La Serra Gelada en tota la seua extensió

Malgrat la pandèmia estem pensant tots en com estiuejar enguany d'una forma segura. Us convidem a conéixer la Serra Gelada en la costa Alacantina, des de la creu de Benidorm fins al far de l’Albir, de la mà de Belén Salvador d'Itinerantur i Fran Lucha d'Oxyturs. Una altra manera de gaudir de la costa amb seguretat i allunyat d'aglomeracions en ple cor turístic valencià.

Quan els pescadors de Benidorm tornaven a port reconeixien el camí de casa en observar  el reflex de la llum del sol projectat des de la costa. Vist des de la mar la visió es semblava molt a una gran muntanya de gel, com un gran iceberg ancorat a terra. Eixa és una de les explicacions que la tradició ha donat al nom de Serra Gelada que rep el impressionant relleu litoral de més de 300 metres de desnivell, que a més de Benidorm abasta també els termes d’Altea i Alfàs del Pi. La seua protecció aïllant davant els vents contribueix a crear el peculiar microclima que suaument regula la temperatura de les poblacions de la zona, i que és el major reclam per al turisme.

  Belén Salvador d'Itinerantur y Fran Lucha d'Oxyturs en la Serra Gelada.

La composició de diferents pedres calcàries i margues aporta la peculiar tonalitat clara a la serra i en elles també està l’origen de l’arena que ompli unes de les platges més concorregudes del Mediterrani. Aquest material geològic, poc estable per a la construcció de grans edificis, va ajudar a salvar la serra de les construccions davant l’expansió urbanística dels anys 60 i 70. En l’actualitat els seus penyasegats, són unes de les escasses mostres de serralada litoral lliure d’edificacions al litoral mediterrani occidental. Hui la mateixa supervivència de la serra és un atractiu turístic més.

 Penya-segats de la Serra Gelada

Entre la seua orografia escarpada sobreviuen coves, jaciments arqueològics i especialment destacades són les dunes fòssils, que evidencien la transformació del paisatge modelat per la naturalesa durant milions d’anys. La serra, declarada parc natural en2005, alberga destacats endemismes vegetals del sud d’Alacant protegits en dos microreserves de flora. La protecció d’estén davall de l’aigua en una reserva marina que alberga importants praderies de Posidònia oceànica, una curiositat vegetal que a diferencia de les algues necessita estar a prop de la superfícies per poder fer la fotosíntesi aprofitant la llum del sol. Esta planta, que en tot el món només viu al Mediterrani, té una gran importància per a la reproducció, alimentació i refugi d’una gran varietat de fauna marina. 

 Far de l’Albir,

La serra Gelada, declarada parc natural en 2005, es prolonga davall la mar fins tornar a emergir de les profunditat amb la forma de la coneguda com Illa de Benidorm o illa dels periodistes. Un de les llegendes sobre la seua formació assegura que es tracta d’un fragment del veí cim del Puigcampana llaçant d’una puntada per un gegant després d’un desengany amorós. L’illa gastada en el passat com amagatall pels pirates i refugi per als habitants de la zona davant una epidèmia de còlera, hui només està habitada durant tot l’any per les aus. Destaca sobre tot la presència de l’escateret (Hydrobates pelagicus) una espècie de color negre intens de reduïdes dimensions, que passa el dia buscant aliment a la mar i torna a l’illa amagat dels depredadors en la foscor de la nit. En una de les coves de les l’illa es localitza la colònia d’escateret més gran de la Comunitat Valenciana i una de les majors del Mediterrani Occidental.

Etiquetes