Plàstics, salut i medi ambient

El programa 11 del Samarucdigital tractarà el problema dels plàstics, la salut i el medi ambient. Els plàstics s’han convertit en un dels majors problemes de contaminació mundial.

Podcast À Punt Media

Els oceans tenen fins i tot illes de plàstic, zones on les corrents acumulen aquest tipus de residu no degradable i altament contaminant. Però no tan sols això: els microplàstics, xicotetes partícules plàstiques granulades, com les emprades en els cosmètics o procedents de la degradació dels residus plàstics que romanen en la mar, han arribat ja al mar i han entrat en la cadena tròfica i son ingerits per peixos que després els humans ens mengem. El problema s’estén fins i tot a la sal de taula on la Universitat d’Alacant ha trobat ja estes restes plàstiques. 


Entrevista Rafael Gavara

Rafael Gavara és químic investigador dels plàstics en l’Institut d’Agroquimica i Tecnologia dels Aliments. En concret investiga la interacció plàstic-aliment i és especialista en seguretat alimentària. Va estudiar Química, especialitat química de polímers, en la Universitat de València, on vaig obtenir la seua llicenciatura, Master i Doctorat. Des de 1991, està contractat en l'Institut de Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del Consell Superior de Investigacions Científiques, on actualment ocupa un lloc de professor de recerca i de Cap del Grup d'Envasos. Com a investigador, ha participat en diversos projectes de R+D competitius finançats per institucions públiques (UE, Nacionals i locals) així com en projectes més específics finançats per empreses privades. Les activitats educatives són part de la seua vida professional. Ha participat com a professor en cursos de pregrau i postgrau. En l'actualitat imparteix regularment cursos de postgrau, mestratge i doctorat en la Universitat de València i en la Universitat Politècnica de València.


Entrevista María Esperanza Iñiguez

Tres investigadors del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat d'Alacant descriuen en l'últim nombre de la revista "Scientific reports", del grup "Nature", un efecte poc conegut: els plàstics s'han colat ja en la sal que produeixen les salines marines i que arriba a la taula dels consumidors. Parlem amb María Íñiguez, investigadora de la Universitat d’Alacant, una de les signants de la publicació.

Els autors d'aquest treball van analitzar entre setembre de 2016 i juny d'enguany sals produïdes per salines d'emplaçaments representatius de totes les costes espanyoles: Galícia, Huelva i Cadis, en l'Atlàntic; Barcelona, Girona, València, Múrcia i Menorca en el Mediterrani; i La Palma i Lanzarote, a Canàries. La seua conclusió és clara: totes elles contenen plàstic en diferents concentracions, que van de 60 a 280 micropartícules per quilo de sal, en la seua majoria tereftalat de polietilè (PET, el 83,3 % del total), polipropilè (PP, el 6,7 %) i polietilè (PE, el 3,3 %). 

Reportatge 

El reportatge ens acostarà els treballs que els grups ecologistes i socials han fet durant molts anys en les campanyes de concienciació per a la reducció, reutilització i reciclatge dels residus plàstics al món. Parlarem entre d’altres amb Greenpeace, referència en aquestes campanyes. 



Tertúlia amb Rafael Gavara, María Esperanza Iñiguez i amb Juan Eymar 

En el temps de tertúlia s’uneix Juan Eymar. Juan es dedica a protegir, salvar, recuperar i tornar al seu medi la fauna marina. Juan fa més de vint anys que treballa en la recuperació de les tortugues marines en les nostres costes. Actualment és tècnic de fauna marina a la Conselleria de Medi Ambient i coordina les diferents actuacions amb tortugues i cetacis. A més a més, és membre de Xaloc que, a més del vent del sud-est, és una associació formada sobretot per biòlegs marins que cuida de la nostra fauna marina. 

La seua dedicació a les tortugues li va valdre el premi Josep Cavanilles de l’associació per a l’estudi, la divulgació i la Conservació de la natura- Fundació Omacha l’any 2008.

So de la natura

En el temps del so de la natura, Batiste Miguel ens acostarà com sona el medi ambient amb un au que és l’embaixadora del fred a l’horta. Quina serà?





Etiquetes