La Setmana de la Biodiversitat

Especialistes de diferents disciplines i amants de la naturalesa s’han unit uns dies a Dénia en la Setmana de la Biodiversitat. Una relació transversal en què cadascú ha posat el seu saber a l’abast de la resta. És una experiència única a Espanya de la qual es nodrix també la ciència, com a mediadora imprescindible en la conservació del nostre entorn de vida.

 

Dijous 23.45 h en À Punt

Coneixerem Anna Pons, directora del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana i coneixerem quines ferramentes educatives utilitzen per a transmetre als xiquets de hui els valors ecològics i ambientals de cara a un futur més sostenible i respectuós amb el planeta. Pararem atenció al corriol camanegre, una xicoteta au que habita les platges. Explorarem una ruta espectacular, la de la serra Gelada, entre Benidorm i l’Alfàs del Pi, un parc natural que s’alça uns 800 metres a vora mar. Visitarem el Parc de Ribalta de Castelló, un emblemàtic jardí construït a final del segle XIX que els castellonencs han estimat sempre. Ens acostem a uns mamífers voladors, les rates penades que, encara que no ens solen despertar molta simpatia, poden ser uns grans aliats de l’agricultura ecològica. I coneixerem una de les ONG més actives en el panorama internacional, Greenpeace.

13ª edició de la Setmana de la Biodiversitat de Dènia

La Setmana de la Biodiversitat

La diversitat amaga moltes sorpreses. Almenys, així s’ha posat de manifest en la 13ª edició de la Setmana de la Biodiversitat, de Dénia. És una iniciativa que reunix més de cent especialistes i interessats en la vida silvestre de la Comunitat Valenciana i en la recerca d’espècies de flora i fauna del medi natural valencià. La nostra companya Kristin Suleng s’endinsa en estes jornades on científics, tècnics i amants de la naturalesa sumen esforços durant uns dies per a aportar informació del nostre medi al Banc de Dades de la Biodiversitat de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de crear sinèrgies entre diverses disciplines. 

Anna Pons, directora del Centre d'Educació Ambiental de la Comunidad Valenciana

Conversa amb Anna Pons

Anna Pons és la directora del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana i amb ella coneixerem quines ferramentes educatives utilitzen al CEACV per a transmetre als xiquets de hui els valors ecològics i ambientals de cara a un futur més sostenible i respectuós amb el planeta.

Charadrius alexandrinus

Corriol Camanegre

Esta xicoteta au que habita les platges que tenen les dunes millor conservades i amb una menor intensitat d’ús per part de les persones ens farà reflexionar sobre com hem d’aprendre a gaudir de les platges compartint l’espai amb espècies amenaçades.

Myotis capaccinii Foto: Càdec Taller de Gestió Ambiental S.L.

Rates Penades, les aliades agrícoles

Investigadors, agricultors i activistes ja treballen junts per a recuperar les rates penades que poden ajudar a fer possible l’agricultura ecològica i són grans aliades per a protegir els cultius enfront de les plagues. La nostra companya Kristin Suleng ens acosta al projecte que pretén recuperar per al camp valencià les poblacions d’estos menuts mamífers nocturns, una iniciativa que unïx investigadors, activistes i agricultors.

El Far de l'Albir, a la serra Gelada de Benidorm

La serra Gelada en tota la seua extensió

Explorarem una ruta espectacular, la de la serra Gelada, entre Benidorm i l’Alfàs del Pi. És un parc natural que s’alça uns 800 metres a vora mar amb dunes fòssils i penya-segats que convertixen el camí en un autèntic regal per a la vista.  L’alçària dels penya-segats són de vertigen i les dunes fòssils sembla que cobren vida, però és millor que vos ho mostrem.  Vos convidem a acompanyar-nos en esta ruta que hem fet des de la creu de Benidorm fins al far de l’Albir. Vos assegurem que l’esforç de la caminada té recompensa. 

Parc del Ribalta, a Castelló de la Plana

Parc de Ribalta 

Visitarem el Parc de Ribalta de Castelló, un emblemàtic jardí construït a final del segle XIX que els castellonencs han estimat sempre. Les espècies que hi trobem són molt peculiars, de les que ja no es troben fàcilment, un motiu més per a visitar este parc de l’època del romanticisme on qualsevol cosa pot passar. 

Rainbow Warrior, vaixell de Greenpeace 

Greenpeace València

De segur que heu sentit parlat de Greenpeace, una de les ONG ambientalistes més actives del món. Hem estat amb ells per a conéixer de més a prop dos problemàtiques actuals: els residus de plàstic que tant estan perjudicant el nostre medi i la problemàtica que envolta al tractament dels animals que, finalment, acaben en la cadena de consum humà. Hem estat estat amb ells perquè ens conten com lluiten contra el greu problema dels plàstics i de les accions que realitzen per a vetlar per la qualitat de la carn que consumim.

Pesca artesanal al Parc Natural de l'Albufera

Pesca artesanal Albufera

Hui ens acomiadem amb imatges de l’activitat més antiga de l’Albufera: la pesca artesanal, una pràctica que va permetre durant segles la conservació de la diversitat biològica quan els nostres avantpassats es guiaven pel sentit comú a partir del coneixement dels cicles naturals de la vida.  Actualment, la pesca artesanal de l’Albufera està declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial, i és un exemple de sostenibilitat ambiental.


Etiquetes