La Naturalesa; la nostra millor vacuna
APIA Associació de Periodistes d'Informació Ambiental llança un manifest hui, Dia del Medi Ambient, demanant als directors, editors i caps de redacció perquè aposten per la Naturalesa i per la informació ambiental, perquè és l'hora de la Naturalesa i és el moment de la informació ambiental. Samarucdigital s'uneix a aquest manifest i demana suport als mitjans, com el nostre, que ofereixen una informació mediambiental independent, crítica, rigorosa i plural.
Manifest APIA: La Naturalesa; la nostra millor vacuna
Hui, Dia Mundial del Medi Ambient no pot ser un dia més. Ni tan sols un any més. Aquest cinc de juny, no és un més. En els últims tres mesos hem viscut una pandèmia que mai haguérem imaginat ni en el millor dels llibres de ciència-ficció. Milers de persones mortes, milions d'afectats, desenes de milions confinats a les seues cases...i mentrestant, la Naturalesa seguint el seu curs, de la millor manera que sap: amb llibertat.
Aquesta crisi, que indubtablement té un origen ambiental, ha sigut propiciada pels excessos que els éssers humans fem cada dia i en tots els racons del planeta. El dramàtic d'aquesta situació és que ha sigut real i provocada per la que se suposa és l'espècie més intel·ligent de la Terra.
Hui, 5 de juny cal recapacitar i parar-se a pensar sobre l'origen d'aquesta pandèmia, amb un únic objectiu: no tornar a cometre els mateixos errors. Es coneix, d'una manera avalada per la ciència, l'origen del coronavirus, i aquest no és un altre que la sobreexplotació de la biodiversitat.
Que cada dia la desforestació arrasa centenars d'hectàrees; que les mars s'esgoten per tones de plàstics; que les indústries contaminants continuen emetent gasos d'efecte d'hivernacle o que els nostres hàbits de consum no s'hagen modificat, fan que l'equilibri que manté la supervivència de l'ésser humà s'incline cap a un dels costats.
Malgrat la pandèmia d'aquests últims mesos, ja hem consumit els recursos naturals que teníem per a tot el 2020 i hem superat la capacitat del planeta per a reposar-los. Ens mengem cada dotze mesos 1,6 planetes, és a dir, estem vivint de les rendes i hipotecant el futur.
Només amb ecosistemes sans i una rica biodiversitat podrem evitar noves pandèmies. Ja no sols és qüestió de deixar de destruir-los sinó que ha arribat el moment de reconstruir tots aquells que hem maltractat. És el moment just per a recuperar el nostre patrimoni natural.
La Naturalesa és la nostra millor vacuna, i encara que a vegades se'ns oblida, els humans som Naturalesa i depenem d'ella. El que respirem, el que mengem, amb el que ens vestim i fins als diners amb els quals paguem estan fets amb matèries primeres que procedeixen de la Terra.
Quan en 1974 les Nacions Unides van decretar que tots els 5 de juny serien el Dia del Medi Ambient, la societat era altra. Els hàbits eren uns altres. La sensibilitat social era altra. Des d'aqueixa data fins ara moltes coses han canviat en la nostra manera de relacionar-nos amb el nostre entorn: existeix una major conscienciació social en pro de la Naturalesa; els moviments socials que tenen en el seu ADN els valors de la sostenibilitat i respecte a la biodiversitat s'han multiplicat; l'educació ambiental com a base per a la formació de futurs defensors de la convivència respectuosa amb l'entorn, formen part dels preceptes de l'educació dels nostres fills; els productes o serveis, que des de la seua concepció pensen "en verd" s'han convertit en la cinquena revolució industrial; que el futur que ens espera està basat en els conceptes de sostenibilitat, respecte i conscienciació és una cosa per la qual tots apostem. Tot això ha sigut fruit de la mateixa evolució de la societat.
María García de la Font – Presidenta de l'Associació de Periodistes d'Informació Ambiental (APIA)
Però no ens podem parar ni ara ni ací, hem de continuar fent passos i assumir com a pròpia que l'Hora de la Naturalesa ha arribat. Que apostar per la biodiversitat és fer-ho per un valor segur.
Des de l'Associació de Periodistes d'Informació Ambiental, APIA, ajudarem a comunicar que un futur verd és l'únic possible. Hem pres partit pel planeta i no serem neutrals en la defensa del medi ambient. Creiem a la ciència. Creiem en els fets i sabem que la comunicació ajudarà a aconseguir un ecofuturo.
Des d'aquesta tribuna i en un dia tan especial per a nosaltres, demanem, reclamem als directors, editors i caps de redacció que no miren per a un altre costat i que aposten per la informació ambiental en els seus mitjans. Que vegen la transversalitat d'aquesta mena d'informacions. Que no continuen relegant aquestes notícies a breus. Que no sols parlen o escriguen quan es produeix una catàstrofe.
Els mitjans deuen aportar propostes des de les seues pàgines, des dels seus programes o des de les seues pantalles i per a això han de començar a crear la seua pròpia trajectòria ambiental. Han de fer costat al periodista que proposa aquests temes. Han d'incentivar aquests temes. Han de tindre les seues redaccions obertes per a rebre informacions verdes. Han de tindre una secció fixa en els seus periòdics, revistes, programes de ràdio o informatius de televisió o mitjans digitals, de temàtica ambiental. Apostar per una informació verda de qualitat els reportarà nous lectors, oïdors o espectadors i els farà ser més influents sobre una societat que camina decididament cap a la sostenibilitat.
Perquè ciutadans, empreses i institucions siguen conscients de la importància d'una rica biodiversitat, els mitjans de comunicació han de fer un esforç per informar i explicar els vincles entre la Naturalesa i la salut, i el benestar, i el desenvolupament, i la convivència, i la pau, i la...
Per això, en aquest Dia del Medi Ambient, des d'APIA demanem als directors, editors i redactors cap que aposten per la Naturalesa i per la informació ambiental, perquè és l'hora de la Naturalesa i és el moment de la informació ambiental.