Combatre la contaminació de l’aire urbà

Com afecten els motors a la salut de la població en les ciutats i les mesures per reduir la pol·lució urbana són els principals temes del programa 59 del ‘Samarucdigital’

A La Carta À Punt Mèdia

El motor ha estat durant molt de temps el símbol del progrés. La història del motor de combustió interna és la història de segles d’investigació física, mecànica. Al motor s’arriba després de fabricar el pistó, la bomba d’engranatges, la molla helicoidal. I fonamental fou la investigació en química al segle XVIII amb figures com Lavoisier i Antoni de Martí i Franquès que van determinar la composició de l’aire. Molt abans, Jordi Juan i Santacília, científic, marí i diplomàtic valencià, mesurador del meridià terrestre, entre d’altres, va informar sobre l’existència del platí, considerat com un metall residual de la plata el qual van anomenar “platina” que posteriorment es va emprar per a fabricar els contactes del distribuidor de l’encesa del motor. El juny del 1896, Karl Benz va patentar el motor boxer. I el 1900 Rudolf Diesel presentava en ‘l’Exposició Universal’ un motor que tenia com a combustible oli de cacauet. Fins el 1913 no va arribar el vehicle amb motor d’arrancament elèctric accionat per una bateria. I va ser durant les dos guerres mundials quan es van desenvolupar els motors per a l’aviació.

Podem fer-nos una idea de com durant més d’un segle la humanitat va veure en el motor de combustió interna la solució als problemes de transport de mercaderies i persones que ajudaria a viure millor. Però com sembla que els humans no tenim mesura, hem fet d’aquella ferramenta de progrés un dels elements que ens fa retrocedir. Els motors són els responsables del 12% de les emissions de gasos contaminants. Sobre la taula estan les prohibicions dels motors dièsel o la transformació de la flota de vehicles a motors elèctrics. Però sabem si són estes les solucions? D’on eixirà l’energia que haurà de nodrir els motors elèctrics? Què passa amb un altre tipus de transport com els avions i els vaixells? Els motors, i com afecten al medi ambient, són els protagonistes de la nova entrega de ‘Samarucdigital’.


Entrevista amb Joan Olmos

El doctor enginyer de camins i professor d’Urbanisme en la Universitat Politècnica de València, Joan Olmos, presideix la Taula de la Mobilidad Sostenible, un òrgan de participació i consulta de l’Ajuntament de València. Autor del projecte «A la redor del mercat», juntament amb l’economista i expert en mobilitat Vicent Torres i els arquitectes David Estal i Carles Dolç, va ser director general d’Urbanisme de la Generalitat Valenciana entre el 1983 i el 1988, degà del Col·legi d’Enginyers de Camins i president de la secció d’ecologia de la Reial Societat Econòmica d’Amics del País. És expert en mobilitat i ha participat en publicacions col·lectives com ara “Quin territori”, “Pensar Valencia”, “Llibre verd del territori valencià” o “Un futuro para el pasado. Un diagnóstico para la Ciutat Vella de València”. És autor de nombrosos articles sobre planificació del territori, urbanisme i medi ambient, i és membre del col·lectiu Terra Crítica.

Joan Olmos, doctor enginyer de camins i professor d’Urbanisme en la Universitat Politècnica de València

Entrevista amb Marian Sintes

La contaminació atmosfèrica és la responsable del 12% de les morts que es produeixen al món. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la contaminació ambiental de l'aire, a les ciutats i les zones rurals, està darrere de 4,2 milions de morts prematures a l’any arreu del món. L'exposició a partícules xicotetes, de 2,5 micrones o menys de diàmetre, PM2.5, es relaciona amb malalties cardiovasculars i respiratòries, i càncer. Abordar tots els factors de risc de les malalties no transmissibles, inclosa la contaminació de l'aire, és fonamental per a protegir la salut pública. La major part de les fonts contaminants de l'aire exterior queden fora del control de les persones, motiu pel qual calen mesures per part de les ciutats, així com dels organismes estatals i internacionals en sectors com el transport, la gestió de residus energètics, la construcció i l’agricultura.

Parlem de salut i motors amb una veu compresa en la prevenció i divulgació ambiental des de la medicina comunitària. Amb Marian Sintes, metgessa de família i a més, vocal de València en bici-Acció Ecologista Agró, abordem la relació entre la contaminació atmosfèrica i les malalties, i les solucions per a combatre-la.

Marian Sintes, metgessa de família i vocal de València en bici-Acció Ecologista Agró

Tertúlia amb Joan Olmos i Marian Sintes

Al temps de la tertúlia, Reis Juan, Batiste Miguel i Kristin Suleng conversen amb els convidats del programa per tractar de respondre a qüestions crucials, com ara si és possible que els motors convisquen amb un medi saludable, si és agosarat dipositar l’esperança a un sol factor com el motor elèctric, i de quina manera la planificació urbanística pot contribuir a la millora ambiental, amb mesures com la promoció de la bicicleta, davant el repte del creixement sostingut de les concentracions urbanes.


La Biblioteca Verda

A la ‘Biblioteca Verda’, incorporem un nou autor. Es tracta de Germà Garcia Belmonte, catedràtic de Física Aplicada de la Universitat Jaume I de Castelló, qui ens presenta breument el seu llibre  Senyals del territori, un mapa del temps, un assaig sobre la relació entre els éssers humans i el paisatge.


La Finestra del Samaruc

Cada setmana, obrim la ‘Finestra del Samaruc’ al paisatge més estimat de personalitats de la cultura i el saber de la Comunitat Valenciana. A la nova entrega de ‘Samarucdigital’, Pablo Vera, biòleg i tècnic a València de SEO-Birdlife ens porta el nostre aiguamoll més emblemàtic, el de l’Albufera de València.


El So de la Natura

El nostre company, Batiste Miguel, ens porta el ‘So de la Natura’ com cada setmana.



Etiquetes