Un passeig botànic al naixement del riu Vinalopó
Teníem moltes ganes de visitar la Serra de Mariola, tot un símbol de l'excursionisme i la botànica valenciana. Volem conéixer la part alta del riu Vinalopó fins arribar al seu naixement, a la font de la Coveta. Es tracta d'un ruta amb una recorregut lineal de 3 quilòmetres d'anada, i 3 de tornada, que es realitza en un temps aproximat d'una hora i mitja. El punt de partida és el Mas Ull de Canals, on es troba el centre de visitants del parc natural.
Lluís Serra, expert en botànica, és qui ens acompanya com a gran coneixedor d'aquestes muntanyes. La Mariola és una serra que ha tingut una forta presència humana al llarg de la història. Compta amb importants jaciments arqueològics, al temps que es poden comptabilitzar fins a 200 masos en el seu interior.
En el nostre recorregut per a descobrir el naixement del riu Vinalopó, trobem mostres clares de l'aprofitament de la força de l'aigua per al desenvolupament industrial amb l'aparició d'un complex fabril ja abandonat.
1200 espècies es concentren en aquesta serra
A més del valor patrimonial, aquest parc natural és un tresor paisatgístic amb un clima diferenciat entre el continental, fred i sec, front al litoral, més càlid i humit. Això, junt a la diversitat d'hàbitats que ha creat la humanització de l'entorn, ha generat una gran riquesa natural. De fet, un terç de la flora valenciana, és a dir, 1200 espècies es concentren en aquesta serra.
La capçalera més alta del riu es deixa vore exhuberant gràcies a l'aigua de les últimes pluges. Caminem fins trobar la font de la Coveta, el brollador que simbolitza el naixement del Vinalopó. Conversem amb Lluís sobre la diversitat de la Mariola, una serra en la qual podem trobar carrascars, rouredes, una important teixera i la vegetació de ribera que ens acompanya al llarg de l'excursió de hui.
Les restes del castell del Vinalopó ens parlen d'una serra habitada des de fa segles, fins i tot, mil·lenis. Hi ha multitud de plantes medicinals que han atret destacats botànics europeus al llarg dels darrers segles. També cada cap de setmana els seus cims són visitats per nombrosos excursionistes. I és que la Serra de la Mariola és atractiva en molts sentits.
Abans de fer el camí de tornada, volem descobrir un racó de gran bellesa. Amb un lleuger augment del cabal d'aigua, l'accés a aquest encantador espai natural es fa un tant complicat. Amb tot, arribem al toll blau, un salt d'aigua que ens deixa bocabadats. Sorpresos de la bellesa que atresora la Mariola, ens prometem recórrer-la ben sovint.