Passat, present i futur de la Marjal de Castelló de la Plana.
El Pla de Reactivació Agrària de Castelló de la Plana suposa un canvi de paradigma per a l'agricultura local, afavorint la transició del monocultiu al policultiu. Parlem amb César Roures, membre del Consell Agrari Municipal per a conéixer el passat, present i futur de la Marjaleria.
Emprenem la següent etapa d'aquest viatge "quilòmetre zero" amb el propòsit de conéixer l'evolució del paisatge agrícola de Castelló de la Plana al llarg de les últimes dècades. Compartim una estona de conversa amb Cèsar Roures, Tècnic Agrícola de la Cooperativa San Isidro, membre del Consell Agrari i gran coneixedor de la història de la Marjaleria castellonenca.
Del passat, al present i amb la mirada orientada cap al futur,
El paratge de Sant Francesc de la Font, localització escollida per a l'encontre, ens permet albirar la catifa de tarongeral que envolta l'ermita, tot i que Roures ens convida a imaginar l'aspecte del paisatge en temps passats, quan el monocultiu de cítrics encara no predominava a la Plana.
Cessar Roures i Oriana Brunori en el paratge de Sant Francesc de la Font
Originàriament, el paratge on ens trobem era un terreny d'aiguamolls vora la mar, però la dessecació dels espais dedicats al cultiu de l'arròs, executada a la primera meitat dels anys seixanta del passat segle, va marcar el gran punt d'inflexió en l'evolució de la Marjaleria. Posteriorment, s'instaurarien els fruitals i les hortícoles, conreus que no van poder fer front als preus de mercat dels seus competidors i per tant, van deixar pas a la implantació del conreu citrícola monovarietal.
Del passat, al present i amb la mirada orientada cap al futur, l'actual conjuntura requereix una visió ampla, capaç d'aportar solucions als problemes propis d'un món globalitzat. El tècnic destaca la importància d'impulsar la transició cap a una agricultura sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social: un canvi imprescindible per a preservar el pulmó periurbà de Castelló de la Plana.