Sivert (Netta rufina)

Sivert (Netta rufina) en la Marjal del moro

El Sivert (Netta rufina) és l'ànec bussejador més gran dels existents en la nostra fauna i un dels més cridaners. El mascle adult en plomatge nupcial és un ocell pràcticament inconfusible, que llueix un intens color castany vermellós al cap i la part anterior del coll, així com un cridaner bec de color roig coral.

El sivert fa molts anys que està entre nosaltres. Ha sigut identificat en el jaciment de la Cova del Volcà de Faro (Cullera, València) del Paleolític Superior (15.000-21.000 aC)

En la Marjal del moro, un espai protegit ZEPA situat entre els termes municipals de Puçol i Sagunt a la província de València, troba el sivert unes condicions favorables per a la seua exigent cerca d'hàbitat: grans làmines d'aigua dolça o salobre i abundant vegetació palustre en les ribes. Sens dubte, la Marjal dels Moros és una de les zones més importants per als ocells aquàtics a la província de València.

Encara que el sivert no apareix en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades, s'inclou en el Llibre Roig dels ocells d'Espanya com a "Vulnerable" i va ser triat Ocell de l'Any 2008 per l'organització ecologista SEO/Birdlife pel declivi de les seues poblacions. En general a totes les zones humides espanyoles en les quals l'ocell cria o hiberna i en regressió en tota Europa. La situació d'aquesta espècie representa l'estat de conservació dels aiguamolls espanyols.

El sivert és un ocell molt condicionat per la situació hídrica. Per això en la península Ibèrica, on s'acusa el problema de la sequera cíclica, les seues poblacions han patit històricament oscil·lacions considerables i s'han perdut nuclis reproductors.

Documentació

Etiquetes