Micromecenatge per salvar la guirra
L'ovella guirra és una espècie en extinció pròpia de la Comunitat Valenciana. Queden deu ramats amb vint-i-dos pastors, i no més de 5.000 exemplars. Però el col·lectiu l'Esquellana s'ha proposat salvar la guirra de la seua condemna, i tornar-la al seu paper de bestiar extensiu útil. Ha posat en marxa un micromecenatge per a arreplegar llana i utilitzar-la en la confecció.
L'Esquellana és un col·lectiu, composat per un grup d'amants de l'ecologia i el medi ambient. Compta amb el suport de l'Ajuntament de València i de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià.
Només queden 5.000 exemplars d’ovelles guirra en tota la Comunitat, la meitat que fa trenta anys. La Vall d'Albaida, Vall d'Aiora, Camp de Túria i Canal de Navarrés a València, La Marina Alta a Alacant i la Plana de Castelló són les comarques en les quals encara queden ovelles guirres. La llana adquirida per Esquellana es remunerarà de forma justa al ramader que rep, així, un ingrés per una despesa obligatòria com és l’esquila.
La presentació del projecte de l'Esquellana es va fer al mas de Fondo de Massarrojos, on Francisco Ramón pastoreja 650 ovelles. L'ajuntament de Valéncia, termini municipal al qual pertany la pedania de Massarrojos, particia en la iniciativa, al igual que la Unió de Llauradors i Ramaders.
El projecte de l'Esquellana és circular, perquè es proposa revitalitzar la ramaderia, i també la indústria tèxtil, estimulant la població perquè use fibres naturals que avui acaben en el fem per falta de mercat. Un problemes és el processament d'este tipus de llana. De moment no han trobat indústries a la Comunitat Valenciana que treballen la llana a xicoteta escala, i han de portar-la a Palència.
L'Esquellana calcula que a finals de març tindran preparats els cabdells per a enviar als que han participat en el micromecenatge. La pàgina web on es pot trobar informació detallada del projecte és www.la teuaterra.com/esquellana.