La Diputació de València compromesa amb la mobilitat sostenible i la intermodalitat

L’ONU calcula que per a 2050, el 70% de la població mundial viurà en ciutats i tant si vius en una d’elles com si vius en un entorn rural, la gestió de la mobilitat és crucial per evitar impactes ambientals com el canvi climàtic o episodis de contaminació atmosferica a les ciutats.

L'últim baròmetre de la bicicleta estima que en Espanya hi ha vora 30 milions de bicicletes i per contra, la DGT calcula que a finals de 2016 hi havia a Espanya més de 32 milions de vehicles motoritzats. Per aquesta raó, la gestió de la mobilitat sostenible i la lluita contra el canvi climàtic són un dels més importants reptes de futur per al planeta, ja que són crucials per evitar impactes ambientals, tals com el canvi climàtic o els episodis de contaminació atmosfèrica a les ciutats. 

Davant la necessitat de mobilitat, una de les millors solucions és la introducció del vehicle elèctric i la intermodalitat, la qual redueix l'impacte ambiental dels trajectes mitjançant l'ús de diversos mitjans de transport al llarg del dia i que inclou tant el transport públic com l'ús de la bicicleta o anar a peu en trajectes curts. 

La Setmana Europea de la Mobilitat, pretén sensibilitzar, tant als responsables polítics com als ciutadans, sobre les conseqüències negatives que té l'ús irracional del cotxe en la ciutat, tant per a la salut pública com per al medi ambient, i els beneficis de l'ús de maneres de transport més sostenibles com el transport públic, la bicicleta i els viatges a peu. 

Aquesta iniciativa se celebra cada any, del 16 al 22 de setembre, i es realitzen activitats per a promocionar la mobilitat sostenible i fomentant el desenvolupament de bones pràctiques i mesures permanents. El 22 de setembre se celebra, a més, l'esdeveniment "La ciutat, sense cotxe", per trobar noves solucions als problemes associats a l'augment del trànsit a les ciutats.


La bici com a protagonista en els projectes de mobilitat sostenible 

La Diputació de València està decidida a posar la bicicleta en el centre de l'estratègia de mobilitat sostenible i la vertebració del territori i per a açò ha engegat la creació de dos projectes de recuperació d'espais naturals lligats a aquest mitjà de transport. 

El pla Territori Carraixet és un procés participatiu per a millorar el Barranc del Carraixet i el seu entorn més pròxim com a element de connexió del territori i en ell, la bici té un paper important. A més, i amb l'objectiu de recuperar les vies del tren en desús, la Diputació de València està realitzant l'estudi de viabilitat per a la realització d'una via verda en el tram ferroviari Carcaixent-Dénia, amb una longitud de més de 52 quilòmetres de via cicloturista, senderista i de persones amb mobilitat reduïda. 

Dins de la mateixa Diputació també s'estan implantant mesures de mobilitat sostenible, ja que gràcies al servei BiciDipu el personal de la institució provincial té accés a bicicletes corporatives per als desplaçaments que hagen de realitzar entre els centres que compten amb aquesta opció: la seu central en la plaça de Manises, el Centre Cultural la Beneficència i el Parc Mòbil. A més, ha començat la renovació del seu parc mòbil amb cotxes híbrids. 

Així mateix, un dels principals eixos de la Diputació de València és la potenciació de la mobilitat sostenible. Per aquest motiu, ha establit com una de les seues principals polítiques d'actuació el foment de vies per a vianants i ciclistes que afavorisquen les rutes respectuoses amb l'entorn.

Etiquetes