Campanya internacional per a acabar amb les matances de dofins a les illes Fèroe
La Campanya Stop the Grind es va llançar arran de la matança més gran organitzada de dofins registrada mai a les Illes Fèroe el 12 de setembre en la qual es van matar 1428 dofins atlàntics (Leucopleurus acutus).
El passat 12 de setembre es va celebrar a les Illes Fèroe, Dinamarca, el Grindadràp, una cacera massiva de mamífers marins, una tradició centenària que té els seus orígens en els temps dels Vikings. Però enguany, l'espectacle macabre es va cobrar més cetacis que mai. Més de 1.400 dofins i cap d'olla, incloses mares embarassades i cries, van ser sacrificats a les Illes (la següent més gran va ser de 1200 cap d'olla en 1940). L'espectacle va ser tan feridor que fins als vilatans van quedar espantats.
Les imatges dels activistes de Sea Shepherd, un moviment internacional de conservació dels oceans d'acció directa, són feridores i van indignar al món sencer i als ecologistes en particular. Els ecologistes calculen que aquesta única caça podrien haver matat fins al 10% de la població regional de dofins de l'Atlàntic. Un absurd, per als ecologistes, ja que la carn de dofí és potencialment tòxica, per la qual cosa, gran part de la carn es malgasta.
Ara diferents organitzacions ecologistes llancen aquesta campanya per a impedir es torne a produir. "Amb un milió de veus, pressionaríem enormement al primer ministre (Bárður á Steig Nielsen) per a una moratòria urgent i una revisió científica completa". S'emporten recollides ja més de 800.000 signatures i en xarxes, la crueltat de les imatges, creen una gran indignació convertida en viralitat.
Una tradició centenària
Les illes Fèroe tenen una gran tradició de caça de cetacis, sobretot balenes, i forma part de la seua cultura alimentària. Centenars d'ells moren cada any. Els pescadors els acorralen en una badia i en la costa els esperen, a ganivet i garrots, homes que posen fi a les seues vides de la manera més cruel o s'asfixien en l'arena. Siga Shepherd calcula que, en els últims deu anys, 6.500 balenes i dofins han perdut la vida en favor de mantenir aquesta pràctica cultural, i 2021 té l'esgarrifosa xifra 2043 cetacis morts. Tan sols dos mesos abans de la matança de dofins, la mateixa tradició cultural de les illes daneses es va cobrar la vida de 175 balenes pilot i va tenyir la mar de roig, com s'aprecia en les imatges que l'organització va distribuir en xarxes socials. En total s'han realitzat enguany 4 Grindadràp. Però la matança de setembre va ser tan brutal que fins va causar repulsa i crítiques en els mitjans de comunicació de les Illes Fèroe i, fins i tot, per molts baleners i polítics de les Illes Fèroe.
Les autoritats locals de l'illa, davant l'evidència, justifiquen aquestes matances en la tradició i argumenten que es tracta d'una pràctica de caça sostenible i de proximitat, ja que la carn de les balenes es distribueix localment. El Primer ministre de les Illes Fèroe va arribar a al·legar que «La legislació de les Illes Fèroe sobre el benestar dels animals, que també s'aplica a la caça de balenes, estipula que els animals han de ser sacrificats el més ràpid i amb el menor sofriment possible». Però davant la repulsa internacional el mandatari es va mostrar flexible a les quotes i analitzar aquesta pràctica encara que no ha fet res per impedir un nou Grindadràp, que segons els ecologistes pot succeir en qualsevol moment. 'El grindadráp és una relíquia bàrbara d'una època passada. Una caça innecessària de centenars de balenes pilot i dofins que hauria d'haver acabat fa un segle i que no és necessària per a alimentar a ningú a les illes", segons va manifestar Robert Read, director d'operacions de Sea Shepherd.
Siga Sheperd Global, ha presentat oficialment una sol·licitud a la Comissió Europea per a iniciar un procediment d'infracció contra Dinamarca. Per a la diputada dels verds, Grace O'Sullivan, "la matança anual de dofins i balenes cap d'olla a les Illes Fèroe sempre ha sigut un espectacle modern inhumà disfressat de patrimoni cultural. Enguany en particular, el Grindadráp va resultar en una matança i una crueltat sense precedents que ha commocionat el món, incloses les Illes Fèroe i Poble danés. Aquests bells animals exerceixen un paper clau en els nostres ecosistemes marins i han de deixar-se en pau, punt final. Juntament amb la Coalició Stop the Grind i molts dels meus col·legues eurodiputats, fem una crida a la UE, el Regne Unit i les Illes Fèroe Govern i tots aquells interessats a protegir aquests cetacis vulnerables per a posar fi a la matança sense sentit".
Les organitzacions ecologistes animen a la ciutadania europea a signar la petició per a l'abolició d'aquesta tradició impròpia del sXXI i exigir la fi de la matança de balenes i dofins a les Illes Fèroe