Ser sostenible, persones retornables
El biòleg, ambientòleg i creient en la sostenibilitat Raúl Gómez ens fa arribar el present article del seu blog sersostenible. Raúl, Màster en Enginyeria i Gestió del Medi Ambient, porta 15 anys treballant en activitats relacionades amb el medi ambient. Ara vol compartir les seues inquietuds amb l’audiència de SamarucDigital. Per a començar les seues col.laboracions Raúl ens conta la historia de Juan, un home que viu d’arreplegar ferralla al temps que recorda el negoci i la problemàtica entorn els residus.
La persona més sostenible que conec
Juan es dedica a recórrer els carrers amb el seu carret recollint escombraries dels contenidors, no qualsevol cosa, està especialitzat en l'alumini. Diu que ja està gran i que no pot carregar amb massa pes i l'alumini pesa poc i ho paguen bé. Joan viu de les escombraries, però no ho compta amb la vergonya del que ho ha perdut tot sinó més aviat tot el contrari, està orgullós del seu treball. Mentre parla, jo pense que segurament Joan és la persona més sostenible que conec. A vore qui iguala el seu petjada ambiental.
La via de l'AVE a Madrid transcorre a només a uns pocs centenars de metres de la casa. Cada hora l'AVE passa imponent a gran velocitat, ple d'homes d'empresa, recordant-nos que som un país modern. Avui en ell va Óscar, un executiu d'èxit lliurat al seu treball, representant de les empreses que fabriquen les begudes que van en les llaunes que recull Joan, de tornada a Madrid després d'una dura reunió amb Julià, un polític local amb ganes de canviar les coses, entre altres, les que Óscar defensa. La reunió ha estat tensa, fins i tot desagradable. Les postures estan enfrontades. Esta vegada serà difícil arribar a un acord. A una mica més d'un quilòmetre de la casa, en plena ciutat, treballa Julià. És una persona de conviccions, defensa les seues idees amb vehemència i no es deixa arraconar i menys ara que ocupa un important càrrec polític en allò que més el preocupa, el medi ambient. Entre les seues batalles està implantar un nou sistema de gestió de residus, que millorarà l'actual. Un sistema que aconseguirà que les llaunes de begudes que recull Juan desapareguen dels carrers. Julià no sap que existeix Juan. Óscar tampoc. A mi, que he treballat per a gent com Julià i Óscar, m'encantaria que tingueren una estoneta entre reunió i reunió per presentar-los a Juan, i perquè sentiren, en esta improbable trobada, el mateix que he sentit jo en coneixer-lo. Segurament Juan, que no vol saber res de política ni de negocis, els atendria amablement però no els demanaria res. Jo en canvi, aprofitaria per dir-los alguna cosa: A Óscar, jo que he vist el que entra i el que surt d'unes quantes plantes de residus, li diria que és hora de fer alguna cosa més, que el seu interès ha de ser el de tots i no el d'uns pocs, i ja de pas que incloga Juan i els seus col·legues, entre els seus i que pense en tot el que podria fer per ells. Li diria a Julià que s'envolte de gent que sàpiga i tinga passió, siguen dels seus o no, i que imaginen un sistema de Retorn d'envasos que a més de ser ambientalment sostenible ajude per a retornar a Juan, i a tots els Juans que pul·lulen pels nostres carrers, a una vida digna. Els diria a tots dos l'important que és el "poder de la col·laboració" per treballar pel medi ambient i per la dignitat de les persones. Que ho intenten, que és només qüestió de voluntat, ganes i una mica d'imaginació.