del Taller de Jardineria, Viverisme i Horticultura ecològica de Cáritas, ubicat al Grup Sant Llorenç, a la perifèria sud de Castelló de la Plana.

Taller de Jardineria, Viverisme i Horticultura ecològica de Cáritas Diocesana Segorbe-Castelló

Es tracta d’un recurs educatiu que des de fa vint-i.cinc anys, ofereix una oportunitat a joves que, per les seues circumstàncies personals o socials, es troben en risc d’exclusió socio-laboral. Xiques i xics d’ edats compreses entre els 16 i els 21 anys, amb gran capacitat per a adquirir  coneixements i habilitats que, simplement, necessiten albirar nous horitzons per tal de recordar tot allò que potencialment poden ser.


La Ecologia, l’educació en la Cultura de la Pau i la Igualtat  són els eixos transversals d’un procés formatiu que proporciona eines adients per a una evolució professional  i vivencial. Un camí d’ aprenentatge que comença a l’aula i es combina amb una imprescindible vessant pràctica . 

Les freqüents col·laboracions amb diferents centres d’educació Primaria i d’atenció a Persones  Majors, el cos de Bombers, l’associació per a la recuperació de Fauna Arcadia i també amb el Màster de la Pau, el departament de Psicopedagogia i el Grau de Enginyeria Agrícola, impartits a la Universitat Jaume I, brinden a l’alumnat l’oportunitat d’adquirir nous coneixements i sobretot, possibiliten l’ intercanvi d’ experiències amb altres realitats.

Pel que fa a  l’àrea especificament professional, el Taller compta amb el recolzament de nombroses empreses del sector de la jardineria i el viverisme que acullen  l’estudiantat en pràctiques i en molts casos, faciliten la posterior incorporació al món laboral.


Etiquetes