Millán, a la UPV: “Tots parlen dels gasos d’efecte hivernacle i ningú dels canvis d’usos del sól

Millán Millán, un dels majors experts d’Espanya en canvi climàtic, ha impartit una xerrada a la Universitat Politècnica de València a la que ha presentat la càtedra Kiwa, una iniciativa per a donar a conèixer entre els estudiants universitaris l’àmbit de la certificació agroalimentària.

El prestigiòs investigador Millán Millán Muñoz, director emèrit del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), va impartir el passat 15 de juny a la Universitat Politècnica de València la conferència inaugural de la càtedra Kiwa sota el lema "Els usos del sòl i el canvi climàtic: estem a temps de revertir-lo?". Millán és un dels majors experts a Espanya en aquest tema.

Millán ha explicat que, des de fa décades, es coneixen dos mecanismes bàsics del canvi climàtic, encara que sols un, la proliferació de gasos d’efecte hivernacle, pareix acaparar l’interès de la nostra societat. "De l’altre element, els canvis d’ús del sól, que alteren immediatament el cicle hidrològic, i porten a produïr sequies i fenòmens climatológics extrems, no es parla perquè és encara molt més incòmode", ha destacat l’alma máter del CEAM com ja va explicar a Samarucdigital en una entrevista que reproduïm en el vídeo adjunt.

La construcció exacerbada que s’ha produït al nostre litoral és un clar exemple. "Si destrueixes una zona arbrada de 10 km2, canvies el règim de pluges a sotavent d’aquesta zona. Açò està ocorrent a les selves tropicals i també a la nostra regió mediterrània, afectant a climes locals i regionals", ha denunciat.

Millán Millán i altres representants de la UPV i de la càtedra Kiwa durant la seua presentació

Cooperar per revertir la situació

Segons Millán, és necessari buscar la cooperació entre les administracions públiques perquè no es tracta d’un problema local. Ben al contrari, afecta tots els territoris que comparteixen la mateixa conca hidrogràfica i que veuen compromés el seu règim de precipitacions. "Les institucions actuen, la majoria de vegades, en sentits oposats", ha denunciat, "lluny d’aplicar els seus coneixements, es veuen instal·lats en una baralla constant per repartir-se un recurs, l’aigua, cada vegada més escàs, sense plantejar-se com recuperar les precipitacions en conques específiques".

Però revertir aquesta situació és factible i, el que es millor, cost-eficient. Així s’ha demostrat en la intervenció que, des de mitjans dels 90, s’ha produït al desert de Loess, al nord de la Xina. "Al repoblar una gran extensió de terreny, equiparable al territori d'Holanda i Bèlgica juntes, han augmentat les aportacions pluviomètriques. La població que va migrar en el seu dia per manca d'oportunitats ha tornat i ha iniciat una fecunda activitat agrícola que abasteix al potent mercat de Pequín. A més, el colós asiàtic obté bons de carboni. En compte d'arrasar el sistema natural, amb els evidents perjudicis que ocasiona, el tens treballant per a tu", ha conclòs Millán Millán, no sense abans recordar que la Vall del Millars és la zona més valorada del sud d'Europa per a repetir aquesta reeixida experiència.

Un acord satisfactori

Per la seua banda, el rector Francisco Mora ha destacat que "per als notres alumnes, l'aliança amb Kiwa és una oportunitat increïble i, a la UPV, com a institució, la iniciativa ens permet aprendre del món professional. L'àmbit d'Kiwa és molt afí amb els estudis que impartim a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural, per la qual cosa podrem dur a terme projectes molt concrets amb els estudiants. Tant de bo hagués a la Comunitat Valenciana moltes més empreses així, disposades a una col·laboració tan àmplia".

De fet, aquesta càtedra és el vehicle per a desenvolupar activitats enfocades tant a estudiants com a professionals, per procurar-los formació sobre el sector. També permetrà organitzar jornades divulgatives i donar suport a diferents línies d'investigació que generen resultats, sempre al servei de les necessitats de la societat.

Bernat Roig Merino, responsable de la càtedra, Millán Millán i Juan Cardona, director general de Kiwa per a Amèrica Llatina i Espanya

Sobre Kiwa

Kiwa Espanya és una entitat de certificació amb profundes arrels valencianes, ja que va ser ací on va començar a operar l'any 1998. Malgrat la seua integració en una entitat internacional, sempre s'ha mantingut fidel als seus orígens. Aquesta circumstància és la que garanteix als clients una proximitat constant allà on es moguen per motiu de negocis, tal com resa el seu lema: "Tracte local, prestigi internacional".

El grup Kiwa és una entitat internacional de certificació i inspecció present en més de 50 països. Posseeix un centenar d'oficines a la majoria de països europeus, asiàtics i llatinoamericans. També compta amb presència en el continent africà. Dóna feina a més de 4.500 persones a tot el món. Kiwa és líder en serveis d'inspecció per sectors relacionats amb l'aigua i el gas, així com per a la construcció, energies renovables, salut, transports, tecnologia, etc. i manté una posició privilegiada en el sector de l'alimentació.

Etiquetes