Edward Rubin: “cal triar polítics que ajuden a frenar el canvi climàtic”

El científic Edward S. Rubin, premi Nobel de la Pau, explica que l’acció individual més important davant el canvi climàtic es triar als polítics que necessitem per a fer front a la situació. L’investigador destaca que la postura de Trump ha provocat un efecte rebot als Estats Units, on cada vegada hi ha més sectors que estan actuant pel seu compte. Samarucdigital ha conversat amb Rubin a València, on ha destacat que encara es pot frenar el calfament global. Una entrevista que cobra més actualitat amb la celebració de la COP 23 a Bonn.

Edward S. Rubin confessa ser un gran optimista, encara que entre rialles diu que de vegades canvia d’opinió. Este home d’aparença modesta i familiar, és un dels membres del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) guardonat amb el Premi Nobel de la Pau en 2007, junt a l’exvicepresident nord-americà Al Gore, i una de les veus científiques més reconegudes del món sobre el problema. 

Samarucdigital l’ha entrevistat a València, on ha participat en diversos actes entre elles la Cimera d’Alcaldes de les Ciutats del Pacte de Milà, dins l’agenda de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible. Rubin va coordinar un informe especial sobre la captura i emmagatzematge de CO2 de l’IPCC, però sobre tot destaca que la mesura individual més important és triar a polítics capaços, que ajuden a resoldre la situació. 

Evidencia que l’elecció de Donald Trump no ha sigut una bona decisió per a la lluita contra el canvi climàtic, encara que adverteix que als Estats Units moltes empreses, governs estatals i universitats estan actuant pel seu compte. Rubin compagina les seues investigacions amb les classes que dóna com a catedràtic d’Enginyeria Ambiental i Política Pública a la Carnegie Mellon University, a Pittbusrg, una de les ciutats nord americanes més castigades per la crisi i on el seu alcalde Bill Peduto, del Partit Demòcrata,assegura que continuar amb les polítiques per a reduir el canvi climàtic a pesar del que diga Trump. 

Edward S. Rubin considera que encara es prompte per a avaluar l’impacte de a decisió de Trump d’abandonar l’Acord de París, que podria tindre un efecte dominó. No obstant sembla que de moment no es així, segons explica, i recorda que la Xina està disposada a liderar la lluita contra el calfament global especialment a partir de la seua aposta per energies renovables com l’eòlica i la solar, que suposa una oportunitat de negoci i creació de llocs de treball més enllà de les qüestions mediambientals.


El principal objectiu de l’Acord de París és evitar que la mitjana de la temperatura del planeta supere els dos graus a mitjan de segle respecte a l’època preindustrial. Aplicar el compromís dels diferents països, que sí han signat el pacte, és la missió de la Cimera sobre el Clima (COP23) que es celebra estos dies a Bonn, que pretén transformar els compromisos en normes i fets. A pesar que nombrosos estudis consideren impossible assolir l’objectiu dels dos graus al ritme actual de generació d’emissions, Edward 

Rubin es mostra, una vegada més, optimista i recorda que els humans tenim el mal costum de deixar les coses difícils per a última hora, però assegura que encara estem a temps per a rectificar i treballar molt més en la reducció de gasos d’efecte hivernacle. 

El científic de l’IPCC adverteix que el canvi climàtic està afectant i afectarà encara més a totes les zones del món. Recorda l’augment de la virulència dels tornados, la major extensió dels mega incendis com els que s’ha produït recentment a Califòrnia, Galicia o Portugal. Així mateix explica que la conca mediterrània és una de les zones més vulnerables del món, on les previsions anuncien que cada vegada es produiran més episodis de sequera i altres fenòmens extrems con pluges torrencials. Rubin ha destacat el treball en eixe sentit d’organismes com el Centre d’Estudis del Mediterrani (CEAM).  





Etiquetes