Un sistema que estalvia aigua i electricitat a la dutxa guanya el #Climathon a València
60 ciutats de cinc continents han participat en la segona edició de #Climathon, una iniciativa de la plataforma europea Climate-KIC destinada a la lluita contra el canvi climàtic. A Espanya, les tres idees finalistes en este "hackathon" es centren en l'estalvi d'energia en l'àmbit domèstic, la renaturalització de les ciutats i la mobilitat sostenible. El projecte guanyador en la sessió de València permet reduir el consum energètic a la dutxa.
#Climathon és una competició internacional d'idees destinada a combatre el canvi climàtic, organitzada per la plataforma europea Climate-KIC. A la edició d’Espanya s’han afegit les ciutats de València, Castelló i Múrcia. El projecte guanyador en la sessió celebrada al centre municipal Les Naus, amb la col·laboració de la Fundació d’Innovació InnDEA de l'Ajuntament de València, va ser l'anomenat ValenSun, que rebrà mentorització durant dos mesos. Esta iniciativa planteja un sistema combinat per estalviar aigua i electricitat a la dutxa.
El #Climathon de Castelló, també recolzat per l'ajuntament de la ciutat, a més del Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I, Espaitec, va tindre dos guanyadors, en resposta als dos reptes plantejats. El primer d'ells es va centrar en el concepte de renaturalitzar la ciutat i els participants van aportar idees per intentar combatre l'efecte illa de calor. La guanyadora va ser la d'Ángel Gallardó, que va presentar un projecte basat en les ciutats fotosintètics gràcies a l'ús d'una pintura que podria emprar-se en façanes, terrats o mobiliari urbà i que amb el contacte amb la llum aconseguiria eliminar els gasos d'efecte hivernacle. La proposta de Diego López es va imposar en el repte Smart Green Cities, consistent en la creació d'un vehicle sostenible, en concret, d'una bicicleta coberta que funcionaria mitjançant una bateria recarregable a través d'una placa solar instal·lada al sostre.
Urbanisme, aigua i horta
L'Ajuntament de Múrcia, a través si Agència Local de l'Energia i el Canvi Climàtic, va optar per un #Climathon centrat en la participació ciutadana. D'esta manera, es van proposar tres àmbits de diàleg de la ciutat: l'urbanisme, l'aigua i l'horta. Els diversos grups de treball van destacar la necessitat de potenciar una ordenació urbanística més respectuosa amb l'entorn; l'aprofitament de les energies renovables; la potenciació de l'horta com un ecosistema únic, a més de la necessitat d'avançar cap a una edificació més sostenible i funcional.
Per segon any consecutiu, la proposta de #Climathon era obrir un diàleg al voltant dels reptes urbans amb responsabilitat en l'escalfament global amb persones que tinguen interés a participar en la transformació de la societat cap a un model més respectuós amb el medi ambient amb una menor demanda de combustibles fòssils.
"Hem aconseguit l'objectiu de generar un diàleg amb la ciutadania per fer aflorar idees innovadores que puguen fer front al canvi climàtic", comentava el director general de Climate-KIC Spain, José Luis Muñoz. "Estem molt satisfets amb la resposta compromesa i entusiasta d'estudiants, experts i empreses", afegia la responsable d'Educació de Climate-KIC Spain, Celsa Monrós.
Per un moviment climàtic global
"La ciència del canvi climàtic és irrefutable, però, és un repte que sovint queda fora de la realitat quotidiana de les persones, de manera que les organitzacions han lluitat durant anys per involucrar la ciutadania", argumentava el director d'Educació de Climate-KIC, Ebrahim Mohamed. Per aquest motiu, #Climathon pretén, en paraules de Mohamed, "donar un impuls fonamental perquè ciutadans, experts en negocis, innovadors i polítics s'uneixin en un moviment climàtic global per resoldre una de les prioritats més urgents del nostre temps".
El comissari europeu per a Educació, Cultura, Joventut i Esport, responsable de l'EIT, Tibor Navracsics, va argüir que la gent jove "sosté un paper vital en fer front a reptes globals com el canvi climàtic i necessitem assegurar-nos que poden participar plenament en aquest procés ". Per este motiu, Navracsics defensava que #Climathon "pot fer una gran contribució a la formació d'una nova generació d'emprenedors i innovadors perquè permet connectar-los a una xarxa global i aporta habilitats tan fonamentals com el treball en equip o la creativitat, al seu torn , crucials per implicar la ciutadania i ajudar a la construir l'Europa del Futur ".
Generació d'ocupació verda
El Centre Espanyol d'Innovació en Canvi Climàtic, Climate-KIC Spain, amb seu a València, impulsa el repte del nou model d'economia sostenible basat en la competitivitat, el creixement econòmic i la generació d'ocupació verda, en col·laboració amb l'Institut Europeu de innovació i Tecnologia i amb el suport d'una comunitat de socis d'excel·lència acadèmica, científica i empresarial, integrats en l'ecosistema innovador espanyol. Este centre pertany a la iniciativa europea Climate-KIC, que té el seu origen en 2010, i compta amb prop de 200 organitzacions associades, entre universitats, centres de recerca, empreses i entitats públiques. A més d'Espanya, disposa d'oficines a Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Suïssa, Holanda, Dinamarca, Polònia, Bèlgica, Hongria i Finlàndia, mentre que dóna suport i desenvolupa activitat a Portugal, Irlanda, Noruega, Malta, Xipre, Estònia , Letònia, Romania, Eslovènia, Bulgària.
Esta iniciativa europea s'ha consolidat com un referent en la formació d'experts, l'acceleració d'idees i l'impuls de projectes innovadors per a l'adaptació i la mitigació de l'escalfament global. En un lustre, ha format més de 2000 experts internacionals, ha permés la creació de prop de 200 start-ups que han captat una inversió de 189 milions d'euros i ha desenvolupat més de 100 projectes innovadors.