Els molins d’Alborache

Viatgem fins la Foia de Bunyol per conèixer l’activitat humana que, a finals del segle XIX, es va generar al voltant dels rius. Concretament recorrerem el sender de la Ruta dels Molins d’Alborache, amb una longitud aproximada de 2 quilòmetres. Iniciem la ruta des de l’Alberg Rural Actio a fi de descobrir els molins, els assuts i la vegetació de ribera que trobem en un còmode recorregut lineal que discorre paral·lel al riu Bunyol. La tornada, la farem pel mateix sender.

Els nostres amfitrions del dia són dos apassionats excursionistes, Carles Ferrís i Salvador Blanco, que acaben de publicar el llibre “Rutas azules. Paseos por los paisajes del agua de la provincia de Valencia”. Precisament esta és una de les rutes que podem trobar en esta guia senderista.

Caminem vora riu, entre la sempre exuberant vegetació de ribera, fins que trobem el Molí de Guarro. Ací ens desviem per tal d’entendre la importància que va tindre l’aigua en el desenvolupament de la comarca. De l’antic molí només queden les runes, així com el record d’allò que va ser: un generador d’electricitat per als habitants de la zona. La turbina abastia Cheste d’energia elèctrica en hores nocturnes, mentre que durant el dia ho feia a una paperera de Buñol.

Aigua nítida

La següent parada és “El charco azul”, un brollador d’aigua nítida que és un lloc de trobada dels habitants d’Alborache els dies de Pasqua. Després d’observar esta font d’aigua, resseguin la ribera del riu Bunyol fins que trobem un assut que, durant anys, va servir també com a motor d’energia. El sistema de canalització del riu ho va fer possible.

El bosc de ribera del riu Bunyol es caracteritza per estar format sobretot per xops destinats a la fusta, els quals es plantaven antigament com una forma d’aprofitament econòmic. Junt a ells han proliferat altres arbres de ribera com ara salzes, freixes o oms. També trobem magraners aïllats que ofereixen els seus fruïts en esta època de l’any.

Edifici bioclimàtic

En arribar a un llarg pont de fusta que travessa el riu Bunyol, refem el camí fins arribar al punt de partida. Abans de deixar Alborache, volem conèixer el treball d’educació ambiental que des de fa més de 10 anys es realitza a . L’edifici, a més d’estar construït amb materials ecològics, està pensat per ser eficient energèticament gràcies a la seua concepció bioclimàtica. Una mostra més que les construccions que trobem envoltades de natura, a l’igual que els antics molins, poden ser respectuoses amb el medi ambient.


Etiquetes