No culpes a les ratapinyades

La campanya #DontBlameBats (No culpes a les ratapinyades!) ha sigut llançada per a desmentir els ja estesos mites i pors relacionades amb les ratapinyades que amenacen la conservació d'aquestes espècies, ara especialment durant la pandèmia.

L'animació de 4 minuts creada per Clara Prieto i l'Associació Espanyola per a l'Estudi i la Conservació de les Ratapinyades (SECEMU) amb el suport de la Bat Conservation Trust de Regne Unit (BCT) explica les importants diferències existents entre els virus SARS d'humans i virus similars que trobem en la fauna silvestre. A més, recalca el paper beneficiós que tenen les ratapinyades tant per a l'home com per als ecosistemes.


La COVID-19 és una malaltia humana i és el mateix ésser humà el responsable de la seua transmissió a altres persones al voltant del món, no les ratapinyades o altres animals silvestres.

Javier Juste Ballesta, Investigador Científic Grup d'Investigació i Conservació de Ratapinyades del dpto d'Ecologia Evolutiva, en l'Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) va declarar per a The conversation: "Es culpa erròniament a les ratapinyades de causar la pandèmia de COVID-19. A pesar que el coronavirus actual solo s'ha identificat com una malaltia humana, la popularitat de les ratapinyades ha disminuït durant la pandèmia, i ratapinyades en perill d'extinció han sigut sacrificats a la Xina, Indonèsia i el Perú, entre altres llocs, en un intent equivocat de detenir la propagació del SARS-CoV-2. Aquesta pràctica és cruel, innecessària, ineficaç i perjudicial per a la conservació de les ratapinyades".

Segons el Dr. Joe Nunez-Mine, Director de Comunicacions i Recaptació de Fons de BCT: "Les ratapinyades són els animals més incompresos i infravalorats de la terra. Aquesta última ona de desinformació està augmentant la por a aquests meravellosos mamífers i soscavant els nostres esforços per protegir-los perquè les generacions futures puguen gaudir veient-los en el cel nocturn beneficiant-se de tot el que fan per nosaltres (des de menjar insectes fins a ajudar amb els boscos tropicals mitjançant repoblació forestal). Les ratapinyades són els nostres amics. Estem molt contents que SECEMU ens haja demanat que ens associem amb ells en la campanya Don't Blame Bats perquè puguem treballar junts en aquest important tema".

A més, protegir la vida silvestre significa protegir-nos a nosaltres mateixos. L'evidència mostra que la persecució de ratapinyades i altres animals silvestres té el potencial d'empitjorar la salut pública, no millorar-la. Activitats com la desforestació, l'agricultura intensiva i el comerç de vida silvestre augmenten el risc de propagació de malalties d'animals silvestres a les persones. Perquè es produïsca una infecció entre espècies, un patogen ha de superar una sèrie de barreres de l'ecosistema. Si no cuidem del món natural, les barreres que ajuden a resistir les malalties infeccioses s'esfondren.

 Rata penada. Foto Marcos Morales

Què va causar la pandèmia?

La veritat és que ningú ho sap encara. L'única forma coneguda de contraure COVID-19 és d'un altre ésser humà. Els científics han descrit centenars de virus diferents en la família dels coronavirus, inclosos quatre coronavirus humans que causen el refredat comú. Alguns virus d'aquesta família es poden trobar en ocells i mamífers. No obstant això, cap dels coronavirus de ratapinyada coneguts causa malalties als humans, inclòs el SARS-CoV-2, que no s'ha detectat en cap de les 1.400 espècies de ratapinyades del món. El virus actual i un coronavirus de ratapinyada similar podrien haver-se separat d'un ancestre comú, en un animal d'espècie desconeguda, fa uns quaranta anys.

S'ha trobat un coronavirus amb el 96% del seu genoma en comú amb el SARS-CoV-2 en una sola espècie de ratapinyada (Rhinolophus affinis) a la Xina. Aquesta similitud pot semblar significativa, però per a posar-la en context, compartim el 96% del nostre genoma amb els ximpanzés, però no som la mateixa espècie.


Per què hauríem de preocupar-nos per les ratapinyades?

Les ratapinyades representen més del 20% de les espècies de mamífers del món i exerceixen funcions vitals en els ecosistemes. Als països tropicals, moltes plantes i cultius depenen totalment o parcialment de les ratapinyades per a pol·linitzar les seues flors o escampar les seues llavors. Les ratapinyades europees s'alimenten principalment d'insectes, alguns s'alimenten d'aranyes i una espècie s'alimenta de fruites. Això aporta molts beneficis als humans, com ajudar a controlar els insectes, alguns dels quals poden danyar els cultius i els jardins, a més de transmetre malalties com la malària. Les ratapinyades mereixen la nostra sorpresa i admiració, però moltes espècies estan en perill d'extinció o amenaçades a causa d'activitats humanes.

Per això, fem una crida a les persones perquè compartisquen el vídeo i els bàners el més àmpliament possible juntament amb l'etiqueta de la campanya #dontblamebats. Amb l'ajuda de tots podem arribar, educar i apoderar a més persones perquè puguem cuidar de les ratapinyades, d'altres animals silvestres i de nosaltres mateixos.

Etiquetes