Vigilants per a cuidar al corriol camanegre a les platges de Castelló de la Plana
L'Ajuntament de Castelló i SEO/BirdLife posen en marxa un programa de voluntariat ambiental per a cuidar la nidificació del corriol camanegre. Un equip de voluntaris vigilarà a les platges i informarà els usuaris dels valors ambientals d'aquestes i de les normes d'ús i bones pràctiques que es desenvolupen en elles, de manera que s'afavorisquen les pràctiques compatibles entre l'ús lúdic de la platja i la conservació d'aquesta espècie tan amenaçada.
Les platges i les dunes integren un dels ecosistemes més valuosos per a la conservació de la biodiversitat al Mediterrani. Un dels seus valors més importants per al seu manteniment és el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un ocell que cria a les platges des de fa 30 anys. No obstant això, en aquest període ha sofert un important declivi en la Comunitat Valenciana, havent-se reduït la seua població en un més d'un 70%, trobant-se en una situació d'En Perill d'Extinció a escala regional d'acord amb els criteris científics de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa.
Renaturalitzar les platges
A Castelló, la Platja del Serradal és un dels pocs enclavaments de tota la província que manté un sistema dunar madur, on persisteix el sistema de platges, dunes embrionàries, dunes mòbils i fixes. Gràcies a això, suposa un dels últims refugis d'aquesta espècie amenaçada en el litoral castellonenc.
Amb l'objectiu de millorar l'estat de conservació dels ecosistemes de platges i dunes, Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló i SEO/BirdLife van iniciar al febrer i març accions dirigides a renaturalitzar les platges mitjançant l'aportació de restes orgàniques que permeten retenir sorra enfront de temporals i crear els hàbitats d'alimentació i refugi que requereix l'espècie durant el període reproductor.
Programa de voluntariat
Entre maig i juliol, període en què l'espècie veu néixer els seus pollastres, l'Ajuntament de Castelló i SEO/BirdLife han posat en marxa un programa de voluntariat ambiental per a vigilar i cuidar les seues zones de nidificació. Durant aquests mesos la presència d'usuaris a les platges augmenta, i en conseqüència augmenten les pressions i amenaces sobre aquests ocells: persones que salten les cordes que delimiten les zones de cria de l'espècie, i especialment la presència de gossos en la Platja del Serradal, malgrat estar prohibit en l'ordenança municipal, i que persegueixen els ocells i poden trepitjar els nius o matar als pollastres.
Per això, un equip de voluntaris vigilarà a les platges i informarà els usuaris dels valors ambientals d'aquestes i de les normes d'ús i bones pràctiques que es desenvolupen en elles, de manera que s'afavorisquen les pràctiques compatibles entre l'ús lúdic de la platja i la conservació d'aquesta espècie tan amenaçada. El programa de voluntariat inicia la seua marxa aquest divendres 7 de maig amb una primera jornada de formació a la sala de conferències del Planetari, de 18.00 a 20.00 hores, i es veurà complementada amb una visita a la microreserva de la Platja del Serradal.
Les accions de conscienciació i sensibilització sobre el valor de les platges per a la conservació de la biodiversitat seguirà el 16 de maig amb una jornada d'observació d'ocells marins a la platja i el seu entorn, de 09.00 a 12 hores. Les persones interessades a inscriure's en el curs de formació del 7 de maig i en la jornada d'observació d'ocells del 16 poden fer-ho a través del correu electrònic: valencia@seo.org