La campanya “no seas buitre” vol evitar la mort dels voltors a causa d’un perillós fàrmac
SEO / BirdLife, WWF Espanya, SPEA, Vulture Conservation Foundation i BirdLife Europe s'uneixen per aconseguir la prohibició d'ús veterinari del diclofenac, un fàrmac que mata els voltors a través de la cadena tròfica. 16 de les 23 espècies d’aquestes aus carronyeres estan en situació de risc greu d'extinció. Espanya té un paper clau en la conservació en acollir al 80% dels voltors negres i lleonats d'Europa.
Cinc organitzacions ambientals europees -SEO / BirdLife, WWF Espanya, SPEA, Vulture Conservation Foundation i BirdLife Europe-, reclamen la prohibició de l'diclofenac per a ús veterinari a Europa i, en particular, a Espanya, Itàlia, i Portugal, els tres països de la Unió Europea que acullen la major part de les poblacions de voltors del continent. Aquest fàrmac antiinflamatori, innocu per a l'ésser humà i els mamífers, podria ser responsable de la mort de milers d'aus necròfagues.
"No seas buitre, déjame serlo a mí", és lema de la campanya que demana la retirada del diclofenac veterinari del mercat. A través del web banvetdiclofenac.com les organitzacions ecologistes demanen el suport dels ciutadans a la iniciativa.
Les aus carronyeres es veuen afectades pel medicament a l’alimentar-se de cadàvers d'animals que prèviament hagen estat tractats. El seu efecte perniciós i devastador per als voltors s'ha comprovat en el subcontinent indi, on es va demostrar que la presència del diclofenac en tan sols l'1% dels cadàvers de vaques abandonades al camp va portar a l’extinció -en un 99% - , a cinc espècies de voltors. En l'actualitat, el seu ús amb fins veterinaris està prohibit en països com l'Índia, el Nepal, Iran o Pakistan, la qual cosa ha permès frenar el declivi de les poblacions de necròfags en aquests llocs.
Malgrat aquests precedents, l'ús veterinari del diclofenac està permès tant per la Unió Europea com pels governs d'Espanya i d'Itàlia. A Portugal, les autoritats estan valorant la seua autorització.
Imatge del vídeo: “No seas tú el buitre, déjame serlo a mí”
Una immerescuda mala fama
El diclofenac és un dels molts obstacles que pateixen els voltors, un dels grups d'aus més amenaçats del planeta, amb 16 dels seus 23 espècies (gairebé el 70%) en situació de risc greu. En aquest context, Espanya té un paper clau en la conservació, a l'acollir al 80% dels voltors negres i lleonats d'Europa, a més d'altres espècies amenaçades com l'aufrany o el trencalòs. Es tracta, possiblement, de les poblacions de necròfagues més ben conservades del món.
La campanya de WWF Espanya, SEO / BirdLife, SPEA, Vulture Conservation Foundation i BirdLife Europe, recolzada per la Fundació MAVA, utilitza el lema "No seas buitre, déjame serlo a mí". I és que la immerescuda mala fama d'aquestes aus està fins i tot reflectida al diccionari. Tant en espanyol com en portuguès i italià, el terme no només es refereix a un determinat tipus d'espècies necròfagues, sinó que també s'empra per referir-se a persones amb conducta mesquina. "Que s'acarnissa en la desgràcia d'un altre", explica per exemple el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola.
"Situats al cim de la cadena tròfica, els voltors eliminen del medi l'amenaça de malalties que sorgeixen durant la putrefacció dels cadàvers. Són a més grans aliats dels ramaders, no només per netejar el camp, sinó perquè eviten el tractament i incineració de milers de tones de restes animals cada any. D'aquesta manera, permeten estalviar milions d'euros en la gestió de residus i s'eviten l'emissió de centenars de milers de tones de CO2 anuals, en benefici de tots ", apunta Juan Carlos Atienza, responsable de Governança Ambiental a SEO / BirdLife.
En concret, l'activitat necròfaga dels voltors evita el tractament i incineració d'unes 8.000 tones de restes animals cada any només a Espanya.
Una mesura de consens i sentit comú
Hi ha un gran consens científic sobre la necessitat d'una prohibició total del diclofenac. I també a la comunitat internacional: La XI Conferència de les Parts del Conveni d’espècies migratòries (CMS), en la seua resolució UNEP / CMS / COP11 / CRP3, recull la necessitat de prohibir a nivell mundial l'ús veterinari del fàrmac.
"Hi ha alternatives igual d'efectives, segures per als voltors i que no suposen un major cost per als ramaders. Espanya, que té una gran responsabilitat a l'hora de conservar a aquestes espècies protegides, no pot demorar una mesura que és de sentit comú. Prohibir el diclofenac és una qüestió de voluntat política. Esperem que les forces amb representació parlamentària es posen del costat del que és raonable ", assenyala el responsable del Programa de Biodiversitat de WWF Espanya, Luis Suárez.
Les cinc Organitzacions ambientals insten els autoritats europees, espanyoles, italianes i portugueses a prohibir definitivament l'ús veterinari del diclofenac, i a desenvolupar un procediment reglat per a avaluar l'impacte dels medicaments d'ús veterinari a la fauna carronyera, tant dels ja autoritzats com a els que puguen arribar a autoritzar.