La Llum del reciclatge.

L'alegria i la celebració del Nadal que ens envolta a tots en aquestes dates té una “cara B”. En l'actual model de societat global, confonem “celebrar” amb “consumir”. Però també són dates de canvi d'any, de reflexió i de desitjos. Potser és necessari reflexionar sobre les conseqüències derivades d'un consum excessiu i la seua relació directa amb un augment de la demanda energètica i de matèries primeres, així com de l'increment del volum de residus generats.

Hi ha dos moments únics a l'any que marquen la vida col·lectiva de les persones d'una forma especial: els solsticis d'estiu i d'hivern. Més enllà dels matisos religiosos o culturals, els humans hem observat la dansa de proximitat i llunyania entre la Terra i el Sol des que existim com a espècie, creant una infinitat de rituals per a venerar la relació cíclica anual entre l'Astre que ens escalfa i el Planeta que ens acull.

Al nostre context sociocultural, la celebració del solstici d'hivern es correspon amb el període nadalenc, tradicionalment vinculat a compartir moments, menjars i regals especials en companyia dels nostres éssers estimats. Com bé sabem, alguns costums perduren i altres canvien, alhora que se n'incorporen nous.

A l'actual model de societat global, el Nadal es presenta com un fenomen eclèctic, al qual conviuen les tradicions transmeses de generació en generació amb les noves formes de "celebrar" o millor dit, de consumir. L'arribada del mes de desembre se'ns anuncia al ritme d'enganxoses sintonies publicitàries que ens recorden que s'obre la veda a la "temporada alta de les compres", convidant-nos a adquirir tota mena de productes, siguen aquests necessaris o no.

El focus del problema no es troba al fet d´intercanviar detalls, un inqüestionable gest d'estima cap a les persones que ens importen, sinó a les conseqüències derivades d'un consum excessiu i la seua relació directa amb un augment de la demanda energètica i de matèries primeres, així com de l'increment del volum de residus generats. La cara alegre de Nadal, endolcida amb pastissets de moniato al caliu de la llar, emmascara una nova i poc amable "cara B", a la que també caldrà que parem atenció si encara volem gaudir de molts solsticis en vida. Ens referim a la gestió del fem que produïm cada dia i les seues conseqüències sobre l'equilibri ambiental i el benestar de les persones.

Les xifres de deixalles generades augmenten en un 75% al període de Nadal.

Fem els càlculs! Al llarg d'un any, es generen 1,4 bilions de tones de Residus Sòlids Urbans a tot el món, una mitjana d'1,2 kg per persona al dia. A l'estat Espanyol, se superen les 22 tones de residus municipals anualment. Només el 23% del fem que produïm, arriba correctament classificat als contenidors, permetent així el seu procés de reciclatge. Una xifra massa allunyada del 50% que marca la Llei Estatal. Aquesta desmesurada producció de deixalles provoca la contaminació del sòl i de l'aire, exhaureix els recursos disponibles, fica en risc la salut humana i accelera els efectes del Canvi Climàtic.

Què podem fer front a "La Gran Crisi Mundial del Fem"?

L'aplicació de solucions és urgent i requereix un enfocament bidireccional. D'una banda, un ferm compromís institucional, orientat a la correcta gestió i processament dels residus. De l'altra, cal fer una crida a la participació activa per part d'una ciutadania conscient i responsable, disposada a reduir, reutilitzar i reciclar en origen.

L'educació ambiental, promoguda des de l'àmbit públic i dirigida a la societat, és, a hores d'ara, l'única clau capaç d'obrir el pany de convergència entre aquestes dues vies. Ens fixem a un exemple concret: la campanya impulsada per l'Àrea de Sostenibilitat de la Diputació de Castelló, gràcies a la qual moltes les poblacions de menys de 5000 habitants del territori provincial han participat en un projecte dedicat a transformar els plàstics en una obra d'art efímer nadalenc. 


La Llum del Reciclatge

Centenars d'ampolles buides i un grapat de roba usada poden convertir-se en garlandes per a embellir els carrers si bona part del veïnat treballa de valent amb un objectiu comú: reutilitzar materials de rebuig, atorgant-los una nova vida. 

Així ha quedat demostrat a Les Useres, localitat de la comarca de l'Alcalatén que enguany pot presumir de celebrar el Nadal sota una il·luminació sostenible. La decoració instal·lada al carrer principal del municipi, és el resultat d'una feina coral, duta a terme per les educadores ambientals de la Diputació, l'educadora i les usuàries del SEPAP i els membres de l'Associació Cultural l'Ullal

"La llum del Reciclatge" ornarà l'espai públic de la vila durant les festes, tot i que més enllà de l'aspecte tangible, aquest projecte també atresora un enorme valor immaterial: els sabers de les persones grans rurals, autèntiques mestres de l'ecologia domèstica i l'economia circular. Moltes gràcies a totes per compartir amb nosaltres la vostra saviesa. 

L'equip de Samarucdigital us desitja un feliç solstici d'hivern i un bon Nadal. Seguiu l'estel de la Llum del Reciclatge!


Etiquetes