València destinarà residus orgànics a la producció de compost agrícola
L'Ajuntament de València arreplegarà els residus orgànics de manera selectiva en la ciutat per a produir *compost agrícola. L'experiència pilot s'implantarà de forma pionera en els barris de Benimaclet i Sant Marcel·lí durant el present mes de setembre, amb la intenció d'expandir-se el pròxim any a la resta de la ciutat, segons ha anunciat l'alcalde, Joan Ribó
Un contenidor específic que s’instal.larà junt els actuals servirà per a arreplegar de manera selectiva les deixalles orgàniques a València, com ja fan altres ciutats del món. Estos residus seran tractats de manera diferenciada per convertir-los en compost “de bona qualitat” que puga ser aprofitat en usos agrícoles com adob, segons ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha avançat que els barris de Benimaclet i Sant Marcel·lí seran els primers a implantar este sistema de manera pilot durant el mes de setembre. La idea és estendre el sistema a la resta de la ciutat l'any que ve per a abastir els cultius d’horta que l’envolten.
Ribó ha explicat que el sistema contribuirà a reduir el volum de residus que genera la ciutat al temps que proporcionarà nutrients de qualitat a la terra agrícola, com alternativa als productes químics que contribueixen a deteriorar el terreny i a contaminar l’aigua. Precissament Ribó ha fet l’anunci als periodistes en la inauguració del IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació de l’Aigua, que per primera vegada i de manera simbòlica es celebra a València.
Joan Ribó, Alcalde de València
La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat que la iniciativa de l’Ajuntament de València pot contribuir a pal·liar el gran problema que genera l’augment de residus al temps que contribueix a millorar la qualitat de la producció agrícola.
Cebrián ha subratllat, en la inauguració del Congrés que els tècnics i científics han de buscar solucions i respostes davant una nova situació, marcada per una sequera que ha deixat de ser un fenomen excepcional per a convertir-se en una situació habitual. La consellera ha recordat que les previsions meteorològiques auguren un inici de tardor amb temperatures altes i quasi absència de precipitacions. L’estalvi, la racionalització de l’aigua i el major aprofitament de l’aigua de les desalinitzadores continuen sent les principals apostes de la Generalitat, al temps que la consellera recorda que que ja ha passat el temps d’enfrontaments interterritorials per l’aigua.
Elena Cebrián, consellera de Agricultura, Medio Ambiente, Cambio Climático y Desarrollo Rural
El Congrés està organitzat per la Fundació Nueva Cultura del Agua, creada pel científic Pedro Arrojo fa 20 anys. Una associació que reuneix tot tipus d’investigadors que porten vora dos dècades explicant als polítics i a la societat la necessitat de buscar alternatives per l’aprofitament de l’aigua, partint del sentit comú bàsic i la evidència real de que es tracta d’un bé cada vegada més escàs per una població en creixement.
L’aigua dels rius no es perd a la mar
Pedro Arrojo, a qui escoltarem pròximament més extensament en una entrevista concedida a Samarucdigital, recorda que l’aigua dels rius no es perd a la mar, i que necessita abocar el seu cabal als oceans entre altres coses perquè continue funcionant el cicle de l’aigua, es a dir perquè es formen pluges de manera regular, perquè es formen les platges de la costa o per aportar recursos alimentaris als peixos.
El Congrés ha reunit nombrosos experts d’Espanya i Portugal que centren les seues ponències en aportar solucions, experiències i perspectives davant la pròxima revisió la directiva europea de l’aigua, que regula les relacions hídriques del continent.