Celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient amb Joan Castany.

Per a commemorar aquesta efemèride, conversem amb l'ornitòleg Joan Castany mentre anella ocells a la Marjaleria de Castelló a una activitat didàctica emmarcada al cicle "Celebrem amb la Natura", promogut per la Regidoria de Transició Ecològica de la capital de la Plana.

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser proclamat per l'Organització de les Nacions Unides l'any 1972, coincidint amb l'Inici de la Conferència d'Estocolm. Aquesta rellevant cimera, celebrada a la capital sueca, va situar les qüestions ambientals al primer pla de les preocupacions internacionals. Des d'aleshores, cada 5 de juny se celebren nombroses activitats arreu del món, amb la finalitat de sensibilitzar la població sobre la importància de preservar i tindre cura dels nostres ecosistemes, així com fomentar el respecte del Medi Ambient. 

Amb motiu d'aquesta efemèride cinquantenària, que enguany recupera l'eslògan escollit el 1972 "Una Sola Terra", participem en una jornada d'educació ambiental guiada per Itinerantur i emmarcada al cicle "Celebrem amb la Natura", impulsat per la Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló de la Plana. 

Aprofitant la frescor de les primeres hores del dia, ens avancem a l'arribada dels cicloturistes per a conversar amb l'ornitòleg Joan Castany i la resta de membres de l'equip del Grup Au d'Ornitologia. El Doctor en Ciències Biològiques, docent i anellador professional des de fa més de trenta anys, ens parla del seu passat com a caçador, una pràctica que va abandonar en 1985. Recorda aquest moment com una "autèntica revelació" que li va permetre reescriure la seua relació amb el món de l'ornitologia des de l'àmbit científic, abandonar la pràctica cinegètica i dedicar-se plenament a l'estudi, la divulgació i l'educació ambiental. La seua apreciable trajectòria i la seua participació a prestigioses investigacions internacionals, com ara el projecte "Piccole Isole", que analitza el comportament de les aus migratòries al Mediterrani, l'avalen com a eminència i figura referent de la disciplina ornitològica.

 L'ornitòleg Joan Castany

Les nostres càmeres han tingut el privilegi d'enregistrar una sessió d'anellament científic, mètode d'estudi basat en el marcatge individual de les aus, que ofereix una gran quantitat d'informació sobre la seua biologia i els seus desplaçaments, així com altres paràmetres poblacionals, com són la taxa de supervivència o l'èxit reproductor, essencials per a entendre determinats canvis en les poblacions dels ocells. A més, aquests animals, altament sensibles a les variacions atmosfèriques, s'han convertit en els millors bioindicadors de les alteracions ambientals provocades pel calfament global que amenaça el planeta. Un exemplar de boscarla de canyar - acrocephalus scirpaceus-, tan matinera com el grup d'ornitòlegs, ha sigut el primer individu a caure a les xarxes japoneses disposades a la vora del Riu Sec. Amb la delicadesa i precisió pròpies d'un cirurgià, Castany sosté a l'animal entre les mans, incidint en la importància de prioritzar el seu benestar durant la pràctica d´anellament científic

Amb l'anellament, les aus disposaran d'un "document identificatiu vitalici" que permetrà el seu seguiment i observació al llarg del temps i entre àrees geogràfiques diferents, gràcies a l'ús d'una metodologia estandarditzada i compartida pels professionals a escala internacional. El nostre "mestre ornitòleg", Joan Castany, afirma que cal "conéixer per a conservar" i, per tant, l'educació ambiental representa una eina imprescindible per a formar a una ciutadania conscient, coneixedora de la riquesa natural i decidida a defensar el medi de qualsevol agressió. 

El temps vola mentre conversem, i a l'hora prevista, el grup de cicloturistes guiat per l'ambientòleg Chema Rabassa, responsable d'Itinerantur, arriba al punt establert per a fer parada i fonda en el camí, recuperar forces amb l'esmorzar i gaudir del plat fort de la ruta per la marjaleria: la demostració didàctica del mètode d'anellament científic. Els adults, la xicalla i també nosaltres, l'equip de Samarucdigital, escoltem bocabadades la lliçó magistral que ens regalen Wally, Mado i Joan, persones apassionades per l'estudi de les aus que avui ens regalen la seua saviesa. Bategant les nostres mans amb suavitat, llancem a l'aire un aplaudiment quasi silenciós per tal d'acomiadar els exemplars de teuladí -Petronia petronia- i de Capnegret -Sylvia melanocephala-, recentment anellats, i acompanyem el seu vol amb la mirada, augurant-los molta sort en el camí. Esperem retrobar-nos amb els descendents d'aquests ocells d'ací a cinquanta anys per a poder celebrar amb ells el centenari del Dia Mundial del Medi Ambient.


Etiquetes