Porcs senglars

El programa 20 del Samarucdigital reflexiona sobre la situació de les poblacions de porcs senglars a la Comunitat Valenciana. Parlarem amb les persones que més en saben d’esta espècie a les nostres terres i analitzem per què esta generant conflictes en entrar en contacte amb els conreus. Son els porcs senglars una plaga?

Podcast À Punt Media

Els porcs senglars son una de les espècies salvatges que més estralls causen en els conreus. Les seues poblacions en la Comunitat Valenciana s’han mantingut reduïdes durant molts anys, però en els últims anys els llauradors es queixen de que esta baixant de nou de la muntanya al camp. L’abandonament de terres de conreu ha fet que les poblacions augmenten i en el programa de hui parlarem amb experts per conèixer com son les poblacions actuals de porc senglar a la Comunitat Valenciana, quina és la seua biogeografia i quina és la relació que mantenen amb els humans. Sabem exactament quants exemplars hi ha al nostre territori? És exagerat parlar de plaga? Quines mesures es poden prendre per fer control poblacional?

Entrevista telefònica amb Antoni Cívico, llaurador 

Antoni Cívico és un dels pocs llauradors ecològics de la Vall de Gallinera (la Marina Alta), al nord-oest de la província d’Alacant. En els últims anys els problemes que han tingut amb els senglars s’han intensificat i segons explica els javalins estan destrossant els conreus en la comarca. Parlem amb ell per conèixer de primera mà el problema i quines solucions proposen els llauradors. 


Entrevista amb Víctor Lizana 

Víctor Lizana és professor del Departament de Producció i Sanitat Animal, Salut Pública Veterinària i Ciència i Tecnologia dels Aliments a la Universitat CEU i treballa per a la Conselleria en el control epidemiològic en fauna salvatge. La seua tasca l’ha dut a investigar al porc senglar per conèixer les interaccions fauna-humà i coneix de primera ma la situació actual de la espècie al nostre territori. 


Víctor Lizana

Entrevista telefònica amb Antonio Belda

Antonio Belda és investigador del departament de Ciències de la Terra i el Medi Ambient a la Universitat d’Alacant i en sap molt sobre porcs senglars. Des de la seua tesi doctoral sobre la gestió de la caça a la comarca de la Marina Baixa, els seus treballs han estat dirigits a la mesura del tamany i el comportament d’espècies salvatges com el porc senglar. Un dels seus treballs investigadors va emprar tecnologies GPS o el fototrampeig per rastrejar les poblacions de la Serra de Mariola i conèixer el seu comportament i ubicació. 

 Foto: Antoni Belda

Tertúlia amb Víctor Lizana i Julio Garcia Robles

Julio García ve de Vila-real. És Fotògraf de natura, diplomat en Gestió Ambiental per la Universitat de Cadis. Fou president fundador de Wildlife Photography i director de les revistes Naturaleza Salvaje Nostra Terra. Ha publicat llibres com “Amigo lobo” o “El latido del bosque” entre d’altres. En el temps de tertúlia parlarem sobre si és possible recuperar equilibris entre espècies en determinats ecosistemes com ara les comarques de l’interior de Castelló on, des de fa anys, està present el porc senglar.


Julio Garcia Ribes

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens dura com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'Àpunt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?


Etiquetes