Un lustre de llúdries a la desembocadura del riu Millar

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars confirma la presència continuada de llúdries al tram baix. La guarderia rural troba excrements del mamífer carnívor des de la zona del mesurador ubicat aigües amunt de l'assut dels Matxos fins al tram de Carníssers.

La localització dels excrements ha ocorregut en el transcurs d'una inspecció rutinària del servei de vigilància de la Guarderia rural del Consorci riu Millars. Les llúdries solen utilitzar els mateixos punts per a defecar. Un lloc conegut pels biòlegs i naturalistes com a latrina, és a dir, espais on aquests animals defequen per a marcar el territori de manera reiterada. En aquesta ocasió tornen a ser excrements dipositats per un o diversos exemplars de llúdria (Lutra lutra) damunt d'unes roques ubicades al costat del riu, concretament en la zona anomenada Carnissers on les aigües del Millars travessen diverses gorges on aquests mamífers carnívors s'alimenten principalment de crancs rojos americans. Cal assenyalar que aquesta zona concreta ubicada al marge dret del riu Millars, en el terme de Borriana, rep un cabal constant procedent de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals d'Almassora (EDAR).


Els primers rastres de llúdria van aparéixer al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars fa vora 5 anys, concretament l'octubre de l'any 2015. Des d'aleshores la Guarderia rural del Consorci juntament amb la Conselleria de Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana realitza un seguiment actiu d'aquesta espècie que fa tan sols 5 anys era molt rara i escassa no sols al Millars sinó també en els trams baixos dels rius valencians. Hi ha un aspecte curiós pel que fa al territori fluvial on s'estableixen les llúdries. Aquests mamífers carnívors són animals fortament territorials i expulsen immediatament els visons americans del riu. Per tant la presència de llúdries al Millars és un fre natural contra l'expansió dels visons americans que cal recordar que són una espècie invasora introduïda des dels Estats Units en la dècada dels 60 del segle passat per a nodrir granges pelleteres.


Etiquetes