Una Europa amb el 100% de rius, aiguamolls i aqüífers saludables.
Aquesta setmana la Comissió Europea ha donat la raó a la societat civil i ha comunicat oficialment la seua decisió de no modificar la Directiva Marc de l'Aigua DMA i de dedicar els seus esforços a què els Estats posen en marxa les mesures necessàries per a protegir i millorar la salut dels rius, aiguamolls i aqüífers per a 2027.
"La Directiva Marc de l'Aigua (DMA) és una norma fonamental de la legislació comunitària per a protegir el medi ambient i ha de ser ambiciosa com fins ara". Aquest va ser el missatge transmés per la Comissió Europea en la reunió de Directors de l'aigua dels Estats membres de la setmana passada i corroborat formalment en declaracions a POLÍTIC del Comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, que considera que la DMA és una peça fonamental de la legislació ambiental de la Unió Europea i és ací per a mantindre's en la seua forma actual.
L'anunci s'ha produït sis mesos després que la mateixa Comissió Europea concloguera l'avaluació d'aptitud exhaustiva de dos anys de consultes sobre aquesta Directiva i afirmara que "l'aigua és una necessitat social essencial i que els objectius de la llei són tan rellevants ara com ho van ser en el moment de l'adopció" i que la llei ha portat a "un major nivell de protecció per als cossos d'aigua i la gestió del risc d'inundació".
La DMA és una de les lleis mediambientals més ambicioses i holístiques de la UE, i estableix l'objectiu que el 100% dels ecosistemes d'aigua dolça de la UE gaudisquen de bona salut per a 2027 a tot tardar. En l'actualitat queda un llarg recorregut per fer, ja que el 60% de les aigües superficials de la UE no són saludables i no compleixen amb els estàndards de la DMA. Les conclusions arriben immediatament després que l'Agència Europea de Medi Ambient donara a conéixer l'Informe de l'Estat del Medi Ambient 2020, que va destacar la DMA com a essencial per a detenir i invertir la pèrdua de biodiversitat a Europa.
Riu Bohílgues en el Racó d'Ademuz. Foto: arxiu Samarucdigital
Demora dels Estats en el seu compliment
La UE ha de complir aquest objectiu per a preservar els seus recursos hídrics i garantir que Europa puga adaptar-se al canvi climàtic. Però la implementació per part dels Estats membres ha sigut feble i la voluntat política de fer que la llei funcione en la pràctica és baixa. Sinkevičius, va confirmar la necessitat de centrar-se a donar suport a la implementació i el compliment "sense canviar la directiva".
Els resultats de la verificació d'aptitud ressalten que la demora a aconseguir els objectius de la DMA es deu "en gran manera a un finançament insuficient, una implementació lenta i una integració insuficient dels objectius ambientals en les polítiques sectorials, i no a causa d'una deficiència en la legislació". La Comissió exigeix als Estats membres que deixen arrere les excuses i es posen a treballar per a complir amb aquestes obligacions. Els Estats membres hauran d'eliminar totes les excepcions en el pròxim cicle dels Plans de gestió de conques hidrogràfiques (RBMP).
Pressions del lobby industrial
Però el camí no ha sigut tot de roses. Durant el procés d'avaluació d'aptitud de la DMA hi ha hagut molta pressió per a afeblir la legislació pels grups de pressió de la indústria (mineria, agricultura i energia hidroelèctrica). Aquests lobbies, alineats amb països com Alemanya, els Països Baixos , Bèlgica, Luxemburg i Finlàndia, pretenien modificar la Llei a causa del seu impacte negatiu sever en les inversions, exempcions més flexibles, una nova definició d'un bon estat ecològic de l'aigua i una ampliació dels terminis més realista per al seu compliment més enllà de 2027.
