Protesta estudiantil pel clima

Joves de més d’un centenar de països van secundar el 15 de març una vaga internacional contra el canvi climàtic

La vaga internacional d’estudiants, el passat divendres 15 de març, va rebre la denominació ‘15-M climàtic’, pel seu caràcter apartidista i reivindicatiu per la falta d’accions dels governs davant el canvi climàtic. Joves de més de cent països van secundar la manifestació global sota el lema Fridays for future (Divendres pel Futur). A Espanya, es van convocar al voltant de 60 concentracions i manifestacions.


Aquest moviment juvenil de protesta ambiental naix inspirat en l'activista sueca Greta Thunberg, que va decidir plantar-se cada dia durant tres setmanes enfront del Parlament del seu país l'agost de 2018. La jove, que llavors tenia 15 anys, demandava al seu govern que complira amb l'Acord de París sobre el clima després d'haver sofert l'estiu més calorós de la història de Suècia. En encetar setembre, Thunberg va canviar la seua manera de protesta i va decidir absentar-se de classe cada divendres, donant origen als Fridays for future (FFF) o Divendres pel Futur. Les accions de Thunberg van començar a guanyar popularitat gràcies a les xarxes socials i va sumar el suport d'agrupacions estudiantils d’arreu el món, com explica Rebeca Vicent, portaveu del moviment a València.


L’objectiu d’aquest moviment juvenil, que reivindica que seran els joves els que patiran les conseqüències del canvi climàtic si no s’actua ja, es centra en fer-se escoltar pels governs i mitjans de comunicació que no estan fent prou per combatre l’escalfament global. "En 50 anys, la majoria de polítics actuals ja ni estaran, però a nosaltres ens afectarà de ple el que passa amb el planeta", subratllava la jove Thunberg en un dels seus discursos més populars. Amb la vaga internacional, els estudiants busquen conscienciar sobre la situació límit que sofreix la Terra, a causa de la pol·lució, l'extinció d'espècies, el desglaç o l'augment continu de les temperatures, assenyala Juan Antonio Oliver, membre del FFF a València.




La vaga de divendres és la primera gran mobilització mundial contra el canvi climàtic impulsada per joves. A l’estat espanyol es van convocar un poc més de seixanta concentracions i manifestacions, organitzat pel moviment Joventut pel Clima, per darrere de França (a 210 ciutats), Alemanya (196), Itàlia (182), els Estats Units (166), Suècia (123) i Regne Unit (108). El resultat de la concentració a València va ser molt positiu, en triplicar el nombre de participants respecte a la primera concentració de FFF celebrada el primer dia de març, ressalta Max Geiger, portaveu al campus de Tarongers del moviment internacional estudiantil.




Etiquetes