L'Ecofira 2016 ja pensa en el 2017

El segon dia de l'Ecofira 2016 ha servit per a fer un primer balanç general i començar a pensar en l'estructura de la quinzena edició. El nombre de visites, d'expositors i el suport del Govern valencià ha sigut satisfactori per tal de rellançar l'Ecofira de València en l'àmbit internacional. Els grans operadors de recollida i gestió de residus han participat de l'esdeveniment però tal vegada han faltat empreses i organismes dedicats a treballar en la natura i la seua conservació.

58 firmes presents entre l'Ecofira i Egética donen per a moltes històries relacionades amb el medi ambient. Tots els anys les fires ambientals de Fira València presenten diverses novetats, més o menys sensacionals, que atrauen l'atenció dels visitants i dels mitjans de comunicació. Enguany, una vegada més, la catorzena edició d'Ecofira i la setena d'Egética no han defraudat. Entre les múltiples innovacions s'ha presentat en primicia per primera vegada a Espanya una xicoteta lluminària de la grandària d'un full que incorpora plaques solars, bateries i leds d'última generació. Està dissenyada per a instal·lar en exteriors, en llocs on no arriba l'electricitat per tal d'il·luminar monuments, castells, muralles i espais protegits. El més destacat és que la bateria dura 20 anys gràcies al seu microprocessador.

Color d'alga

Altra de les novetats ha sigut els micros i nano càpsules que s'incorporen a la roba amb propietats antimicrobianes i repel·lents d'insectes. L'Associació AITEX d'Alcoi (Alacant), un institut sense ànim de lucrar-se que treballa per a beneficiar el sector tèxtil també ha presentat un nou pigment natural provinent de mar endins. "A partir de les algues extraem els pigments que tenen diverses espècies i aconseguim tintar teixits de cotó i de llana. L'objectiu és reduir tot allò que siga sintètic, ja que per a les aigües residuals és molt roín", afirma Elena Mira del grup biotecnològic d'AITEX. Els pigments encara no es comercialitzen, ja que estan en l'últim procés d'investigació.

Drons contra incendis

Els drons estan convertint-se en uns extraordinaris aliats del medi ambient. L'empresa Aerotools ha presentat diverses novetats relacionades amb la conservació de la natura i la lluita contra els incendis forestals. "De nit, per exemple, quan els mitjans aeris tripulats no volen es podrien utilitzar drons que incorporen càmeres tèrmiques per fer un seguiment exhaustiu de l'evolució del foc. En l'actualitat Aero Tools està en el procés d'aprendre com coordinar-se amb les actuacions d'extinció forestals", explica Miguel Rosa, director d'Aero Tools, durant una exhibició de drones amb càmeres tèrmiques.

Biogàs de depuradores

Ecodigestió és un projecte Life de la Unió Europea desenvolupat pel Grup Aguas de Valencia amb companyia d'altres socis com Mare i Egevesa. Aquest projecte s'enfronta a un problema ambiental doble: l'escassesa de combustibles fòssils i la seua relació amb la producció de gasos d'efecte hivernacle i la producció creixent de residus orgànics d'elevat poder contaminant i el desaprofitament dels recursos que contenen. Pau Granell del Grup Aguas de Valencia ho explica: "La finalitat que té el Life i perquè va sorgir és que cada vegada hi ha més problemes de residus que són produïts per les empreses. A les depuradores tenim un gran potencial de produir biogàs, aleshores el que s'ha fet és ajuntar eixos residus en les mateixes depuradores i produir biogàs. El Life finalment el que fa és optimitzar eixa producció de biogàs. Actualment Aguas de Valencia gestiona les aigües residuals de més de 2 milions de persones per mitjà de més de 350 depuradores i 250 estacions de bombeig".

Un port més ambiental

LAutoritat Portuària de València ha aprofitat el fòrum d'intercanvi d'experiències de l'Ecofira per tal de donar a conéixer el seu èxit ambiental. El port de València hi ha reduït l'empremta de carboni un 17,3% en sis anys. Aquesta reducció es produeix en un període en què el trànsit de mercaderies ha experimentat un increment de més del 14%.

L'Ecofira del 2017

L'any 2017 l'Ecofira de València complirà 15 anys de vida. El comité organitzador vol donar una forta espenta a totes les fires de medi ambient de Fira València amb el suport del Govern autonòmic: Ecofira, Egética i Iberflora. Enguany s'ha incorporat un fòrum amb altres administracions autonòmiques per tal d'intercanviar experiències en temes relacionats amb la gestió dels residus i els bio residus. Ecofira fa anys que ha conquerit amb la seua presència als grans operadors nacionals i internacionals de recollida i gestió de residus. Moltes d'elles grans grups empresarials que treballen per a les diferents administracions públiques. Però les xicotetes, mitjanes empreses, associacions i organismes que s'ocupen i es preocupen de la conservació de la natura i el medi ambient no han ocupat el seu lloc en l'Ecofira. "La sensibilitat de les persones ara mateixa està focalitzant-se cap a eixos espais i paratges naturals que ens envolten. Nosaltres pensem que per a les pròximes edicions ha d'haver cada vegada més una mostra expositiva on les polítiques, les empreses que actuen en aquests llocs es mostren en l'Ecofira i no únicament les que actuen en l'àmbit urbà que és on residim nosaltres majoritàriamen"›, acaba afirmant el director de les fires de medi ambient de Fira València, Esteban Cuesta.

 


Etiquetes