L'horta de València: present i futur
El sisè programa del Samarucdigital s’acosta a l’Horta de València en un moment important per al seu futur. L’horta de València és una de les hortes periurbanes més grans d’Europa. En properes dates s’aprovarà la llei de l’horta, una normativa que pretén ajudar en la seua conservació i establir un pla d’acció per millorar la situació actual. Els llauradors en actiu volen un horta habitada, viva, que no responga a criteris de jardí per ser visitat sinó a espai ecològic, productiu i humà en funcionament.
Podcast À Punt
En el programa entrevistarem
a Enric Navarro, referent en agricultura amb vessant ecològica que coneix de prop la nova Proposició de
Llei de l’Horta. El reportatge d’esta setmana farà un repàs a com era i com és l’horta. Entrevistem a
Vicent Tamarit, cineasta i veí de l'horta i a Amparo Nacher, nascuda a la pedania valenciana de Mont-Olivet i veïna de Castellar,
mostra viva de la importància femenina en el treball al camp. En el temps de la tertúlia parlarem amb Enric Navarro,
Susanna Ferrando, llauradora ecològica de Godella, fundadora del col·lectiu
Agrofever i Cami de l’Horta, i amb Fermin Salcedo Moltó agricultor de cultiu ecològic
i amb certificat oficial, que ven verdura, fruita i hortalisses a València
ciutat i certs mercats de Madrid, Barcelona i altres llocs. Els animals sempre han estat relacionats amb l’horta i al sisé
So de la Natura, Batiste Miguel ens dura un so que segur ens resulta molt
familiar. L’endevinarem?
Entrevista Enric Navarro
L’horta viu una transformació en els darrers anys protagonitzada per les noves generacions de llauradors. Joves que simultanegen l’aixada amb la tablet, que estan al corrent dels millors plantons i de les millors aplicacions mòbils per a situar el seu producte.
Enric Navarro és un d’estos joves. Vé d’una nissaga de llauradors que es va
tallar en els pares. La família d’Enric, com tantes altres, va veure com les
seues terres eren pagades a baix preu per a fer cases. En concret, la casa
pairal de la seua família, una alqueria amb més d’un segle, ocupava part dels
terrenys en els que ara jau el vell-nou Mestalla, eixe monstre de formigó.
Ell ha reprès el conreu del camp després de fer una Enginyeria Agrícola. Va començar amb unes poques fanecades i ha acabat impulsant una de les marques més reconegudes en agricultura ecològica: Terra i Xufa.
Enric Navaro
Reportatge. horta: passat, present, futur.
Començarem pel sud. Viatgem al passat de l’horta de València, una zona plana de terra fèrtil de vora 12.000 hectàries distribuïdes en l’àrea metropolitana de la ciutat. Per la finestreta vegem este paisatge agrícola, amb alqueries, sèquies i un mosaïc de camps, que han sustentat l’economia local de la ciutat durant molts segles.
Amparo Nacher i Susana Ferrando
A Castellar, una pedania de València, ens trobarem amb Amparo Nacher, llauradora, que ens espera per contar-nos cóm era la vida ací fa 50 anys, un temps de minifundis on els camps eren xicotets i es menjava el que es produïa.
Viatjarem fins a l'horta nord per a trobar-nos amb Vicent Tamarit, cineasta que viu en una alquería envoltada de camps des de fa 27 anys. Vicent, habitant, amant i gran coneixedor de l'horta, ens analitza els canvis dels últims 30 anys d'este espai agrícola periurbà únic a Europa.
Vicent Tamarit
Al final, l’horta serà el que totes i tots vulguem que siga. I el futur d’este espai tindrà a vore amb el que entre totes i tots decidim. Així que ho reflexionem totes juntes hui al programa.
Tertúlia amb Susanna Ferrando, Fermín Salcedo i Enric Navarro
En el temps de la tertúlia parlem sobre el futur de l’horta i amb Enric Navarro, Susanna Ferrando i Fermín Salcedo. Tres llauradors de la nova generació.
Susanna Ferrando és una dona jove que també ve de nissaga llauradora. Els seus pares cultivaven tarongers a Godella, on ella està localitzada ara mateix.. Es va doctorar en filosofia amb una tesi sobre feminisme però l’horta es va creuar en el seu camí quan fa 12 anys va sorgir el moviment en defensa de La Punta i va veure que el camí per a viure un poc millor passava per les iniciatives ciutadanes. Fa deu anys que conrea l’agricultura ecològica i ha posat en marxa Camí de l’Horta que produeix i distribueix productes ecològics.
Fermín Salcedo és enginyer agrònom de formació Ha treballat com a tèncic en diferents cooperatives de la Comunitat i fa temps es va especialitzar en la recuperació de cultius tradicionals i conversió a l’agricultura ecològica. Fa uns anys va posar en marxa l’empresa Saifresc de producció de verdures i hortalisses de temporada i el seu comerç.
SO de la Natura
Este sisé so de la natura ens duu directament al camp. Segur que ens sona el que Batiste Miguel ha preparat. Atentes i atents!
En un segle hem canviat cavalls per màquines i els vegetals que menjaven els animals per petroli. Eixe canvi està en la base dels principals problemes ambientals que hem generat al planeta.