20 anys per l’educació ambiental
No es pot educar sense educar ambientalment. Aquest és un dels missatges principals que reivindica el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. Ubicat a l’Alqueria dels Frares, a l’entorn de l’aiguamoll de la Marjal dels Moros, el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) celebra 20 anys com a referència en el compromís de fer arribar la natura, i nostre paper en ella, a tots els racons de la societat a través d’una figura clau: l’educadora i l’educador ambiental.
L'educació ambiental promou una ciutadania conscient i activa adreçada a transformar el model social cap a la sostenibilitat. En els darrers anys, esta forma de transmetre el coneixement dels desafiaments climàtics ha passat de ser una anècdota a convertir-se en matèria transversal en alguns plans d'estudis.
Il·lusionant i bel·ligerant són dos dels trets que emanen de l’educació ambiental. Una formació complexa que requerix una actualització continua per a fer front a un gran gegant, la societat de consum. Estes són algunes de les idees que van suscitar la reflexió durant la trobada del CEACV.
Més enllà de restaurar la biodiversitat, veure la natura i gestionar els espais i els recursos, l’educació ambiental fomenta la participació dels més joves a l’escola amb l’objectiu d’impulsar la responsabilitat de cada ciutadà en el marc de la nostra relació amb l’entorn.
Sota l’arquitectura de l'alqueria dels Frares, un edifici del segle XVII, dos noms de referència en el periodisme i la comunicació ambiental, Maria Josep Picó i Daniel Rodrigo, van conversar amb el públic assistent vers el futur de l’educació ambiental com a ferramenta per a empoderar els ciutadans en un context marcat per les tensions climàtiques arran dels riscos ambientals als quals ens enfrontem.
Daniel Rodrigo, Maria Josep Picó i Anna Pons. Foto: A. Olavarría
La trobada, que també va comptar amb un acte de plantació d’arbres i un dinar col·lectiu, la va marcar la posada en comú d’idees al voltant de la necessitat de l'educació ambiental per fer possible un canvi de mentalitat en la nostra forma de vida.
Tots els esforços de l’educació ambiental han d’adreçar-se a conscienciar la societat de la necessitat de viure en un planeta de manera digna, defén Anna Pons, directora des de 2009 del CEACV, un centre que rep la visita de més de 8.000 escolars a l’any.
Més enllà de solucionar els problemes ambientals, el treball dels educadors ambientals es centra en crear una societat crítica que pense per si mateixa, per això l’educació ambiental mai deixarà de ser necessària, sosté Sera Huertas, tècnic d’educació ambiental al CEACV.
La crítica de que la comunicació tracta de renunciar al progrés és errònia. No es tracta d’un sacrifici, sinó d’una certa consciència del model de vida que tenim amb optimisme, trencant la tendència de deslligar-se del contacte amb la natura, subratlla Maria Josep Picó, periodista i divulgadora ambiental.
Hem de ser conscients de que només podran sobreviure en el model actual les persones amb molts recursos, la resta quedarà fora, adverteix Daniel Rodrigo, especialista en educomunicació ambiental, que celebra que en aquests moments la Comunitat Valenciana, juntament amb Galícia, lidere el sector de l’educació ambiental a nivell estatal.
Foto: A. Olavarría