La Càtedra valenciana del Canvi Climàtic
Conscienciar a la comunitat universitària sobre el problema del canvi climàtic i el seu efecte en el desenvolupament sostenible de la Comunitat Valenciana. És un dels objectius que persegueix la càtedra del Canvi Climàtic que s'ha constituït gràcies al conveni de col·laboració signat entre la Generalitat i la Universitat Politècnica de València. La signatura coincideix amb l'inici de la Cimera del Clima (COP22) en Marrakech.
Després de la signatura del conveni de creació de la Càtedra de Canvi Climàtic amb el rector de la UPV, Francisco Mora, la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián ha reivindicat el paper del coneixement i la divulgació en les polítiques d'adaptació i mitigació del canvi climàtic. L'objectiu de la Càtedra, que dirigirà el professor Manuel Pulido, és informar, formar i conscienciar a la comunitat universitària, sobre la necessitat d'integrar el canvi climàtic en les solucions tècniques, en els seus respectius àmbits d'actuació professional: enginyeria, arquitectura, obra civil, gestió forestal, agricultura o en qualsevol altre àmbit en el qual desenvolupen la seua activitat.
La consellera ha relacionat la creació de la Càtedra amb l'Estratègia Valenciana d'Energia i Canvi Climàtic que està elaborant la Generalitat, com a instrument, transversal al Consell i participat per la societat, per a asseure les bases i avançar cap a un model de societat menys intensiva en carboni, amb menors emissions i més respectuosa amb la conservació dels recursos naturals. La consellera ha assenyalat que el Govern Valencià tracta amb aquesta col·laboració amb la UPV, “millorar el coneixement de la realitat, per a la presa de decisions polítiques davant la gran problemàtica del canvi climàtic”. Així, amb aquesta iniciativa, la Generalitat podrà estudiar “les solucions tècniques que han de proporcionar els professionals que es formen amb molta qualitat en aquesta universitat”, ha assenyalat Cebrián.
Des de la UPV destaquen que la Comunitat Valenciana es troba en un espai geogràfic especialment vulnerable que pot veure's afectat seriosament, sobretot en disminució dels recursos hídrics, la regressió de la costa, pèrdues de biodiversitat i ecosistemes naturals i l'increment de l'erosió del sòl.
Per la seua banda, el rector Francisco Mora ha declarat que el canvi climàtic ha deixat de ser ja un fenomen exclusiu d'experts. “És un tema que preocupa i que, per tant, involucra a ciutadans i a la societat en el seu conjunt. Per açò, hem volgut que aquesta càtedra siga un instrument no solament per a la recerca i per a la formació, sinó també per a la conscienciació“.
L'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canales i Ports, l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi ambient i l'Institut de Tecnologia Química de la UPV seran els encarregats de potenciar les activitats d'aquesta nova càtedra.