Agrodiversitat: la diversitat biològica de l’agricultura

El programa 22 del Samarucdigital tractarà el tema de la diversitat biològica a l’agricultura: l’agrodiversitat. L’agricultura intensiva ha fet que la biodiversitat estiga en joc. Per què és tan important que no muiren els polinitzadors? Per què hem de conservar les llavors tradicionals?

Podcast À Punt Media

La implantació de l’agricultura intensiva ha fet que estiguen en perill centenars d’espècies de fauna i flora i la biodiversitat estiga en joc. Des de l’arribada de la revolució verda es seleccionen les plantes més productives encara que algunes propietats organolèptiques s’hagen perdut i les varietats agrícoles locals entraren en retrocés. Hi havia més biodiversitat agrícola abans que ara? Per què hem de conservar les llavors tradicionals?


Entrevista telefònica Antonio Granell

Antonio Granell és professor d'investigació del CSIC. Durant el seu doctorat va fer un treball pioner amb proteïnes relacionades amb la patogènesi i després es va traslladar com a post doc per treballar durant més de tres anys a la planta de genètica molecular a l'Institut de Ciències Vegetals de la Universitat de Penn (laboratori de Cashmore). Després es va incorporar al Grup Vegetal de l'Institut d'Agroquímica de València per treballar en la senescència vegetal. Des de 2006, el seu principal interès ha estat la qualitat de la fruita utilitzant la tomaca com a model del sistema, però de vegades també en fruites de cítrics i préssecs. La seua recerca sobre la recuperació del sabor de les tomaques, on analitza les causes genètiques s’esta pèrdua de propietats ha estat publicada per la revista Science

Entrevista a Manuel Talón Cubillo

Manuel Talón és coordinador del centre de genòmica del IVIA (Institut Valencià d’Investigacions Agràries). La seua tasca investigadora l’ha dut a analitzar l’origen de les taronges interpretant el genoma de les varietats actuals. L’estudi, publicat el passat mes de febrer en la revista Nature, indica que les taronges varen sorgir com a espècie en les faldes de l’Himalaia fa 8 milions d’anys i varen evolucionar a partir de les 10 varietats que sorgiren d’aquella espècie ancestral. Parlarem amb ell per conèixer més dades sobre biodiversitat i origen genètic dels conreus actuals. 

Rafa Laborda

Tertúlia amb Rafael Laborda i Manuel Talón


Rafael Laborda és professor del departament d’Ecosistemes Agroforestals de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural en la Universitat Politècnica de València. Fa 25 anys que dona classe sobre protecció de conreus i assegura que les maneres de protegir-los han anat variant amb el temps. Especialista en la fauna que envolta a la producció agrícola, analitzarem amb ell la pèrdua de la diversitat biològica d’aquesta fase del procés de producció alimentari. En el temps de tertúlia reflexionarem sobre l’equilibri ecosistèmic.


 La Vall de la Casella. Alzira

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens dura com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'Àpunt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?



Etiquetes