Els últims boscos eurosiberians

Hui caminarem per autèntiques joies botàniques com són els últims boscos eurosiberians valencians, formacions vegetals que són restes d’un passat glacial que es resistixen a desaparéixer.

 

A LA CARTA À Punt

Coneixerem Juan Eymar, un dels homes que més tortugues marines ha pogut salvar gràcies a l’ajuda de centenars de persones que s’han mobilitzat, inclòs l’Exèrcit de Terra. Coneixerem de prop els voltors que es troben entre les aus planadores més majestuoses del cel valencià. Són carronyeres i tenen un paper fonamental en la natura perquè fan desparéixer grans animals morts.  Caminarem per l’Ombria de la serra de la Mariola i la Cava Gran d’Agres, una combinació perfecta entre paisatge natural i testimoni arqueològic d’un passat més gelat. Passejarem per l’Hort del Cura, el jardí més important de tot el Palmerar d’Elx, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. Descobrirem Per l’Horta, un moviment cívic que treballa per a protegir l’horta, fer valdre el seu paisatge i defensar el patrimoni agrícola, hídric, cultural i històric.


Els últims boscos eurosiberians valencians

Els últims boscos eurosiberians valencians es troben al Racó d’Ademús, al Penyagolosa, a Vilafranca i als barrancs més profunds de la Tinença de Benifassà. Aurons, avellaners, grèvols, teixos… són els protagonistes dels nostres boscos eurosiberians que al cap i a la fi són semblants als que hi ha al nord d’Europa, però ací es troben a poc més de 50 quilòmetres de la Mediterrània. El canvi climàtic és l’amenaça més important i  amenaça de fer-los desaparéixer. Vos convidem a recórrer-los amb el nostre company Abel Campos.


Entrevista a Juan Eymar

Juan Eymar és un home tan compromés amb la fauna marina que ha aconseguit guanyar-se l’ajuda de centenars de persones, inclòs l’Exèrcit de Terra i la Guàrdia Civil de la Mar, per salvar les tortugues que arriben ferides a la costa valenciana. Però Juan ens advertix dels perills que es deriven de la nostra manera de viure i de consumir, que són una amenaça per a als animals marins, ja que la nostra manera de consumir crea greus riscos per a estos animals. Eymar ens advertix sobretot dels plàstics que llancem a terra i van a parar a la mar. La nostra companya Rosa Brines ha parlat amb ell.


Voltors: sanitat natural

Els voltors es troben entre les aus planadores més majestuoses del cel valencià. Són carronyeres i tenen un paper fonamental en la natura perquè fan desparéixer grans animals morts.  Hui els coneixerem de prop.


Per l’Horta

Per l’Horta, com bé indica el nom, és un moviment social i cívic amb un objectiu molt clar: la protecció de l’horta de València. Però no sols perseguïxen defensar el territori, sinó també posar en valor el paisatge i el patrimoni agrícola, hídric, cultural i històric. Hui hem volgut conéixer millor este moviment, així com als seus protagonistes i els seus objectius.


Ruta per l’Ombria de Mariola i la Cava d’Agres

Ara vos convidarem a caminar per la ruta verda del Parc Natural de la Serra de Mariola, un dels més rics pel que fa a la varietat de flora. Un camí entre barrancs frondosos i frescos, com el de l’Assut, que ens conduiran a alguns dels millors exemples de l’arquitectura del gel del territori valencià: la Cava del Teix i la Cava Gran, una combinació perfecta entre paisatge natural i testimoni arqueològic d’un passat més gelat. El col·laborador Xema Rabassa ens guia en el camí.


L’Hort del Cura d’Elx

Passejarem per l’Hort del Cura, el jardí més important de tot el Palmerar d’Elx, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. L’Hort del Cura té al voltant de 170 anys d’història. Entre les seues protagonistes indiscutibles es troba la palmera imperial, un monument vegetal que supera els 17 metres d’alt i les 8 tones de pes. Els visitarem guiats pel nostre col·laborador expert en paisatgisme Batiste Miguel.


Etiquetes