Camp de Morvedre, un destí turístic sostenible 2
Els períodes vacacionals són moments ideals per a la pràctica del turisme responsable, respectuós amb els recursos del territori que visitem. Si voleu gaudir d'un destí proper, capaç d'oferir una experiència enriquidora i per a tota la família, esteu a un clic de descobrir el Camp de Morvedre.
En aquest nou capítol del nostre Fam-trip (viatge de familiarització amb un territori), us mostrem els béns culturals i naturals situats a la zona oest de la comarca, des de les Valls del Segó fins a les estivacions més orientals de la Serra Calderona.
La Font de Quart
Encetem la jornada visitant la Font de Quart, un brollador artesà, les aigües del qual sorgeixen al fons de la Vall de Segó, provinents d'aqüífers subterranis alimentats per la vessant est de la Serra de Javalambre i vessant sud de la Serra d'Espadà. El riu Palància, frontera natural entre Castelló i València, és el principal element d'aquesta xarxa hidrogràfica que atorga vida, identitat i vertebració a les comarques de l'Alt Palància i el Camp de Morvedre. Com diu un dels nostres companys de viatge José Fernando Corrochano, CEO i director de l'empresa Iverem (Viatges culturals, arqueològics i ecoturisme), "l'aigua pot ser un leitmotiv per a dissenyar un viatge concret. Aqueixa aigua ens permet parlar de diferents èpoques o fer un viatge cronològic, de viatge en el temps"
Les Valls del Segó
La frescor del paratge de la Font de Quart ens carrega amb l'energia necessària per a iniciar el nostre tour a dues rodes, guiats per l'empresa de turisme actiu Mediterranean Bike Tours. Pedalejant còmodament a lloms d'una bicicleta elèctrica, visitem les localitats que integren la mancomunitat de les Valls: Faura, Benavites, Quart de les Valls, Canet de Berenguer, Quartell i Benifairó de les Valls. La suavitat del relleu i la riquesa agrícola i paisatgística d'aquesta terra fèrtil, ofereixen un escenari ideal per a gaudir al ritme tranquil que proporciona la cadència del nostre mitjà de transport, el vehicle perfecte per a viatjar de forma saludable i amb zero emissions.
Torre de la Senyoria
Al nostre quadern de bitàcola, queda anotada la importància del patrimoni hidràulic d'herència musulmana- séquies, sistars, molins com el de Quartell, llavadors, cisternes i partidors d'aigua, ben visibles als municipis de la comarca- així com d'altres elements patrimonials d'influència Toscana, entre els quals destaca la Torre de Benavites. Anomenada també "Torre de la Senyoria", aquesta talaia defensiva construïda entre els s.XIV i el XVI sota la influència renaixentista, ens regala una serena vista panoràmica de la Vall que evoca l'emblemàtica regió de la Itàlia central. Amb una mica d'esforç pugem a l'Ermita de la Mare de Déu del Bon Succés, des d'on l'alcalde de Benifairó, Antoni Sanfrancisco, ens ensenya una impressionant panoràmica de paisatge mediterrani, verd i fèrtil, on es contemplen tots els pobles que hem recorregut fins a la Marjal d'Almenará amb el mediterrani de fons.
Torre de la Senyoria
Palau Comtal
A Faura tornem a trobar-nos la influència toscana i el senyoriu a la Casa Comtal o Palau, que en els seus orígens musulmans era la fortalesa de defensa d'una Alqueria i que en el segle XV es va convertir en la casa senyorial dels comtes de Faura.
Palau Comtal de Faura
Torres-Torres
Marxem de la Vall de Segó amb l'ànima contenta i la panxa famolenca, ficant rumb cap al restaurant Torres-Torres, situat a la localitat homònima. L'aroma a llenya que impregna l'ambient fa presagiar allò que els senyals de fum ja ens han anunciat: anem a gaudir d'un pantagruèlic "festival" d'arrossos digne de ser ressenyat a qualsevol guia gastronòmica . Fidel a la tradició familiar, el jove cuiner Vicente Navarro, supervisa el procés de cocció d'allò que, pocs minuts després, seran una paella valenciana, un arròs amb verdures, un arròs del senyoret o el curiós "arròs al forn sense forn" que ha preparat expressament per a nosaltres. La deliciosa proposta que ens ofereix el restaurant Torres-Torres, bé mereixeria una llarga sessió de sobretaula, però ja hem aprés que un Fam-Trip es viu a ritme intens i cal que arribem al següent destí guanyant-li la carrera a la llum del capvespre.
Baños Àrabs de Torres Torres
El Garbí
Tornem al microbús i ens endinsem en les estivacions més orientals de la Serra Calderona. El mirador del Garbí, imponent balcó natural amb una altitud de 600 metres sobre el nivell del mar, permet contemplar el perfil de la Serra d'Irta i del Port de Sagunt i fins i tot les Illes Columbretes i l'Albufera de València si les condicions meteorològiques ho fan possible. Aquest indret d'extraordinària bellesa atresora grans valors ecològics, paisatgístics i etnogràfics, a més d'exercir com a pulmó verd per als nuclis de València, Sagunt i el Port de Sagunt.
Mirador del Garbí
Sancto Espiritu
Per a concloure un intens i calorós dia de ruta, tindrem el privilegi de descansar a l'hospederia de Sancto Espiritu (s-XVII), monestir de l'orde franciscà que, a més de ser lloc d'estudi i casa d'espiritualitat, ofereix servei de cuina i confortables habitacions als visitants que desitgen allotjar-s'hi.
A la nostra arribada, el pare Fernando Hueso ens guia per les diferents dependències de l'edifici, mostrant-nos les obres artístiques i la col·lecció de documents que allí es conserven. Finalitzada la interessant visita, ens acompanya fins a l'ample menjador on ens espera el Pare Àngel, cuiner del monestir esdevingut en "Youtuber" i encarregat de preparar el menjar per a la comunitat monàstica i per als hostes, respectant rigorosament la Regla Francescana.
Monestir de Santo Espíritu
El sopar senzill, saludable i preparat únicament amb productes de temporada, obtinguts de l'horta i el corral del convent o bé adquirits a proveïdors locals, reflecteix perfectament el propi caràcter de Frei Ángel i l'essència d'aquesta ordre religiosa: humilitat, austeritat, vida sense artificis i sobretot, recerca del bé comú i respecte al medi natural. Abraçats pel silenci que atresoren els murs de l'abadia, ens deixem bressolar per la son i recarreguem de pau el cos i l'esperit abans d'afrontar la tercera i última jornada de viatge.
"Hem de repensar el nostre lloc en l'ordre creat, de manera que el benestar humà estiga integrat en el benestar de totes les coses (el medi ambient)". Sant Francesc d'Assís, fundador de l'ordre Francescana i considerat el "Patró de l'Ecologia"