El botxí, la guatla i l'arpellot cendrós, candidates a l'ocell de l'any del 2020.

La campanya, posada en marxa des de 1988 pel SEO/BirdLife crida l'atenció de la situació que travessen algunes de les espècies més amenaçades de l'avifauna i els seus hàbitats. Les tres candidates són espècies lligades al medi rural i agrícola. La votació està oberta a tota la ciutadania fins al 22 de gener a les 12.00 hores.

Fins hui, 30 espècies d'ocells han sigut triades per a portar el distintiu d'Ocell de l'Any. Des que, en 1998, SEO/BirdLife posara en marxa aquesta campanya de comunicació i conservació, cada any l'organització ambiental posa el focus d'atenció sobre una espècie que necessita una atenció especial pel seu mal estat de conservació o que simbolitza la urgència de protegir els hàbitats que l'acullen. Per primera vegada, es tria una espècie en aliança amb el soci de BirdLife a Portugal, la Sociedade Portuguesa para o Estudo das Aves, SPEA.

Per al 2020, les tres candidates són el botxí, la guatla i l'arpellot cendrós. Tres espècies que es troben en una situació complicada pel seu declivi poblacional degut, en la seua major part, a la destrucció dels hàbitats i altres amenaces com la intensificació agrària, l'ús de plaguicides o l'abandó rural.

Les poblacions d'ocells de mitjans agrícoles són un dels indicadors de biodiversitat que considera l'Agència Europea d'Estadística (Eurostat) per a avaluar la nostra qualitat de vida i segons dades del programa Sacre publicades en Programes de Seguiment d'Avifauna i Grups de Treball 2018 de SEO/BirdLife, el mitjà agrícola és el tipus d'hàbitat o ambient que inclou major nombre d'espècies d'ocells en estat desfavorable i amb majors declivis poblacionals a Espanya i a Europa. El declivi en el període 1998-2018 és pròxim al 20%, la qual cosa implica diversos milions d'ocells menys en aquest període i en aquest mitjà al nostre país.

En paraules d'Asunción Ruiz, Directora de SEO/BirdLife: "Necessitem canviar el nostre model de producció i consum d'aliments. Els ocells ens estan advertint de l'estat de salut del nostre entorn agrari i estan donant senyals evidents que no podem continuar mantenint el model actual".

Espanya continua sent el primer estat de la UE en presència de biodiversitat i és el primer en extensió de terres cultivades i el quart en població agrària de tota la Unió. "Aqueix capital natural és el nostre futur. Hem d'assegurar que la Política Agrària Comuna (PAC) i la seua aplicació a Espanya s'enfoca cap a una transició justa de l'agricultura espanyola i els seus agricultors, que defense i fixe a la població rural, detinga la pèrdua de biodiversitat i garantisca una producció sostenible i de qualitat", ha afirmat Asunción Ruiz

La col·laboració de la ciutadania.

El treball de SEO/BirdLife és impossible sense la col·laboració de la ciutadania. Per això, l'ONG vol que els ciutadans tinguen l'última paraula per a triar el pròxim Ocell de l'Any. "És la nostra manera de donar veu a la societat per a cridar l'atenció sobre els problemes de conservació ambiental, i una bona oportunitat per a fer-los arribar als polítics la necessitat de posar en marxa mesures per a la conservació del patrimoni natural de tots", conclou Ruiz.

Fins al pròxim 22 de gener s'obri el termini perquè qualsevol persona participe en la votació a través de la pàgina web de SEO/BirdLife i decidisca quin ocell vol que siga l'estrela del 2020.

Les tres candidates.

 Foto: ©Ainars Aunin_ Shutterstock

El botxí és un clar representant dels problemes que travessen els mitjans agrícoles i un bon indicador de la salut d'aquests ecosistemes. A través d'aquesta espècie, la societat podrà entendre que l'agricultura intensiva està generant una alarmant pèrdua de biodiversitat i es podrà conscienciar a polítics perquè donen suport a una nova Política Agrària Comunitària (PAC) més justa i sostenible.

  Foto: ©Victor Tyakht_Shutterstock

La guatla ocupa la totalitat de la península Ibèrica i la seua població és la més important de tota Europa. A través d'aquesta espècie es visibilitza l'alteració dels hàbitats dels quals depén, la forta pressió cinegètica i la contaminació genètica a causa de la solta de guatla japonesa o híbrids amb finalitats cinegètics.

 Foto: ©Vitaly Ilyasov_Shutterstock

L'arpellot cendrós pot fer entendre la singularitat i el valor ecològic dels ambients agraris cerealistes, on habita una sorprenent diversitat de fauna. A través d'aquesta espècie també es podrà conscienciar a la societat, als polítics i als agricultors perquè busquen solucions conjuntes que eviten la destrucció de nius durant l'època de sega.


Etiquetes