Un menjador escolar amb cuina tradicional i productes d’autor

Menjar sa, ecològic i amb qualitat és possible a l’escola amb iniciatives com els menjadors sostenibles de Cuinatur. L’empresa, que abasteix 18 centres educatius de Castelló i València, inclou entre la seua oferta verdures de l’Horta, carn de Morella o peix fresc de la llotja de Vinaròs. Fins i tot el menú ofereix el mateix formatge de Catí que inclou entre els seus plats un restaurant amb una estrela Michelín.

Les barques tornen al port de Vinaròs després d’una dia de faena a la mar. Entre els distribuïdors de peix que esperen a la llotja està Alejandro. Ha vingut a buscar unes caixes d’aladroc que formarà part del menú  d’uns menjadors escolars que tenen el peix fresc entre els seus plats habituals. Alejandro Rodríguez és un dels proveïdors habituals de Cuinatur una empresa que ofereix productes de proximitat i ecològics com a matèria primera. Una filosofia que  no encareix el preu del menú que reparteix ja en 18 centres escolars públics per la quantitat habitual, segons explica Fèlix Segarra, de : “El fet que treballem producte local, de qualitat, fresc i ecològic no és un obstacle respecte al cost”.

Una de les claus està en què els proveïdors porten directament a l’escola els seus productes, on arriben cada setmana carns de Morella, verdures i fruites de l’Horta de Godella, peix de la llotja de Vinaròs o . Amb tot estos aliments les cuines de moltes escoles tornen a funcionar gràcies al sistema que emplea Cuinatur, que evita els precuinats i els menjars calfats al microones. María José Antoni Ruiz, que s’encarrega de les relacions personals de Cuinatur, explica que estan recuperant “una gastronomia tradicional, fer-la factible en les cuines i que arribe a tots els xiquets que mengen cada dia en els nostres menjadors.”

Alejandro evidencia que “si tu als xiquets els dones qualitat ells te guien. Un xiquet és sincer, no te dirà que no li agrada o que sí que li agrada per a quedar bé amb tu com un adult. Un xiquet te dirà lo que pensa i la sorpresa nostra va ser que funciona y bé.” Samarucdigital ha provat de primera mà la qualitat amb el tast d’un menú que incloïa arròs amb fesols i naps, truita d’espàrrecs i fruita del temps (tot de producció ecològica). Entre els plats habituals hi ha crema de carabassa, olleta de cigrons i arròs integral, suquet de peix, llenties amb arròs i cardets o postres com iogurt de llet d’ovella amb mel ecològica i un llarg etcètera de suculents menjars.


Un menú d’estrela Michelín

El formatge de Catí és un dels productes habituals en els menús escolars de Cuinatur, que també forma part de la carta del restaurant , de la Vall d’Alba a la Plana Alta, un local distingit amb una estrela Michelín. Miguel Barrera chef i creador del restaurant, prepara una crema de formatge d’ovella de Catí amb aladroc de llotja, remolatxa i ametla, que uneixen sabors de la muntanya i la mar que naixen i viuen molt a prop d’ací, un objectiu comú a les propostes de Cuinatur com evidencia Barrera “és menjar equilibrat i producte de proximitat que ajuda també a donar-li valor al que està al costat”.

La nutricionista Rosa Matoses explica que “ens adaptem als productes de temporada, per tant cal una previsió i contacte amb el proveïdor perquè a més estem parlant de productes ecològics que des del punt de vista nutricional tenen un aportació major de nutrients i minerals”. Alicia Fermosell, La directora del d’Albocàsser -un dels primers centres a incloure la proposta de Cuinatur en el menjador-, evidencia que la educació alimentària és un pilar de la salut “l’alimentació es molt important per als xiquets, que aprenguen a cuidar-se  que sàpien el que serà bo per a ells”.

Venim de la terra

A més d’oferir una alimentació saludable el projecte Cuinatur contribueix amb desenvolupament rural, ajudant al manteniment de llocs de treball en zones d’interior greument afectades pel despoblament i la crisi. Com explica el ramader i regidor de Morella Rafael Pallarés “este projecte és el nostre futur. Hem d’aprendre en una societat que cada vegada es més urbana que venim de la terra i que la forma de mantindre-la és fer que una cosa bona com esta siga rendible, consumir coses sanes dels territoris rurals”. Pallarés es membre de , que reuneix 80 socis entre ramaders, productors i venedors de la comarca dels Ports.

També es el cas de la marca de Torre d’En Besora, a l’Alt Maestrat, una empresa familiar que produeix formatges, iogurts, collà i altres derivats de la llet d’ovella.  Pedro Escrich amb a penes 30 anys d’edat és un dels joves socis de l’empresa. Fa temps va decidir que volia quedar-se a treballar al seu poble, on només viuen 150 habitants la major part jubilats, i ho ha aconseguit mantenint la tradició familiar.

Són xicotetes històries unides a un gran projecte de cuina sostenible a l'escola, il.lustrat amb els vídeos elaborats per  que acompanyen el present text.

Etiquetes