Terra neta, mar transparent
Visitem el port pesquer del Grau de Castelló per a embarcar-nos en un reportatge que visibilitza un dels grans problemes ambientals contemporanis: la contaminació dels mars i els oceans causada per la ingent quantitat de deixalles generades per la mà humana. Hem tingut ocasió de conversar amb els agents implicats al projecte "Terra Neta, Mar transparent", una aliança teixida entre els mariners i la Diputació Provincial per tal de salvar els ecosistemes marins i preservar el futur de la pesca.
Són vora les quatre de la vesprada d'un sufocant dia d'estiu i les gavines acudeixen puntuals a la seua cita al port pesquer del Grau de Castelló. La presència agitada de les aus, coneixedores de les rutines diàries dels mariners, indica que les embarcacions estan a punt d'entrar al moll de la llotja per a descarregar les captures del dia: piles de caixes plenes de peix fresc que serà consumit, hores més tard, a les llars i als restaurants de la zona. Malauradament, aquestes espècies marines, d'entre les quals destaquen sardines, aladrocs, polps i sorells, han compartit el seu últim viatge en companyia d'uns nous i indesitjables habitants de la Mediterrània: els plàstics i els microplàstics.
La " Era del Plàstic"
Des del seu descobriment, a principis del s. XX, s'ha fabricat tant de plàstic que la seua presència pot documentar-se a tots els racons del planeta. Aquests materials derivats del petroli, versàtils i amb costos de producció barats, ofereixen infinitat de solucions per a satisfer les necessitats de la voraç societat de consum, acomodada en el paradigma d'"usar i tirar". A hores d'ara, la societat, artífex de l'"Era del plàstic", no ha aconseguit reciclar ni tan sols un 10% de la brossa produïda al llarg de l'últim segle i el pronòstic a llarg termini no és gens esperançador: bona part de les deixalles resistiran uns 500 anys navegant a la deriva entre terra i mar, sotmeses a un progressiu procés de fragmentació que les reduirà al calibre de microplàstics, la peça més diminuta d'una gran tragèdia ambiental.
Oriana Brunori lluint motxilla confeccionada amb els materials recollits pels pescadors de Castelló.
Terra neta, mar transparent: una aliança per la preservació de la Mediterrània.
L'equip de Samarucdigital ha sigut testimoni d'una jornada de treball al port pesquer del Grau de Castelló per a escoltar les experiències dels mariners, un col·lectiu que, des de fa uns anys, ostenta un paper actiu en el procés de vigilància, salvaguarda i millora dels ecosistemes marins: tresor de biodiversitat, font d'aliment i recurs econòmic de gran importància.
Sabedors del perill que suposa la invasió dels plàstics, "els pescadors s'han implicat de valent i de manera altruista en la protecció del recurs natural, i el projecte Terra Neta, Mar Transparent, n'és un clar exemple. La recollida de residus es fa de manera desinteressada, per a poder netejar el fons marí que ens dóna de menjar", afirma Manuel Peña, Patró Major de la Confraria de Pescadors Sant Pere del Grau.
Aquesta iniciativa, nascuda inicialment de manera espontània, compta amb una estructura formal des del 2021, gràcies a l'acord signat entre la Federació Provincial de Confraries de Pescadors (FEDCOPESCA) i la Diputació Provincial de Castelló. L'esmentat pacte, secundat amb una dotació econòmica de 20.000 euros anuals per part de l'ens provincial, persegueix un triple objectiu. En primer lloc, visibilitzar la tasca de neteja duta a terme pels pescadors; en segon lloc, educar i conscienciar la ciutadania mitjançant diferents accions culturals i comunicatives, i per últim, propiciar un impuls a l'economia circular, transformant les deixalles en nous materials tèxtils.
El resultat tangible d'aquesta tercera via és la fabricació de peces de vestuari laboral confeccionades a partir de les deixalles pescades pels mariners. Gràcies al seu compromís amb la conservació, part dels residus que amenaçaven la salut dels ecosistemes, han cobrat una nova vida sota la forma de motxilles i jaquetes tèrmiques que aportaran comoditat i confort als pescadors durant les dures jornades de feina.