L'expressió artística com a resposta contra l'especulació energètica

El bell municipi de Vilafamés s'ha tenyit, recentment, de pinzellades reivindicatives, mostrant que l'art és una poderosa eina capaç de sumar veus, generar consciència ciutadana i plasmar el posicionament d'un poble que es manifesta en desacord amb la implantació d'un model energètic gens respectuós amb el territori. L'equip de Samarucdigital hem tingut el plaer de recollir les imatges i testimonis d'una jornada protagonitzada per un veïnat conscienciat i implicat en la realització de diferents accions participatives, destinades a comunicar un missatge contundent per la defensa d'una transició energètica, justa i sostenible.

L'identitat vilafamesina està estretament vinculada a l'art contemporani des que el crític d'art i assagista, Vicente Aguilera Cerni, impulsara la creació del MACVAC- Museu d'Art Contemporani de Vilafamés- el primer museu d'aquestes característiques de l'Estat Espanyol, inaugurat al mes d'agost del 1972. Un potent revulsiu cultural per a una xicoteta localitat d'interior que, com moltes altres, havia experimentat el despoblament, des del curs de la Guerra Civil i la Postguerra i també al llarg de la segona meitat del s. XX.

A hores d'ara, comptant amb mig segle de vida i fermament consolidat com a referent cultural internacional, el MACVAC organitza un interessant calendari de mostres, activitats, formacions i accions artístiques, adreçades a les i els professionals del sector i a la ciutadania en general. Una brillant programació que, sense dubte, afegeix un altre ingredient a l'elenc de motius pels quals cal acostar-se a visitar aquest pintoresc municipi de la Plana Alta, guardonat amb el reconeixement dels "Pobles més bonics d'Espanya".


La nostra estada a la localitat ens ha permés documentar la confluència de diversos esdeveniments artístics que persegueixen un objectiu en comú: la preservació dels valors ambientals i paisatgístics de la comarca i, en conseqüència, l'aposta per un model de transició energètica allunyat de les fórmules de depredació del territori que representen els megaprojectes que s'hi volen implantar a la província de Castelló.

ART-RES

D'una banda, hem, sigut partícips de la presentació dels treballs executats pel col·lectiu de creadores i creadors participants en el projecte Art Res, impulsat pel MACVAC i coproduït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, a través del programa de residències Cultura Resident, la Diputació de Castelló i l'Associació CO-NET. Una iniciativa que ha fet possible que les persones seleccionades amb la beca de residència artística dedicaren el seu talent a elaborar diferents materials intrínsecament connectats amb el present i futur del territori vilafamesí.

 Iris Verge - membre del col·lectiu Connecta Natura- ens ha mostrat el fruit del seu treball, titulat "El señorito mai no mor"

Al caliu de la recentment restaurada casa Abadia (s. XV), la periodista i creadora multimèdia Iris Verge - membre del col·lectiu Connecta Natura- ens ha mostrat el fruit del seu treball, titulat "El señorito mai no mor", a través del qual ha registrat la memòria col·lectiva de la població directament afectada per la instal·lació de la planta fotovoltaica.

Un missatge pinzellat, a l'uníson, per les mans dels seus habitants.

D'altra banda, hem tingut ocasió de documentar el procés d'elaboració del mural reivindicatiu, dissenyat per l'artista belloquina Sara Bellés, que sota el lema "Per un món rural viu i lliure d'especulació energètica", ubicat al mur del poliesportiu municipal, dona la benvinguda a totes aquelles persones que visiten Vilafamés.

Sara Bellés

Una declaració d'intencions, dibuixada per les criatures més xicotetes, així com els joves i els majors, alçant una veu clara i contundent per demanar que l'aposta per les energies renovables s'ha de fer pensant amb els pobles i per als pobles.


Etiquetes