Rèptils i amfibis valencians
El programa 31 del Samarucdigital tracta el tema dels amfibis i rèptils valencians: un grup ben nombrós d’espècies poc apreciades, de vegades maleïdes i temudes per la població però que juguen un paper fonamental en l’equilibri dels ecosistemes.
A LA CARTA À Punt media
Serps, tortugues, llangardaixos, sargantanes, gripaus, granotes i tritons seran els protagonistes del programa de hui. Parlem d’un grup ben nombrós d’espècies poc apreciades, de vegades maleïdes i temudes per la població però que juguen un paper fonamental en la natura, sobretot perquè fan de “controladors” de plagues, tant d’insectes com de roedors. Moltes de les espècies de rèptils i amfibis estan protegides i alguna d’elles està en perill. Al llarg del programa, volem saber-ne un poc més sobre com viuen i quins són els perills que els compliquen l’existència.
Vicent Sancho, secretari del Col·legi de Biòlegs de la Comunitat Valenciana
Entrevista a Vicente Sancho
Vicente Sancho és biòleg i duu més de 20 anys dedicat a la conservació de la natura i a l'estudi dels amfibis i rèptils. És secretari del Col·legi de Biòlegs, i ha treballat com a consultor i ha dut a terme nombrosos estudis d'impacte ambiental i gestió del territori. A més, ha sigut coordinador de l'Atles d'Amfibis i Rèptils de la Comunitat Valenciana i per a l'administració autonòmica valenciana i ha redactat plans de conservació d'espècies. En els últims anys ha coordinat dos projectes europeus: el “LIFE-Amfibis de conservació i restauració d'hàbitats per a amfibis” i el “LIFE+Trachemys de control de tortugues exòtiques invasores i de conservació del galápago europeu”. És soci fundador de l'associació naturalista Roncadell i en l'actualitat és secretari del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana. En 2013 va rebre el Premi a l'Estudi de la Natura, atorgat per l'associació EDC Natura-Fundació Omacha per la seua trajectòria en l'estudi i conservació de l’herpetofauna.
Josabel Belliure, biòloga
Entrevista telefònica a Josabel Belliure
Josabel Belliure ens va acompanyar en el primer programa del Samarucdigital, poc abans d’eixir cap a l’Antàrtida, on investiga en pingüins. Doctora en Biologia per la Universitat de València i professora del Departament Interuniversitari d’Ecologia de la Universitat d’Alcalà d’Henares. Belliure investiga en ecologia evolutiva de vertebrats terrestres, en concret en rèptils i aus. Intenta saber més del comportament animal des del punt de vista evolutiu. Des de fa anys, ha centrat la seua investigació en les sargantanes i llangardaixos mediterranis, especialment en la sargantana cua roja. Ha estudiat el perquè del color rogenc d’esta espècie i també perquè és un model de supervivència després dels incendis.
Sargantana cua-roja
Tertúlia amb José María López Sánchez i Nacho Lacomba
José María López Sánchez és president de la Societat Herpetològica Valenciana. És químic de formació, especialitzat en química orgànica. Va quedar fascinat per les substàncies tòxiques dels gripaus i d’ací va fer el salt als rèptils. Ell ens pot parlar tant des del punt de vista general com dels casos d’espècies exòtiques de rèptils i amfibis com ara: iguanes, serps pitó i d’altres que la gent abandona quan es fan gran. Molts d’estos exemplars acaben en la societat herpetològica i es donen en adopció.
Tweet sonor
Ferran Dalmau ens durà com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.
So de la natura
El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'Àpunt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?