Els problemes ambientals de l'ampliació nord del port de València.
L'Autoritat Portuària de València continua imparable en el seu projecte d'ampliació nord, una cosa que per als integrants de la Comissió Ciutat Port és una operació on gastarem ingents quantitats de diners públics amb el resultat de contaminar més l'aire, quedar-nos sense platges, destruir horta, posar en perill el parc natural de l'Albufera i determinar el model de ciutat per als pròxims 100 anys sense un debat informat per a afavorir interessos privats.
S'imaginen a València sense platges en el sud, una Albufera sense camps d'arròs, una horta separada de la mar per milers de camions amb grans contenidors anant i venint i un cel gris molt allunyat de la llum dels quadres de Sorolla? Jo no. L'ampliació nord del port de València suposa un canvi dràstic en el model de la ciutat i del seu entorn periurbà format per multitud de municipis que, d'una manera o l'altra, es veuran afectats. Algun d'ells ja ho estan per l'actualment construït espigó nord, com les platges de Pinedo i del Saler. Unes platges i un sistema dunar imprescindibles per a conservar l'Albufera en el seu estat actual.
Un canvi així mereix un debat en profunditat. I és el que demana la Comissió Ciutat Port, formada per un centenar de col·lectius ciutadans, sindicats i ONGs conservacionistes i ecologistes, que divendres passat es va manifestar a les portes de l'Autoritat Portuària en l'edifici del Rellotge el dia en què hauria d'haver-se votat el projecte d'ampliació procedent de Ports de l'Estat. Amb consignes com "No, no, no, no a l'ampliació!", "Es van carregar Natzaret i perilla el Saler" i "Horta viva i productiva" van rebre un centenar de persones al president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, per a mostrar-li clarament la seua oposició al projecte i exigir la demolició de l'executat dic nord perquè ja està afectant les platges del sud, disminuint la seua grandària i, per tant, amenaça de salinitzar l'Albufera, cosa que qualifiquen de crim ecològic.
La Comissió Ciutat Port es va manifestar a les portes de l'Autoritat Portuària en l'edifici del Rellotge divendres passat. Foto: @Alvolai
Una Declaració d'Impacte Ambiental polèmica
El dic nord construït entre 2008 i 2012 per 215 milions d'euros és, per dir-ho així, el contenidor o abric de la macro terminal de contenidors que ara es pretén executar i que duplicarà la capacitat del port. En total 146 hectàrees equivalents a 146 camps de futbol. Una ampliació que s'executa a l'empara d'una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) publicada en el BOE de 16 d'agost de 2007, aprovada per Resolució de data 30 de juliol de 2007 de la Secretaria General per a la Prevenció de la Contaminació i el Canvi Climàtic del Ministeri de Medi Ambient. Una declaració que minimitza els impactes mediambientals sobre el litoral, l'horta, el paisatge i la salut dels ciutadans, i que la Comissió considera caducada per les modificacions derivades del projecte de 2018 que canvien substancialment l'inicial amb DIA favorable de 2007. Precisament el desembre passat la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional va acordar admetre a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat per la Comissió Ciutat-Port, contra la Resolució, de 30 de març passat, de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (BOE de 12/04/21), que possibilita que l'Autoritat Portuària de València (APV) puga decidir per si sola sobre si és necessària, o no, una nova avaluació ambiental per a la macro ampliació portuària que la mateixa APV promou. Per a la Comissió Ciutat Port és inadmissible que l'autoritat portuària es convertisca en jutge i part d'un projecte seu que canviarà el model de ciutat, mentre MITECO i el Govern Valencià miren per a un altre costat.
Un risc per a la salut dels ciutadans
Ja vaig comentar en un anterior article i vídeo que l'ampliació del port suposa, a més, la construcció d'una gran quantitat d'infraestructures amb una inversió desorbitada en obra pública, algunes d'elles rocambolesques com un túnel submarí des de Sagunt, per a donar accés i eixida a la gran quantitat de contenidors que arribaran al port de València, i que minvaran l'horta i la salut dels ciutadans i els impactes dels quals no estan estudiats en la DIA positiva de 2007. Estem parlant que el Port de València duplicarà la seua capacitat i, hui dia, és ja el quart port d'Europa en trànsit de contenidors, només per darrere de Rotterdam, Anvers i Hamburg. Això suposarà un augment exponencial del trànsit de camions i vaixells i, per tant, un augment de la contaminació atmosfèrica. Segons un recent estudi de l'organització europea Transport & Environment (T&E), 'Acompliment climàtic dels ports de la Unió Europea. Una anàlisi de les emissions en la cadena de subministrament marítim i en el moll', conclou que el port de València és ja el seté dels ports europeus amb majors emissions de CO₂ amb 2,7 milions i Espanya el segon país europeu després d'Holanda.
Què passarà quan el port duplique la seua capacitat de càrrega i descàrrega, passant d'uns 6.000 camions diaris a quasi 12.000? Passarem també al top 10 de ciutats amb més morts per contaminació atmosfèrica? Una investigació de 2021 de la Universitat d'Harvard, en col·laboració amb la Universitat de Birmingham, la Universitat de Leicester i el University College London conclou que la contaminació de l'aire per combustibles fòssils és responsable de la mort de més de 8 milions de persones a tot el món en 2018, una de cada cinc morts, i a Espanya del voltant de 44.600 persones majors de 14 anys. Això sense comptar la contaminació i degradació que suposaria el trànsit marí per a la part marina de les nostres costes. Estiuejarien vostés en una platja minúscula amb un horitzó ple de vaixells en fila per a entrar a carregar i descarregar?
