Nous ulls per a la Valltorta
El projecte de realitat augmentada eArt és pioner en l'art rupestre mundial i permet mostrar una nova visió de les pintures rupestres Patrimoni de la Humanitat. Un equip multidisciplinar ha desenvolupat a Tírig, Albocàsser i Les Coves de Vinromà, a l'Alt Maestrat, una aplicació que permet veure a qualsevol mòbil o tauleta les pintures rupestres difuminades a la roca. El projecte té una doble vessant: científica i divulgativa, ja que possibilita que els visitants coneguen de prop un tresor prehistòric
El Museu de la Valltorta, a Tírig, ha estat l'escenari escollit per presentar l'aplicació mòbil eArt. Es tracta d'una iniciativa pionera en el món de l'art rupestre que, mitjançant la realitat augmentada, i en un mòbil o tauleta, permet veure a gran tamany pintures rupestres pràcticament ocultes en les parets dels abrics.
La presentació s'ha celebrat al . El projecte ha estat dirigit pel professor de la Universitat de Castella-la Manxa, Juan Ruiz, i ha comptat amb el treball tècnic de Juan Carlos Lorente i Antonio Dólera, de Cineproad. Ells s'han encarregat de traslladar a l'aplicació mòbil els calcs de les pintures rupestres de la Cova Centelles (Albocàsser), La Saltadora (Coves de Vinromà) i Les Ermites (Ulldecona-Tarragona).
Pintures en grans dimensions
El procés funciona d'una manera simple. Els visitants es descarreguen l'App al Museu de Valltorta. Des d'allà es dirigeixen, al costat del guia, fins l'abric. Un cop a la cavitat, i amb la càmera del mòbil orientada cap a la paret, apareixen a la pantalla, amb grans dimensions i definició, les pintures rupestres que sobre la roca estan molt difuminades.
El professor Juan Ruiz ha explicat que "l'aplicació complementarà la feina dels guies i permetrà als visitants observar de manera més detallada les pintures rupestres".
El projecte l'ha coordinat . Ho ha liderat l'Ajuntament de Tírig amb els consistoris d'Albocàsser, les Coves de Vinromà i Ulldecona. Ho ha finançat el Ministeri de Cultura. La col·laboració entre Comunitat Valenciana i Catalunya ha permès que s'incremente el finançament del mateix i, d'aquesta manera, haja rebut els fons del Ministeri.
En el recent congrés internacional d'art rupestre celebrat a Cáceres els investigadors de tot el món han reconegut com "pionera" aquesta aplicació mòbil que revolucionarà la visió de les pintures rupestres.
L'alcalde de Tírig, Juan José Carreres, ha manifestat la seua satisfacció per la iniciativa i per les possibilitats que obrirà a les visites dels abrics rupestres. "La Valltorta rep al voltant de 15.000-20.000 visites per any, un nombre que hem d'incrementar amb iniciatives d'aquest tipus", ha assenyalat l'alcalde.
D'esta manera s'obri una nova era per a visitar i conéixer les pintures rupestres de tot l'arc mediterrani.