Èxit de la societat Civil
Durant el període d'avaluació, la DMA ha rebut el suport públic de centenars de milers de ciutadans i científics de la UE. A principis d'enguany, 375,386 ciutadans van prendre una posició a favor de la DMA a través de la campanya #ProtectWater, liderada per WWF, l'Oficina Ambiental Europea, l'Aliança Europea de Pescadors, la Xarxa Europea de Rius i Wetlands International , que va facilitar la participació dels ciutadans en la consulta pública de la Comissió Europea sobre la DMA per a expressar la seua clara oposició a canviar la legislació. Això va fer que la consulta pública sobre la DMA fóra la tercera més gran en la història de la UE. Posteriorment va rebre el suport de més de 138 organitzacions de la societat civil española, inclosos socis nacionals i oficines de Greenpeace, BirdLife, Nova Cultura de l'aigua i Friends of the Earth, així com sindicats.
La decisió de la Comissió és benvinguda per totes aquestes organitzacions, els qui junts formen la coalició Living Rivers Europe i van liderar la campanya #ProtectWate. Per a Ester Asin, Director de l'Oficina de Política Europea de WWF, "la bona legislació no és una cosa que haja de ser manipulat. La UE necessita la Directiva Marc de l'Aigua per a salvaguardar el seu subministrament d'aigua, detenir i invertir la pèrdua de biodiversitat i abordar el canvi climàtic. Felicitem la Comissió per recolzar la sòlida evidència, tindre en compte les opinions dels ciutadans de la UE i fer un seguiment de les ambicions de l'Acord Verd Europeu i l'Estratègia de Biodiversitat de la UE. Però amb 2027 molt a la vora, una millor implementació ha de començar en aquest moment. Esperem amb interés treballar amb la Comissió per a garantir que la llei funcione no sols en paper, sinó també en la pràctica per a retornar la vida als nostres rius per fi".
Coves de Sant Josep, Vall de Uxó. Foto: arxiu Samarucdigital.
Com a part d'aquesta coalició d'entitats de la societat civil, Julia Martínez, directora de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, considera que "la decisió de la Comissió Europea és una fita importantíssima en suport a aquesta norma europea única en el món, davant les pressions d'alguns Estats membres i grups de pressió que volien rebaixar la seua ambició per a poder continuar deteriorant els nostres rius, aiguamolls i aqüífers".
Per la seua part Roberto González, responsable del programa d'aigües de SEO/BirdLife, considera que ara "no es poden acumular més retards, ha arribat el moment de treballar amb generositat i fer un gir a la política d'aigües per a fer valdre l'acreditada capacitat tècnica del nostre país, protegir i millorar els nostres ecosistemes aquàtics i detenir de manera definitiva la perduda alarmant de biodiversitat que depén d'ells".
El missatge dels científics
El paper fonamental de la DMA per a detenir la disminució de la biodiversitat d'aigua dolça es va destacar en una carta de prop de 6,000 científics , que es va enviar al Vicepresident Executiu Timmermans i al Comissionat Sinkevičius a fins de l'any passat. En la carta, els científics recalquen que "el potencial econòmic de la implementació completa de la DMA va més enllà dels costos d'implementació de la directiva, ja que necessita tindre en compte els beneficis socials, de salut pública i culturals de tindre ecosistemes saludables d'aigua dolça".
Steven Weiss, professor associat en l'Institut de Zoologia de la Universitat Karl-Franzens de Graz i signant de la carta dels científics, apunte que "Com un dels quasi 6,000 científics que van signar una carta de suport a la Directiva Marc de l'Aigua, estic encantat de veure que la Comissió Europea ha tingut en compte les opinions de la comunitat científica. Les espècies d'aigua dolça són actualment les més vulnerables a Europa. La implementació completa de la Directiva Marc de l'Aigua és vital per a revertir aquesta tendència i per a protegir la diversitat de la vida i els processos que donen suport als ecosistemes d'aigua dolça".
Aquestes 138 organitzacions que formen part de la coalició Living Rivers Europe volen llançar un clar missatge que "aquesta és una victòria importantíssima per a la societat civil, que ha mostrat el seu compromís per la defensa del bé comú, i que hui més que mai necessitem una Directiva forta que garantisca l'aigua que necessiten les persones i la naturalesa". Les entitats de la campanya sol·liciten al Ministeri per a la Transició ecològica i el Repte Demogràfic que aquest potent missatge de la Comissió Europea ha de reflectir-se reorientant la revisió del tercer cicle de planificació ja iniciat.