Fondo d’Elx i Crevillent, l’últim reducte de la rosseta
Hui coneixerem la rosseta, un ànec que malauradament forma part del perillós gremi d’espècies en perill crític d’extinció. Visitarem el Fondo d’Elx i Crevillent, una zona humida on es refugia una de les dos últimes poblacions de rossetes més importants d’Espanya.
Parlarem amb Nacho Lacomba, l’home que està al capdavant del biòlegs valencians com a degà del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, una responsabilitat que va assumir amb l’objectiu de cohesionar el col·lectiu que afronta el difícil repte d’investigar, comprendre i interpretar la vida del nostre planeta. Al Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal de la Comunitat Valenciana conserven i produixen espècies de flora valenciana rara, endèmica i amenaçada, a més de custodiar l’important Banc de llavors forestals. Ens fixarem en la campaneta de les neus, una planteta humil que creix de manera natural en boscos frescos i humits, la seua pecualiaritat és que florix abans d’acabar l’hivern, fins i tot entre rodals de neu. Caminarem per el Paratge Natural Municipal Serra de l’Ombria d’Ontinyent, a la comarca de la Vall d’Albaida, per conéixer el projecte de restauració forestal que des de fa 30 anys du a terme la Colla Ecologista l’Arrel. Finalment, ens fixarem en el potencial que té el turisme ornitològic al territori valencià de la mà de l’Associació Guies de Birding de la Comunitat Valenciana.
Reintroducció de la rosseta al Fondo d'Elx
Parc Natural del Fondo d’Elx-Crevillent: últim reducte de la rosseta
La rosseta és l’ànec més amenaçat d’Espanya. El seu currículum no és molt encoratjador: està en perill crític d’extinció segons els catàlegs de fauna europeus més importants. A Espanya en queden unes 30 parelles reproductores. La majoria viu al Fondo d’Elx i Crevillent. El nostre company Abel Campos ens detalla tots els passos que estan fent-se per a salvar l’espècie de l’extinció.
Rosa Brines amb Nacho Lacomba, degà del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana
Conversa amb Nacho Lacomba
Els biòlegs son un col·lectiu dinàmic i molt divers. Hi ha biòlegs en camps molt heterogenis com són la biotecnologia, la bioquímica, la sanitat o la nutrició. Hui en dia una de les majors lluites d’este col·lectiu és el reconeixement dels biòlegs com a professionals sanitaris, ja que la biologia és una professió que no està regulada. La nostra companya Rosa Brines ha estat amb Nacho Lacomba, degà del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, format per vora 1200 biòlegs, per descubrir altres aspectes d’uns professionals que semblen clau per a entendre el futur del nostre planeta.
Lliri de neu. Galanthus nivalis
La campaneta de les neus
La campaneta de les neus deu el seu nom a unes precioses flors blanques que s’obrin cap al sol del bosc fins i tot abans d’acabar l’hivern i les nevades.
Llavors del CIEF dedicades a la reproducció de espècies en perill
Rescatar la flora en perill d’extinció
El Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal de la Comunitat Valenciana es va crear l’any 2005 amb l’objectiu de conservar la flora silvestre amenaçada i fomentar projectes d’investigació en el sector forestal. La nostra companya Kristin Suleng ha estat a les seues instal·lacions a Quart de Poblet per tal de conèixer-ne les activitats i els objectius.
Virgilio Beltrán i Yanina Maggiotto de la Associació de Guies de Birding de la CV a la Marjal dels Moros en Sagunt
Associació de Guies Birding
L’Associació Guies Birding de la Comunitat Valenciana es va crear per a promoure un turisme ornitològic sostenible, responsable i professional a la Comunitat Valenciana. Ells són experts en l’observació d’ocells, o birdwatching, una activitat centrada en l’observació d’aus silvestres que al territori valencià està sumant cada vegada més seguidors.
Batiste miguel amb Ferran Gandia de la Colla Ecologista l’Arrel d’Ontinyent.
Restauració forestal a Ontinyent
Fa quasi 30 anys que la Colla Ecologista l’Arrel d’Ontinyent desenvolupa projectes de restauració forestal a indrets ecològics més valuosos del terme, com és el Paratge Natural Municipal Serra de l’Ombria. No sols planten arbres, també recullen llavors locals i eliminen la flora exòtica. El nostre company Batiste Miguel ha compartit una jornada amb els membres de l’Arrel.