La catorzena trobada dels pobles d'Espadà
El parc natural de la serra d'Espadà acull la XIV trobada dels seus pobles, un esdeveniment social, cultural, econòmic, etnològic i ambiental on compartir experiències i parlar del futur de l'espai protegit més gran de Castelló. Els 19 pobles que integren la serra amb els seus 8000 veïns es reuneixen una volta a l'any per donar a conéixer els seus productes, el seu territori però sobretot per a fer propostes relacionades amb el parc natural.
La cita d'aquesta catorzena edició ha tingut lloc al preciós municipi d'Aín, un dels 19 pobles que integren el parc natural de la serra d’Espadà. Enguany s'ha previst la realització d'un bon grapat d'actes per tal de donar a conéixer els valors socioculturals, econòmics i etnològics del parc natural i els seus municipis.
La jornada va començar durant el matí amb la inauguració de la mostra dels pobles participants on es van donar a conéixer els seus productes i recursos turístics. Aprofitant la celebració del Dia Mundial de les Aus es va fer un taller de construcció de caixes niu a càrrec dels tècnics i monitors del parc natural i una exposició d'aus migradores amb la col·laboració de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO).
Carboneres i plantes remeieres
El Club de Muntanya Castro d'Alfondeguilla va elaborar una carbonera per tal de mostrar els presents com es feien aquestes construccions que transformaven els arbres en carbó vegetal per tal de cuinar i calfar la llar. Ja de vesprada l'Associació CulturAín va preparar un itinerari interpretatiu i guiat per a tota la família anomenat Ruta de l'Aigua. Els interessats també van poder participar en un taller per tal de conéixer les plantes medicinals de la serra d'Espadà i elaborar remeis casolans. L'escola de música Mondo Rítmic i una rondalla s'encarregaren d'amenitzar amb música la jornada.
19 municipis i 8000 veïns
El parc natural de la serra d'Espadà ha organitzat aquesta XIV Trobada dels pobles que conformen l'espai protegit més gran de la província de Castelló. Els 19 ajuntaments que integren el parc i diverses associacions també hi han col·laborat en la jornada. La trobada va comptar amb el suport de la Universitat Jaume I de Castelló que davall el lema Parc Natural-Territori Cultural du a terme un projecte educatiu i cultural des de l'any 2008. Es pretén que aquest projecte siga una ferramenta vàlida i una estratègia adequada per tal saber quines coses defendre i conservar a la serra, com crear vincles entre els diferents pobles i aconseguir finalment una visió global d'identitat territorial que estiga estretament lligada al parc natural de la serra d'Espadà.