La fada dels boscos subterranis, Flamencs, el Pou Negre, El jardí de l’Albarda i las Pilillas

Encetem un nou camí ambiental que volem compartir amb tots vosaltres. Un viatge de nord a sud, de la mar a ponent i del cel a les entranyes de la terra, on tos els éssers vius, llocs i paratges de la Comunitat Valenciana siguen protagonistes, des dels insectes més menuts , als grans rorquals de la Mediterrània. Samarucdigital vol ser el vostre programa de medi ambient, un lloc on totes i tots sigueu partíceps de la natura valenciana. És temps de Samarucdigital.

 

A LA CARTA À Punt

Us convidem a acompanyar-nos a l’interior d’una cova de Vilamarxant on uns espeleòlegs valencians acaben de descobrir un preciós insecte cavernícola únic al món: la fada dels boscos subterranis. Coneixerem a la persona que s’encarrega de conservar la finca privada del Barranc del Horts,,  la biòloga Isabel Queral. Es tracta d’un bosc màgic on creixen més de 2000 arbres monumentals d’entre 200 i 700 anys de vida. Este bosc màgic creix a Ares del Maestrat, a l’interior de Castelló. Visitarem un dels jaciments arqueològics de la Solana de las Pilillas, a Requena. Un lloc on fa més de 1000 anys ja elaboraven vi. Caminarem entre camins del Parc Natural de la Serra d’Espadà per a descobrir el riu Chico  i el seu paradisíac Pou Negre. Finalment ens aproparem a una de les aus més belles del territori valencià: el flamenc. Un camallarga rosa que ens crida poderosament l’atenció.


La fada dels boscos subterranis

Hui vos saludem des del Paratge Natural Municipal de les Rodanes de Vilamarxant, al Camp de Túria perquè anem a ser testimonis del descobriment d’un insecte cavernícola, únic al món, l’han batejat com a la fada dels boscos subterranis. Us convidem a acompanyar-nos a l’interior d’una cova de Vilamarxant on uns espeleòlegs valencians, dirigits per Alberto Sendra, acaben de descobrir un preciós insecte cavernícola únic al món. A l’interior d’una cavitat d’este paratge viu un xicotet insecte blanc i cec que s’alimenta xuplant les arrels dels arbres. Si voleu saber perquè, us convidem a entrar en el seu món de foscor i silenci de la mà del nostre company Abel Campos.


Conversa amb Isabel Queral

Coneixerem a la persona que s’encarrega de conservar la finca privada del Barranc del Horts,,  la biòloga Isabel Queral. La finca del Barranc del Horts és un xicotet milacre de la conservació. Ací creixen roures i carrasques monumentals d’entre 200 i 700 anys de vida.  A més també sobreviu el venerable roure gros que es mor s’està morint de vell. Es tracta d’un bosc màgic que creix a Ares del Maestrat, a l’interior de Castelló. La nostra companya Rosa Brines ha estat amb Isabel Queral, la biòloga i conservadora d’esta joia botànica valenciana. Una dona que ha dedicat part de la seua vida a la protecció de la natura. Va ser la primera directora del Parc natural del Prat de Cabanes i Torreblanca, fa ja 30 anys i en l’actualitat és la responsable de conservar un dels paratges més sorprenents del territori valencià: el Barranc dels Horts. 


El retorn als orígens del vi 

Descobrirem un dels jaciments arqueològics de la Solana de las Pilillas, a Requena. Un lloc on fa més de 1000 anys ja elaboraven vi.  Parlem de las Pilillas un jaciment arqueològic que ens descobreix l’origen antiquíssim del nostre vi. Hui segles després la producció de vi ecològic recupera la forma natural d’elaborar-lo. La nostra companya Kristin Suleng recorre el passat i present del vi.


Flamencs, nòmades de l' aire

Ens aproparem a una de les aus més belles del territori valencià: el flamenc. Un camallarga rosa que ens crida poderosament l’atenció. El flamenc és una de les aus més elegants i estilitzades de la natura valenciana. La seua figura alimentant-se de crustacis i algues amb el bec submergit en l’aigua és, potser, la més coneguda. En els últims anys, i de forma afavorida per el  canvi climàtic i en els tipus de desplaçaments que realitza l'espècie, l'abundància del flamenc comú en la Comunitat Valenciana ha augmentat considerablement, i amb ella, la rellevància de la regió en la conservació de l'espècie. Vols conèixer-la millor amb Oriana Brunori i Pablo Verà?


Acció Ecologista Agró 

Acció Ecologista Agró és un dels grups conservacionistes més antics de la Comunitat Valenciana. Des de fa 37 anys treballen per la defensa de la natura des de moltes vessants que ara anem a descobrir.


Fuentes de Ayódar: l’Aigua i la Humanitat

Caminarem entre camins del Parc Natural de la Serra d’Espadà per a descobrir el riu Chico  i el seu paradisíac Pou Negre. La serra d’Espadà és un dels parcs naturals més grans i visitats de la província de Castelló però hui vos proposem caminar per un lloc prou desconegut i humit com és el riu Chico. Els ambientòlegs Chema Rabasa i Belén Salvador ens guiaran en el camí. Vos animeu?


El jardí de l’Albarda

A Pedreguer, a la comarca alacantina de la Marina Alta creix el jardí de l’Albarda, una joia botànica feta amb plantes autòctones. El nostre col·laborador i biòleg Batiste Miguel el recorre en companyia del seu propietari Enrique Montoliu


Etiquetes