El risc de salinització del Parc Natural de l'Albufera
Però, per damunt de tots els desastres ecològics que suposa aquesta ampliació, la més greu és el risc de salinització del Parc Natural de l'Albufera. Diversos estudis científics posen de manifest aquesta falta de previsió mediambiental de la DIA de 2007. L'últim d'ells, Propagació i dinàmica litoral de temporals en el port de València, elaborat pel catedràtic i professor emèrit de la Universitat Politècnica de Madrid, Pascual Pery, conclou que les obres d'abric de l'ampliació són les causants d'un augment de 200 metres en l'amplària de la platja del Cabanyal i d'una reculada d'entre 11 i 21 metres a les platges del sud, degut principalment a un augment del 27% de la capacitat erosiva de l'onatge. I és de suposar que en un context de canvi climàtic els fenòmens atmosfèrics adversos com les DANAS augmenten el seu poder d'erosió sobre la restinga litoral de la Devesa del Saler que suposa la defensa enfront de la mar del llac i el Parc Natural, de tots els camps de cultiu d'arròs i de la rica biodiversitat, que alberga delicades poblacions de flora i fauna autòctones amenaçades.
L'Autoritat Portuària seguirà amb els seus plans
Però l'Autoritat Portuària és un corró amb estatus propi que té la capacitat de decidir el futur de València a esquena de la ciutadania, i que passa per damunt d'evidències científiques, de la Conselleria de Transició Ecològica i de propi Ajuntament de València que van demanar, igual que la Comissió Ciutat Port, una nova DIA. L'Autoritat Portuària está per damunt de l'autoritat municipal i autonòmica i les seues normes urbanístiques.
En roda de premsa posterior a la reunió del consell d'administració d'aquest divendres, Aurelio Martínez ha dit que no espera sorpreses en l'informe vinculant de Ports de l'Estat necessari per a la construcció de la terminal nord de contenidors i que el següent pas és licitar i adjudicar l'obra civil que ha de realitzar el port de València, pressupostada en uns 400 milions d'euros, i atorgar la concessió definitiva a TIL, la filial del grup MSC que va presentar l'única oferta per a l'ampliació en 2019 i que preveu invertir prop de 1.100 milions d'euros i desenvolupar una terminal ferroviària dotada de 6 vies de 1.000 metres de longitud, amb capacitat per a moure 305.000 TEU/any per ferrocarril.
No el preocupa res l'admissió a tràmit per part de l'Audiència Nacional del recurs presentat per la Comissió Ciutat-Port contra la resolució aclaridora del Ministeri de Transició Ecològica, segons va manifestar Aurelio Martínez, l'únic objectiu dels que sol·liciten una nova DIA, "és retardar l'ampliació amb el risc que l'inversor se'n vaja" i, com ja van manifestar el desembre passat, "el més que pot passar, si guanya el recurs, és que l'òrgan competent siga Ports de l'Estat, un òrgan que per cert ja s'ha pronunciat sobre aquest tema".
Per descomptat l'Autoritat Portuària no té la intenció de parar l'obra, i molt menys replantejar-se un canvi d'estratègia d'expansió per al Port, per molt que la ciutadania s'opose. Ja el van demostrar amb l'ampliació sud i sens dubte ho aconseguiran en la nord, si algú no ho impedeix. Per als components de la Comissió Ciutat Port "l'ampliació del port és una operació on gastarem ingents quantitats de diners públics amb el resultat de contaminar més l'aire, quedar-nos sense platges, destruir horta, posar en perill el parc natural de l'Albufera i determinar el model de ciutat per als pròxims 100 anys sense un debat informat".
Referencias.
- EU Ports’ Climate Performance. An analysis of maritime supply chain and at berth emissions. February 2022. https://www.transportenvironment.org/wp-content/uploads/2022/01/2201_Port_Rankings_briefing-1.pdf
- “Más puerto que ciudad”, 2019 Joan Romero Cátedra de Geografía Humana de la Universitat de Valencia. https://drive.google.com/file/d/1prt2PJYuFwTS4kdgFmFn8Ni8dE5113DG/view
- Consejo del Puerto de València, segunda parte. Una anomalía Joan Olmos 30/09/2019 https://drive.google.com/file/d/1TP4F7-sVf_vqyTu259_HpY3jASwtBrZC/view
- INFORME TÉCNICO SOBRE EL ANTEPROYECTO CONSTRUCTIVO 2018 VINCULADO AL CONCURSO NOV. 2018 PARA LA AMPLIACION NORTE DEL PUERTO DE VALENCIA. 2020. Pascual Pery Paredes Ingeniero de Caminos, C. y P. https://drive.google.com/file/d/1YvTPmVEpCNzvEapENArfS-kCH-VrHfzI/view
- Propagación y dinámica litoral de temporales en el puerto de València https://es.scribd.com/document/555484439/Propagacion-y-Dinamica-Litoral-de-Temporales-en-El-Puerto-de-Valencia-entrega-1-final#from_embed
- L’Audiència Nacional admet el recurs contra el MITECO per la macroampliació del Port de València. Diciembre 2021. https://accioecologista-agro.org/laudiencia-nacional-admet-el-recurs-contra-el-miteco-per-la-macroampliacio-del-port-de-valencia/#comments
- Anteproyecto de las Obras a realizar por la APV DOCUMENTO No 1: MEMORIA Y ANEJOS https://drive.google.com/file/d/1V2VspovEfRRCMUvaQiCBt7mn0UQjfGC6/view
- "Análisis de la evolución de la linea de costa y su relación con los parámetros morfológicos en playas de la Comunitat Valenciana (1984-2014) Autor: Jesus Soriano