Rèptils del País Valencià

Ecologistes en Acció del País Valencià presenta, dins de la campanya Nacional "Sense biodiversitat no hi ha vida", un vídeo dedicat a la biodiversitat herpetològica.

En els nostres territoris (zones terrestres, marines i d'aigües continentals) viuen més de trenta espècies de rèptils, tots protegits per les lleis. Lleis nacionals, com la Llei 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, i autonòmiques, com el Decret 32/2004, pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades, que estableixen règims jurídics bàsics per a la conservació, l'ús sostenible, la millora i restauració del patrimoni natural i de la biodiversitat. A més cataloguen la nostra biodiversitat i la doten de graus de protecció d'acord amb la situació de les seues poblacions i mesures de recuperació.

  Escurçó ibèric (Vipera latastei). Foto extreta del vídeo "Els rèptils al País Valencià"

Els rèptils són espècies protegides donada la seua condició d'espècies beneficioses per a l'ésser humà. Juguen un paper importantíssim en la regulació de les poblacions de moltes espècies, entre elles insectes, rosegadors i ocells, i en molts casos són bioindicadors de la salut del nostre medi natural (sobretot en medis aquàtics i agrícoles).

Moltes amenaces

Els rèptils compten amb massa problemes, citem la destrucció dels seus hàbitats, la contaminació de les seues aigües, els paranys de sòl (pous, séquies i canals, sobretot per a colobres i escurçons), els atropellaments en carreteres, la persecució i la intensificació agrícola amb la utilització de tota mena de tòxics. Totes aquestes circumstàncies han portat a una greu disminució de les seues poblacions, estant moltes d'elles catalogades com en perill d'extinció [vegeu el cas de la tortuga mediterrània (Testudo hermanii)] i altres com a vulnerables [com la tortuga d'estany (Emys orbicularis)]. Així mateix no ens falten espècies endèmiques, com la sargantana de les illes Columbretes, un exemple d'adaptació en hàbitats insulars.

 Fardatxo bètic (Timon nevadensis). Foto extreta del vídeo "Els rèptils al País Valencià"

Amb el vídeo l'organització ecologista vol sensibilitzar a la ciutadania sobre el fascinant món dels rèptils, les seues espècies i importància; sobre la seua utilitat i les seues problemàtiques, perquè mai els perdem dels nostres camps, boscos, ciutats, aiguamolls i mars.


Etiquetes