Reduir l'impacte del canvi climàtic sobre els recursos hídrics del Xúquer

Patricia Marcos guanya el primer premi de la Càtedra Aquae d'Economia de l'Aigua 2020 en la categoria de Tesi Doctoral. El treball desenvolupa les mesures d'adaptació més adequades per a reduir l'impacte del canvi climàtic sobre els recursos hídrics del riu Xúquer. La investigadora del IIAMA-UPV durant la seua etapa doctoral, actualment al servei del Joint Research Centre de la Comissió Europea, ha obtingut el guardó, dotat amb 5.000 euros, pel seu treball, "Sistema d'ajuda a la decisió per a l'adaptació i gestió de sistemes de recursos hídrics en un context d'alta incertesa. Aplicació a la conca del Xúquer"

Patricia Marcos García, investigadora de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV) durant la seua etapa doctoral que actualment realitza la seua labor en el Joint Research Centri (JRC) de la Comissió Europea, ha estat guardonada amb el primer premi de la Càtedra Aquae d'Economia de l'Aigua 2020 en la categoria de Tesi doctoral, dotat amb 5.000 euros.

El seu treball, titulat "Sistema d'ajuda a la decisió per a l'adaptació i gestió de sistemes de recursos hídrics en un context d'alta incertesa. Aplicació a la conca del Xúquer", i dirigit per Manuel Pulido, director del IIAMA-UPV, ha obtingut la màxima distinció entre les 23 tesis doctorals presentades a aquesta edició del certamen.

 Patricia Marcos García,guardonada amb el primer premi de la Càtedra Aquae d'Economia de l'Aigua 2020

Una metodologia innovadora d'especial utilitat

La recerca analitza el sistema d'explotació del riu Xúquer, una conca mediterrània altament regulada on existeix un fràgil equilibri entre la disponibilitat de recursos i la demanda -avui dia, l'agricultura suposa més del 80% d'aquesta-. Diferents estudis científics vaticinen que el canvi climàtic podria provocar en ella un significatiu augment de la intensitat, magnitud i durada de les sequeres.

Per aquest motiu, el treball desenvolupa una metodologia innovadora que identifica les mesures d'adaptació més adequades per a fer front al canvi climàtic a escala de conca i reduir l'impacte del mateix sobre els recursos hídrics. "La metodologia proposada", explica la guardonada, "integra la caracterització d'impactes del canvi climàtic (enfocament top-down), amb l'anàlisi de les vulnerabilitats i la capacitat de resposta del sistema de recursos hídrics (enfocament bottom-up)".

"A més", afegeix Marcos, "també realitzem un enfocament bottom-up participatiu perquè els principals usuaris de la conca adaptessen els escenaris socioeconòmics globals al context local, preveiessen la possible evolució del sector agrícola i definissen potencials mesures d'adaptació".

Mesures d'adaptació i participació en la presa de decisions

Quant a les mesures d'adaptació, els usuaris de la conca presents en els tallers participatius realitzats (agricultors, gestors, administracions, associacions ecologistes, etc.) van mostrar la seua preferència per la modernització dels regadius, els recursos no convencionals (reutilització i dessalació) i la governança de l'aigua.

"És necessari ressaltar l'interés dels usuaris a aprofundir la seua participació en la presa de decisions", conclou Patricia Marcos, que va destacar la seua negativa "a aplicar mesures que afavorisquen la introducció d'instruments econòmics, així com mesures d'alta conflictivitat social com els transvasaments". 5é investigador del IIAMA-UPV reconegut en els Premis Càtedra Aquae d'Economia de l'Aigua Organitzats per la Fundació Aquae i la Universitat Nacional d'Educació a Distància, els Premis Càtedra Aquae d'Economia de l'Aigua van ser creats en 2014 per a reconéixer els millors treballs de recerca realitzats entorn de l'aigua en universitats espanyoles i estrangeres. A aquesta última edició han concorregut 40 treballs de recerca relacionats amb l'economia de l'aigua: 23 tesis doctorals, 9 treballs de fi de grau (TFG) i 8 treballs de fi de màster (TFM).

Amb anterioritat al guardó obtingut per Patricia Marcos, altres 4 investigadors del IIAMA-UPV van ser reconeguts per la Càtedra Aquae. En 2017, Patricia Camborero va obtenir el primer premi en la categoria TFG. Aquest mateix any, Andrea Momblanch i Martín Ruiz van aconseguir accèssits en Tesi doctoral i TFM, respectivament. I en 2018, Antonio López va ser premiat també amb un accèssit en la categoria de Tesi doctoral.

Etiquetes