Convivint amb el Corriol camanegre

Una parella de Corriol camanegre nidifica per primera vegada a la platja del Port de Sagunt. És un dels ocells amenaçats més representatius de les nostres platges, possiblement el que més, ja que depén d'elles per a poder sobreviure.

Possiblement la majoria de la gent que en aquests dies d'estiu envaeix les platges, no siga conscient que està colonitzant l'hàbitat natural d'espècies com el Corriol camanegre. No obstant això, aquest xicotet ocell limícola, àgil i de moviments ràpids, pateix i molt aquesta invasió. El Corriol camanegre cria preferentment en espais oberts de platges i zones humides litorals, entre els mesos de març i juliol. Pon els seus ous directament sobre l'arena, pel que pot verse afectat per l'ús intensiu que fem de les nostres platges sense tindre en compte la seua presència.

 Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) a la platja del Por de Sagunt. Foto César Conesa.

Precisament aquest tipus d'ambients costaners s'han destruït per la urbanització depredadora de les nostres costes, les infraestructures de turisme de sol i platja sense tindre en compte el seu impacte ambiental i la total falta de conscienciació mediambiental de la majoria dels usuaris de les platges. Hem passat de 1000 parelles nidificants en els anys 90 a les 300 que se censen en l'actualitat. Per totes aquestes amenaces i el declivi de les seues poblacions nidificants el Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) està catalogat com a vulnerable en el Catàleg Valencià de Fauna Protegida. Des de l'any 2013 la Generalitat Valenciana fa un rigorós seguiment de les parelles nidificants d'aquesta espècie. Les dades d'aquest seguiment indiquen un descens important de parelles a les províncies de Castelló i Alacant i una lleugera recuperació a la província de València.

Mesures per a la seua conservació

Precisament pel descens de les seues poblacions i de les grans amenaces per a la seua supervivència SEU/BirdLife va nomenar ocell de l'any 2019 al Corriol camanegre. La conservació de les dunes amb tancats que les protegisquen i la millora d'as zones de reserva són mesures que estan donant resultats. Però la vertadera solució passa per l'educació mediambiental i conscienciació dels usuaris de les platges. A més dels tancats, altres accions importants per a recuperar i conservar poblacions segons Acció Ecologista-Agró són la supressió de la neteja de la platja amb maquinària durant l'època de nidificació d'aquesta espècie amenaçada; la formació del personal de neteja, la policia local i els socorristes sobre l'ús correcte de vehicles a la platja; la prohibició rigorosa de l'entrada de gossos a les dunes i el trasllat de les colònies felines que envaeixen aquests espais.

Més d'una dècada recuperant les dunes i la vegetació de litoral

A la platja del Port de Sagunt el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre fa més d'una dècada que treballa per a recuperar les dunes i la vegetació litoral. Un treball que ha donat resultats satisfactoris després que voluntaris del col·lectiu comarcal detectaren i fotografiaren aquest estiu a una parella de Corriol camanegre criant dos pollets en la zona dunar de la platja del Port de Sagunt. Es tracta d'un fet excepcional, ja que no hi ha cap cita prèvia de nidificació en aquesta platja d'aquesta espècie. Aquesta platja, amb grandíssims espais d'arena i dunes, té moltes possibilitats per a convertir-se en una important zona de cria per a aquesta espècie. Només fa falta un xicotet impuls. Com? Segons l'associació ecologista, allargant el cordó dunar fins a l'extrem nord de la platja, instal·lant tancats per a protegir l'àrea de nidificació i evitant l'entrada d'animals domèstics en ella.

Pollet de Corriol camanegre a la platja del Por de Sagunt. Foto: César Conesa.

La instal·lació de tancats és també la més que probable causa de la recent recuperació altres cinc parelles nidificants de Charadrius alexandrinus a les platges del Camp de Morvedre. Concretament a Corint, Almardà i Canet d'en Berenguer. Fora de la comarca també s'han instal·lat tancats i s'han recuperat poblacions de cria de la Corriol a les platges de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, El Saler (Parc Natural de l'Albufera de València) o Oliva, fet que ha contribuït en gran manera a l'augment de parelles nidificants d'aquesta espècie a la província de València.

Disminució en la Marjal dels Moros

Per contra, en la Marjal dels Moros, zona humida litoral situada entre Sagunt i Puçol, s'ha detectat una disminució molt important de parelles de Charadrius alexandrinus. De les 10 que criaven en 2013 passem a solo una en 2018. El motiu d'aquest preocupant declivi probablement és la forta erosió que pateix la platja de la Marjal dels Moros. La disminució d'aquesta platja ha sigut provocat per l'última ampliació del port comercial i industrial de Sagunt. L'associació ecologista Agró lamenta que, l'Autoritat Portuària de València continua sense responsabilitzar-se d'aquest greu impacte mediambiental, fet que dificulta la presa de mesures correctores.

Projecte Charlie: Educació i conservació en la Mata Torrevella

El projecte d'educació ambiental dut a terme per l'IES Llibertes de Torrevella anomenat "Charlie el chorlitejo", inclòs en el Programa de Conservació del Corriol camanegre que s'està desenvolupant la conselleria de Transició Ecològica des de 2018 al Parc Natural. Un projecte que conjuga perfectament la conservació directa amb activitats i projectes d'educació ambiental a través de diferents col·lectius de la societat local (associacions, centres educatius, etc.) que donen a conéixer aquesta espècie i sensibilitzen a usuaris i visitants de la realitat que viu el Corriol camanegre dins del Parc Natural.


El voluntariat ambiental #AyudaACharly realitzarà accions de conservació directa per a protegir les ribes de nidificació, creant una barrera de canyes sobre malla cinegètica d'1,45 m d'altura, això fa que s'impedisca el passe a les zones de nidificació però no es reduïsca la visibilitat.

Charlie és el nom amb el qual els alumnes de l'IES Llibertes de Torrevella han batejat al Corriol camanegre, per a conscienciar sobre aquesta espècie vulnerable. Els alumnes de l'IES Llibertes han matriculat a Charlie en l'institut i li han dissenyat un logo per a promocionar-lo. A més, l'han ajudat a obrir un compte en Facebook, disponible en www.facebook.com/charlie.chorlitejopatinegro, i també en Instagram, amb el nom d'usuari de @CPatinegro. Així mateix, han editat tríptics informatius en diferents idiomes. A més els alumnes van participar en la CONFINT nacional 2019, Conferència Internacional Infanto juvenil "Cuidem el Planeta", un procés educatiu, mediambiental, que busca el compromís i la responsabilitat dels i les joves enfront de la crisi ambiental que pateix el nostre planeta.


Etiquetes